Pravilno grijanje i prozračivanje štedi novac i štiti od plijesni

Plijesan u stanu izgleda ružno te je osim toga opasna za zdravlje. Neugodne gljivice mogu izazvati alergije, iritirati dišne puteve i pogodovati glavobolji. Pravilno grijanje i prozračivanje može pridonjeti, da se plijesan uopće ne stvori te istovremeno ublažiti Vaš novčanik. Reći ćemo Vam, što trebate poduzeti kod grijanja i prozračivanja, kako bi izbjegli plijesan i uštedjeli novac.

Provjetravanje umjesto prozor na kip (otklopno otvaranje). Bitno za sprječavanje plijesni je pravilno provjetravanje. Jer na taj način plijesni ne dajete priliku i još k tome uštedite kod troškova grijanja. Najveća greška kod prozračivanja. Na taj način toplina izlazi vani i time grijete okolinu, a pritom se zidovi jako ohlade – a to su dobri uvjeti za plijesan. Jer, što je stan hladniji, to je pogodnije tlo za razvoj plijesni.

Ako se prostorija previše ohladi, na hladnim zidovima se to odrazi vlagom, što je idealan uvjet za opasne gljivice. Nekoliko puta dnevno prozračivanje na nekoliko minuta dovoljno je za dobru izmjenu zraka. Budući da se toplina zadržava u zidovima i namještaju, nakon prozračivanja će ponovno brzo biti ugodno toplo u prostoriji.


Prozračivanjem uklonite vlagu iz stana

U četveročlanom kućanstvu se na dan u zraku stvori do 15 litara vode u obliku vodene pare i ostaje na zidovima i stropovima. To vodi do stvaranja plijesni. Za to nije odgovorno samo disanje i znojenje, već i kuhanje, tuširanje i sušenje rublja.

Da bi se izbjegla nepotrebna vlaga u stanu, ako je moguće, nemojte sušiti rublje u stanu. Za vrijeme kuhanja koristite napu. I nakon tuširanja je važno temeljito prozračivanje.


Stare zgrade su posebno opasne

Naročito su stare zgrade osjetljive na plijesan, budući da se tamo češće nalaze propusna mjesta i da toplinska zaštita ima djelomične nedostatke. No, i u novim zgradama može doći do stvaranja plijesni. Razlog tome je najčešće pogrešno ili rijetko prozračivanje. Zbog dobre izolacije obično postoji manja izmjena zraka. Na slabo prozračenim mjestima se na vanjskim zidovima stvaraju plijesni.

Ako je moguće, na veće vanjske zidove, neka se ne postavljaju ormari. Također pripazite da ne naslanjate namještaj neposredno na zid. Planirajte da između zida i namještaja bude najmanje 5 centimetara, kako bi bila osigurana dovoljna cirkulacija zraka.


Neiskorištene prostore također grijte sa manjom toplinom

  • Iako tijekom noći ili tijekom dana niste u svom stanu, nemojte isključiti grijanje.
  • Troškovi grijanja neće biti smanjeni, budući da za ponovno zagrijavanje ohlađenog prostora trebate puno više energije.
  • Kod već postojeće temperature od na primjer 17 stupnjeva, će se prostorija brže zagrijati.
Znači, ako odete na zimovanje ili ne koristite određenu prostoriju redovito, nemojte isključiti grijanje u potpunosti. Jer također prijete oštećenja nastala smrzavanjem.

Tako kod hladnog vala mogu puknuti vodovodne cijevi – i oštećenja vodom mogu dovesti brzo do stvaranja plijesni.

Zaštita od smrzavanja na radijatorima sprječava i da se zidovi ohlade. No ne dopušta ni da troškovi grijanja polete uvis. Međutim, zaštita od smrzavanja nije dovoljna za razdoblje mraza, jer temperaturu sobe drži samo kod pet stupnjeva. Zbog jake vanjske hladnoće mogu se cijevi u zidu unatoč tome zamrznuti.


Sa zabrtvljenim prozorima i vratima se može uštedjeti na grijanju

Posebno kod starijih kuća, prozori i vrata često nisu dobro zabrtvljeni, što također može pridonjeti hlađenju zidova. Pomoć pružaju zaustavljači propuha.

Sa samoljepljivim gumenim trakama ili trakama od pjene možete jednostavno i učinkovito zabrtviti prozore i vrata, kako bi toplina ostala u sobi.