Redovno kontroliranje dimovodnih cijevi

Ako na cijevi ostane previše čađi, postoji opasnost od požara. Pogled kroz poklopac za čišćenje će Vam otkriti, koliko su dimovodne cijevi prljave. Cijevi se mogu odstraniti i očistiti sa posebnom četkom. Naravno, pod prethodno prekrijte sa nekom prevlakom. Za čišćenje dijela za povezivanje na dimnjak nije odgovoran dimnjačar, već operater. No ako želite igrati na sigurno, možete zatražiti od dimnjačara da Vam održava dimnjak. Koliko će dimnjačar često dolaziti na čišćenje i provjeru dimnjaka, određuju oni. No,uglavnom je to pri svakodnevnom korištenju kamina potrebno dva puta godišnje.

Popravljanje talka

Za oblaganje kamina je popularan talk. Ovaj materijal sprema toplinu i polagano je šalje u prostoriju. Manje štete se brzo dogode u svakodnevici. No, manje ogrebotine se mogu lako odstraniti sa spužvom. Sa grubom stranom spužve protrljajte površinu tlaka. Potom obrišite sa vlažnom krpom. Uvijek obradite cijeli kamen, kako bi izbjegli razlike u boji.

Pukotine i rupe se lako ispunjavaju. Proizvođač peći savjetuje, da ih ispunite ili s pastom za punjenje, koje su dostupne na tržištu ili ih možete napraviti sami jednakim udjelom talka i dvokomponentnim lijepilom Hark . Prah tlaka se može izraditi i DIY-postupkom, na način, da se oblog talka skine te oprezno sa stražnje strane buši. Pri tome naravno morate voditi brigu o tome, da ne napravite cijelu rupu.

Također redovito obnavljajte brtve.

Pod održavanje kamina pripada i obnova brtvi na vratima. Stare brtve se obično vrlo lako vade. Ostatke starog lijepila trebate sastrugati, na primjer, sa starim odvijačem. Potom se nove brtve učvršćuju posebnim lijepilo.