Struja s krovova lučkih skladišta

Luka Ploče energija, nova tvrtka unutar Grupe “Luka Ploče”, koja se, među ostalim, bavi proizvodnjom, prijenosom, distribucijom i opskrbom električnom energijom, zainteresirana je, kako doznaje Slobodna Dalmacija, za postavljanje solarnih ploča na skladišnim površinama u luci.

Prema riječima kap. Ivana Pavlovića, direktora “Luke Ploče”, Energetski institut “Hrvoje Požar” izrađuje studiju za taj projekt. U najvećoj luci južnog Jadrana žele se iskoristiti mogućnosti koje pružaju velike skladišne površine, kao i zemljopisni položaj, jer koeficijent apsorpcije sunčeve energije po metru četvornome na krajnjem jugu Hrvatske iznosi 1,5, a primjerice u sjevernoj dijelu naše zemlje ili u Njemačkoj, koja znatno prednjači u proizvodnji solarne energije, kreće se tek od 0,8 do 1.

Kako navodi list, član Uprave pločanske tvrtke Josip Jurčević izrazio je namjeru da se iskoristi šezdesetak tisuća kvadrata površine za oko 1,3 MW instalirane snage s vijekom korištenja od oko 25 godina. Za ostvarenje projekta najprije je potrebno dobiti zeleno svjetlo od države, čije su ovogodišnje kvote za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, čini se, ispunjene. Naime, Vlada i Hrvatska elektroprivreda  imaju obvezu svaki kilovat proizvedene energije iz obnovljivih izvora dodatno stimulirati i “ubaciti” u energetsku mrežu Hrvatske. Vlada i HEP imaju godišnji plan dinamike rasta proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, koji je vezan uz državni proračun i ograničen je na godišnjoj razini, zaključuje Slobodna Dalmacija.

http://www.energetika-net.com