Sigurno upravljanje kaminima na etanol

Zvuk vatre u kaminu je san u neugodnim zimskim večerima.

Sigurno upravljanje kaminima na etanol: izbjegavanje smrtonosnih nesreća

Međutim, ne može se svugdje ostvariti ovaj san. Ugradnja kamina ili otvorenog kamina je s pravom povezan sa velikom investicijom i troškovima. Zato nije čudo, da kamini na etanol već godinama cvatu. Nije Vam potreban dimnjak i početne modele možete kupiti po niskim cijenama. No, potrošači moraju biti oprezni. Mnogi stručnjaci promatraju dekorativne kamine kritično. U najgorem slučaju će izgorjeti cijeli stan.

Dostupni su u različitim veličinama, oblicima i materijalima: kamini, koji ne posjeduju dimnjak te umjesto drva koriste etanol. Već deset godina su na tržištu dostupni kamini na etanol.

U međuvremena je potražnja za „dekorativnim kaminima na tekuće gorivo“, tako da je službeni naziv prema njemačkom Institutu za standardizaciju tako eksplodirao, da su dostupni gotovo u svakoj trgovini za građevinu, a ponekad i kao posebne stavke u diskontima.

Niski troškovi čine kamine na etanol atraktivnim

Upotrebljavaju se kamini na etanol. U pravilu se gorivo sastoji od 95 do 98 čistog etanola. No, postoje i povoljnije varijante, gdje je dodana voda i žuti materijal. Prilikom izgaranja mogu nastati neugodni mirisi. Ukoliko se tekuće gorivo sastoji od visokog udjela etanola, ono izgara čišće i s manje neugodnih mirisa. “Kod goriva vrijedi: Uglavnom uvijek teba obratiti pozornost na ono, što proizvođač preporučuje

Sigurnosni propisi za kamine na etanol

U prošlosti su se često događale teške, pa čak i fatalne nesreće iz razloga, jer su se goreći kamini na primjer slučajno prevrnuli te se je gorivo prolilo po podu. U takvim se slučajevima u nekoliko sekundi zapali cijela soba. Iz tog razloga su početkom 2011 godini propisani standardni propisi za kamine za etanol.

Takvi proizvodi su u skladu sa najvažnijim sigurnosnim propisima

Dakle, maksimalna količina goriva prema propisu ne smije prelaziti tri litara (kod stolnog kamina 0,5 litara) a spremnik mora biti dovoljno zbijen, kako bi bio osiguran protiv curenja. Kamin na etanol mora biti stabilan i njegovo kučište ne smije biti prevruće. Vatra ne smije gorjeti bočno ili gore izvan kučišta kamina. Također mora imate postrojenje za gašenje, s kojim možete ugasiti vatru u bilo kojem trenutku. No, proizvođači nisu obvezni certificirati svoje proizvode prema normama. Iz sigurnosnih razloga treba kupiti samo dekorativne kamine, koji su u skladu s normama. Odgovarajuća obavijest se najčešće nalazi na pakiranju.

Sigurno rukovanje kaminom na etanol

No, i sam potrošač mora uzeti u obzir neke bitne sigurnosne savjete za postupanje sa dekorativnim kaminima: na primjer, dok kamin radi, mjesto za vatru mora biti dovoljno udaljeno od svih zidova u prostoriji, kako bi se izbjeglo zapaljenje tapeta. Također bi se trebala izbjeći blizina zapaljivih predmeta kao što su zavjese, ukrasi ili božićna drvca. Napomena o preporučenoj minimalnoj udaljenosti se nalazi u uputama za uporabu.

“Za bolju stabilnost zahtjeva kamin na etanol stabilnu površinu”, dodajemo još jednu važnu sigurnosnu napomenu, “klimavi stolovi, tepisi i uske police su tabu.”

Posebno opasno je dodavanje novog goriva. “Napunite spremnik za gorivo samo sa malim spremnicima, koji odgovaraju volumenu spremnika”, preporučuje Reimbold. Ni u kojem slučaju, ne punite vrlo zapaljivi etanol u goreći kamin. “Smiju se puniti samo uređaji, koji su isključeni i topli onoliko, koliko možete primiti s rukom, kako bi spriječili eksploziju.” Kao i uvijek, prilikom rukovanja sa otvorenom vatrom vriijedi i za kamine za etanol činjenica, da vatru uvijek promatrate. Nikada ne napuštajte prostoriju, kao ni stan, dok kamin gori. Osim toga, postoje i druga pravila ponašanja, kako sigurno rukovati sa kaminom na etanol.

Kamin na etanol nije grijanje

Neki ponuđači u svojim reklama ili na ambalažama ostavljaju dojan, da se sa kaminom na etanol može zagrijati prostorija. Iako to u početku zvuči uvjerljivo, takva obećanja su čista glupost. “Dekorativni kamin na etanol ne služi za grijanje, već je namijenjen isključivo kao ukrasni element”. Prilikom izgaranja etanola, troši se kisik i nastaje CO2. Obični komercijalni kamin na etanol troši do 16 puta više kisika nego odrasli čovjek. “Iz tog razloga se kamini na etanol smiju koristiti samo u dobro ventiliranim prostorijama”. No, prozračivanjem se gubi svaki učinak grijanja. Ionako ima etanol malu toplinsku vrijednost. Znači, etanol kamin nije prikladan za nadomjesno grijanje.

Kao dekoracija su kamini na etanol idealni

Unatoč tome, mogu kamini na etanol pružati usluge – i to kao upadajući, djelomično vrlo dekorativni kućni dodatak.

Naročito oni, koji cijene izgled otvorene vatre, svi u dnevni boravak mogu sa dobrim kaminom na etanol unijeti dio udobnosti u dnevni boravak, bez da ulože mnogo novaca. Unatoč „boom-u“ posljednjih nekoliko godina, mali dekorativni kamini privlače pažnju u svakom stanu i – za razliku od normalnih kamina sa dimnjakom- su dostupni svakome.

Srodne teme: kaljevi kamini, kamini betonski, kamini električni, kamini i dimnjaci, kamini i peći, kamini kaljeve peći, kamini na bioetanol, kamini na etanol, kamini na kruta goriva, kamini od keramike, kamini od masnika, kamini od prirodnog kamena, kamini plinski, kamini s ložištima izrađenim od gusa kamini s ventilatorom, kamini s zrakom, kamini u kombinaciji sa solarnim grijanjem, kamini za centralno grijanje, kamini za drvene kuće, kamini za vrtne roštilje, kaminske peći.