Priprema vode – privatna domaćinstva

Pitka voda je jedna od najvažnijih životnih namirnica za čovjeka. Zbog toga istu treba što pažljivije trošiti i pobrinuti se da kvaliteta ostane na određenoj razini.

Nude Vam se razne mogućnosti od filtra, zaštite od kamenca do UV uređaja, kako bi se osigurala kvaliteta pitke vode.

Zaštita od kamenca

Kamenac u cjevovodu pitke vode predstavlja velik i često podcijenjeni problem. Naslage kamenca u cjevovodima ne samo da umanjuju kapacitet instalacija pitke vode u domaćinstvima, nego povećavaju rizik od oboljenja zbog naslaga bakterija kao npr. legionele.

Zaštita od hrđe

Često u kućnim instalacijama pored problema kamenca postoji i problem korozije. Hrđave cijevi predstavljaju izvrsnu podlogu za bakterije. I ovdje nudimo široku paletu proizvoda za zaštitu Vaših cijevi.

Higijena

Higijena naše pitke vode direktno djeluje na naše zdravlje. Zbog toga uporabom raznih uređaja uvijek treba težiti održavanju kvalitete pitke vode i tako omogućiti idealnu zaštitu od legionela.

Bazeni

Tko želi razmišljati o sredstvima za dezinfekciju i mjerama za poboljšanje higijene dok uživa u opuštajućem plivanju u vlastitom bazenu. Nitko, pa zbog toga voda se ne smije čuti na (klor) kemiju. S opširnom ponudom kontrole ph vrijednosti i tehnikama dezinfekcije osigurava se provođenje svih potrebnih higijenskih mjera i to u dovoljnom obimu.

Uređaji za grijanje

I u području uređaja za grijanje trebalo bi ugraditi sustave protiv kamenca i korozije, kako bi se produžio životni vijek uređaja, te kako bi se smanjila potrošnja energije pa samim tim i troškovi.

Voda iz zdenca

U mnogim dijelovima opskrba pitke vode obavlja se preko vode iz zdenaca. I o takvim slučajevima treba voditi računa da se održi kvaliteta pitke vode. Proizvođači nude odgovarajuće uređaje za zaštitu od klica i prljavštine.

Pripremanje vode – tvari u vodi

Kamenac, hrđa i prljavština su skoro uvijek razlog kvarovima na kućnim instalacijama i instalacijama pitke vode. A da ne spominjemo sporedne efekte kao utjecanje na okus i povišena potrošnja energije zbog taloženja kamenca. U ovom dijelu ćete naći informacije kako nastaju najčešći kvarovi i kojim postupcima se može boriti protiv njih.

Hrđa

Hrđa nastaje temeljem reakcije vode i metala s kisikom. Na vodu se to može odraziti na različite načine. Npr. oboji se crvenom bojom. Navedeno može imati sasvim prirodne razloge: voda je željezo odvojila iz naslaga kamena. Međutim djelići hrđe i prljavštine talože se u instalacijama vode i na kraju prouzrokuju oštećenja u cijevima u najgorem slučaju pucanje cijevi. Stvaranje hrđe i oštećenja korozijom sprječavaju se urednim ispiranjem vodo instalacije prije prvog puštanja u pogon i uporabom filtara. Sanacijom i doziranjem oštećenja cijevi se mogu djelomično popraviti.

Prljavština

Prljavština koja zbog građevinskih radova ili kvarova dospije u sustav opskrbe pitke vode, ne samo da nije lijepo za vidjeti nego može imati i opasne posljedice. Jer naslage prljavštine predstavljanju za klice, kao viruse i bakterije potencijalnu zaštitu i mjesto za razmnožavanje. Filtri tvrtke Grünbeck nude konzekventnu zaštitu od partikula prljavštine u pitkoj vodi. Međutim treba obratiti pozornost na propisane cikluse održavanja, kako bi filtri zadržali svoj optimalni način djelovanja.

Kamenac

Tvoritelji tvrdoće kalcij i magnezij uzročnik su opasnih naslaga kamenca. Pri povećanju temperature isti reagiraju s hidrogen karbonatom, tako se stvara kalcij karbonat (kamenac). Iz tog razloga strojevi koji se zagrijavaju, kao npr. bojleri za toplu vodu, armature, strojevi za pranje rublja i posuđa posebno su izloženi opasnosti stvaranja kamenca.

U mnogim domaćinstvima diljem Njemačke u kojima je stupanj tvrdoće vode srednji ili tvrd, pojavljuju se problemi s kamencem. Filtri, uređaji za skidanje kamenca i uređaji za doziranje pružaju potrebnu pomoć.