Površinsko grijanje – grijanje na zidu

Kod letvica za grijanje na postolju, cijevi za razmjenu topline, instaliraju se ispred zida. Tako zagrijani zrak se podiže i toplota uzdiže po zidu. Sustav koji prije svega djeluje konvektivno primjenjuje se pri sanaciji starih objekata, jer se ne može integrirati u zid.

U usporedbi s letvicama za grijanje na postolju, hipokaust sustav sastoji se iz vertikalno položenih zračnih kanala. Ispod tih kanala nalazi se cijev za razmjenu toplote, koja zagrijava zrak. Zbog svojeg jačeg djelovanja ovdje primijenjenim rebrastim mrežama ili mrežama od bakrenih cijevi potrebne su više temperature za zagrijavanje, nego što je to slučaj kod grijanja na niske temperature. Temperature iznose 70°C ili više.

Kod sustava cijevi, kroz koje teče voda, cijevi se pričvršćuju na zid i prekrivaju se žbukom ili oblogom. Ovi sustavi rade s najnižim stupnjem konvekcije. Mogu se koristiti sve cijevi s vanjskim promjerom od 6 do 14 milimetara, koje se polažu u obliku zmije ili puža. Mokro polaganje cijevi za grijanje s homogenim slojem žbuke ima bolja svojstva prijenosa toplote nego suha nadogradnja.

Cijevi za grijanje raspoređuju se po armaturnoj rešetki i fiksiraju se s kabel vezivom, tada se rešetka s tanjurastim moždanikom pričvršćuje na zid.

Gdje je zidno grijanje svrhovito?

Za grijanje prostorija za stanovanje zidno grijanje je u istoj mjeri svrhovito kao i podno grijanje. Toplina koju takvo grijanje proizvodi participira se kao jako ugodna i pridonosi visokoj kvaliteti stanovanja uz malu potrošnju energiju. To omogućuje kombinaciju s alternativnim izvorima energije, kao solarni uređaji ili toplinske crpke. Zidno grijanje u dva pogleda brine o higijenskim uvjetima: s jedne strane otpadaju radijatori kao potencijalni lovci prašine i s druge strane u najvećoj mjeri sprečava se konvekcija i tako kretanje zraka.

U objektima, koja se koriste za javne svrhe (kao muzeji) ili ulazne dvorane, zidno grijanje omogućava štedljivo namještanje temperature u velikim prostorima. U takvim prostorijama, koje obično imaju i visoke stropove ne treba dodatno grijati. I kod sanacije starih zgrada zidno grijanje nudi prednosti. Zidno grijanje se može postaviti a da se pri tome ne unište podovi, koji često imaju veliku vrijednost.

Ugodna toplina

Jedna od prednosti zidnog grijanja jeste u ispuštanje psihološki participirane ugodne toplote. O termičkoj ugodnosti se može govoriti kada se ne osjeća hladnoća ili vrućina. Pri tome nastaje najmanji regulatorni ukupni napor za održavanje tjelesne temperature. Najveću mjeru ugodnosti pruža umjerena temperatura i to na većoj površini. Posebno pozitivno djelovanje razvija zidno grijanje tada, kada je pričvršćeno na najhladnijem zidu, što je obično jedan od vanjskih zidova,

Posljedice potrošnje energije

Kao kod svih grijanja, koja zagrijavaju površinu, i zidno grijanje dozvoljava temperaturu zagrijavanja ispod 50°C, pri maksimalnoj temperaturi površine od cca. 35°C. Istodobno u normalnim uvjetima može zagrijati veličinu prostora od 80 do 100 m2. Više inforamcija na temu podnog grijanja vidite na ovoj web stranici