Sustav grijanja – unit kotao

Naziv unit kotao stoji za kompletan sustav grijanja. Sastoji se od kotla za grijanje, regulatora i plamenika, koji je prilagođen komori za grijanje. Sustav se može nabaviti u izvedbi na plin i na ulje. Točno usklađene komponente pružaju različite prednosti.

Sustav za grijanje – unit kotao – prednosti

Kako je isporučeni plamenik optimalno usklađen s kotlom za grijanje, nastaju razne prednosti. Postižu se najbolje mogući stupnjevi korištenja i učinkovitosti. Navedeno rasterećuje okoliš i emisiono opterećenje, te snižava cijene. S druge strane otpadaju troškovi montaže i podešavanja pri puštanja u pogon. Hauba za izolaciju zvukova, koja se isporučuje u paketu umanjuje zvukove, koje kotao proizvodi prilikom rada. Uređaji ne zauzimaju mnogo mjesto to znači potrebno im je malo prostora.
Grijanje – automatsko grijanje na pelete

Automatizirani kotlovi na pelete su izrazito komforni.

U principu potpuno automatizirani sustavi djeluju kako slijedi: u spremniku se skladište peleti. Sam plamenik je povezan preko sustava dostave s spremnikom i po potrebi se automatski opskrbljuje s peletima.
To znači, Vi se morate brinuti samo za to da s vremena na vrijeme nadopunite zalihe peleta (npr. prije zimskog perioda). U pravilu se to obavlja isporukom u cisterni. Kod kotlova za pelete postoje različite varijante, koje djelomično mogu koristiti i druga goriva (prešano drvo, ostatci drveta, itd.). Rado Vam stojimo na raspolaganju pri odabiru sustava koji Vam najbolje odgovara!
Grijanje – koliko različitih sustava grijanja na pelete postoje?

Sustavi za grijanje na pelete mogu se koristiti za individualne potrebe – da li kao peć ili sustav centralnog grijanja.
Razlikuju se slijedeći sustavi za grijanje na pelete:
Pojedinačne peći

U pravilu se pojedinačne peći koriste za zagrijavanje jedne prostorije. Griju sa snagom od 11 KW i mogu se po potrebi koristiti zajedno s drugim sustavima za grijanje, npr. sa solarnim uređajima.

Pojedinačne peći pune se ručno. Imaju „male“ spremnike, koji su dovoljni za 25 – 100 sati grijanja. Punjenje nije problematično i postoji mogućnost punjenja i za vrijeme rada peći.

Automatski uređaji za pelete koriste se kao centralno grijanje. Razlikuju se polu automatski i automatski sustavi. Automatski uređaji koriste se kao uobičajena grijanja na ulje i plin. Kod njih se potrebna količina drvenih peleta automatski povlači iz prostora za skladištenje. U pravilu se taj prostor puni automatski cisternom. Zbog svega navedenog nije potrebno ručno rukovanje. Skladište se može tako koncipirati, kako bi zaliha bila dovoljna za jednu cijeli period grijanja.
Uređaji pružaju jednako visoki stupanj komfora kao što je to slučaj s grijanjima na ulje. Kod poluautomatskih uređaja, integrirani spremnik zaliha mora se u određenim razmacima napuniti. To znači ne pruža baš isti stupanj komfora kao što je to slučaj kod automatskih uređaja. Generalno, uređaji na drvene peleta postižu visoki stupanj učinkovitosti i to do 95%. Dodatno, u usporedbi s drugim gorivima, postižu se niske emisije.

Kombinirani uređaji

Kombinirani uređaji pogone se na drvene pelete i iscijepano drvo. Navedeno može biti svrhovito, kada korisnik redovito raspolaže iscijepanim drvetom i ukoliko isto želi koristiti kao gorivo.
Gorivo – na što biste trebali obratiti pozornost kod grijanje na pelete?

Ukoliko želite promijeniti svoje staro grijanja na ulje ili plin, ili ukoliko se u novoj gradnji odlučite za grijanje na pelete, trebali biste obratiti pozornost na slijedeće točke:

U jedno-obiteljskim kućama možete planirati toplinsku razinu od cca. 15kW.
Učinkovitost kotla trebala bi biti prilagođena stvarnim potrebama.
Stupanj učinkovitosti uređaja na drvene pelete treba biti visok (> 90%).
Automatska funkcija za čišćenje uređaja ima smisla.
Za održavanje uređaja, svi dijelovi moraju biti dostupni.
Rukovanje uređajem mora biti jednostavno.
Prostori i spremnici za pelete moraju biti planirani za vrijeme postavljanja uređaja.