Pravilno očistite kamin

Kada vani pada kiša ili kada je oluja, čovjek se posebno raduje, kada kroz staklena vrata kamina gori vatra. Manje je lijepo, kada je staklo jako čađavo. Iz tog se razloga kamini moraju redovito čistiti. Pogotovo se ne smiju zanemariti staklena vrata, jer ako se čestice čađe zapeku na staklu, ne koristi više ni čišćenje. Ovdje pomaže pepeo-trik. Čađava cijev kamina može biti opasna.

Jaka začađenost upućuje na to, da je dovod zraka nedovoljan ili da je zapaljen neprikladan material, kao što je naprimjer papir. Za kamin bi se trebala upotrebljavati samo pogodna drva za ogrjev.

Čišćenje kamina sa usisavačem za pepeo

I pepeo iz unutrašnjosti kamina treba redovito čistiti. Posebno praktičan je poseban usisavač za pepeo. On zamjenjuje normalan usisavač. Trebalo bi nadoplatiti oko 300 kn. Na tržištu su dostupni i filteri za pepeo – oni imaju oblik kante sa crijevom, te se priključuju na crijevo usisivača. Dostupni su za 150 kn i time jeftiniji od usisavača za pepeo. Pepeo ostaje u tom filteru te ne kontaminira normalne kućanske aparate. No, najgrublju prljavštinu bi trebali prethodno ukloniti sa metlicom i lopaticom.

Ispod kutije za pepeo se također skuplja pepeo. Iz tog razloga se kutija treba izvaditi te usisati praznu ladicu.