Što učiniti u vezi suhog zraka u kući?

No, kako se najbolje može povećati vlažnost zraka? Od sobnih biljaka do automatskog ovlaživača, koji, ovisno o modelu ispare ili se rasprše, postoje brojni načini. No, ako niste oprezni, sa vlažnim zrakom se mogu raširiti i štetne bakterije. Najbolji savjeti protiv suhog zraka – to bi trebalo pripaziti kod ovlaživača zraka.

U suhom zraku suze oči, povećava se rizik od zaraze i ljudi se slabije koncentriraju. Nije samo za ljude štetna preniska vlažnost. I drveni podovi i namještaj su skloni pucanju i savijanju, ako je u zraku premalo vlage. No zimi je u zagrijanom prostoru teško stvoriti optimalnu klimu. Čak i prozračivanje ne vrijedi, jer hladan zrak izvana teško može vezati vlagu.

Kontroliranje vlažnosti zraka

Kako bi se poduzele odgovarajuće mjere, korisno je mjerenje vlažnosti zraka u prostoriji. Tko donosi previše vlage u stan, donosi i rizik od plijesni. Većina komercijalno dostupnih vremenskih stanica pokazuju relativnu  vlažnost zraka na mjestu. Uređaj za mjerenje vlage, koji određuje samo vlažnost, možete kupiti već za 80 kn. Ako vrijednost trajno padne ispod 30 posto, potrebno je djelovati.

Isparivači ne donose mnogo

Povoljno rješenje su posudice za vodu, koje se postavljaju u blizini grijača i koje postupno isparavaju vodu. Postoje i posebni ovlaživači u različitim oblicima i bojama, koje se mogu objesiti na radijator i napuniti vodom. Kapacitet isparavanja u malim posudama nije osobito visok. Osim toga je kod oba sustava važno, posude redovno čistiti. Topla voda je idealno plodno tlo za klice – koje najčešće završavaju u dišnim putevima. Iako su nehigijenski, niso opasni.

Oprez kod raspršivača

Problem nastaje, kada se bakterije nalaze u zraku i udahneju – slabost, koju imaju neki električni ovlaživači zraka. Razlika je između isparivača i raspršivača. Posebno raspršivači, koji raspršuju vrlo male kapljice vode, često distribuiraju bakterije u prostoru.

Isparivač daje vlažnost preko filtera ili ploča, iz kojih se voda isparava sa velike površine. Klice ostaju u  uređaju. Prednost je, da uređaji troše relativno malo energije i ne trebamo se bojati viška vlažnosti. Iako kod isparivača ne izlaze bakterije, koje bi mogle doći u dišne puteve, preporučamo korištenje dezinfekcijskih sredstava, kako bi spriječili nastanak klica na uređaju.

Kod isparivanja prijeti prevelika vlažnost

Parni ovlaživači zraka zagrijavaju vodu na imerzijskom principu ili preko elektrode, sve dok voda ne ishlapi. Na to se troši relativno mnogo energije. Kod tih uređaja je važno, da je raspršivanje automatsko regulirano, jer inače postoji opasnost od prekomjernog vlaženja. Osim toga, morate biti oprezni, da se ne opečete vrućom parom, koja izlazi iz nekih isparivača.

Sobne biljke filtriraju i onečišćene tvari

Ako želite povećati vlažnost zraka na prirodan način, morate u sobi imati samo prave sobne biljke. One dodatno filtriraju onečišćenja kao što su formaldehid, benzen ili trikloretilen iz zraka.

Sobne biljke je najbolje špricati sa vodom bez vodenog kamenca. Za trajnu vlažnost kod biljaka može poslužiti posudica sa razrijeđenim glinenim granulama, koje se postavljaju pod teglu. Obje mjere također doprinose činjenici da se unutarnji zrak zimi ne isuši prebrzo.

Kombinacijom sobnih biljaka, posudica za isparavanje i ventilacije, može se u stanovima postići dovoljna vlažnost, bez posezanja za ovlaživačem zraka. Tko preferira praktičnije rješenje putem električnog ovlaživača, trebao bi mudro odabrati uređaj. Pri tome posebnu pozornost treba obratiti na bakterijsku osjetljivost i potrošnju energije.