Sve o EPC-u na jednom mjestu

Web stranica je uspostavljena u okviru EU projekta EESI 2020 – Europska inicijativa za energetske usluge.

Informacije o Ugovoru o energetskom učinku (EPC) od sada su dostupne na jednom mjestu.

Cilj projekta je postizanje ušteda energije u Uniji u iznosu od 20% i to upravo značajno većim korištenjem Ugovora o energetskom učinku (EPC). Kako je i naglašeno u novoj Direktivi o energetskim uslugama (2012/27/EU), energetske usluge poput Ugovora o energetskom učinku važan su alat za energetsku rekonstrukciju zgrada i za unaprjeđenje javnih infrastruktura. Međutim, iako su se mnogi europski gradovi obvezali na aktivnosti vezane uz uštedu energije, postoje prepreke koje ometaju korištenje EPC-a.

Prepreke su uglavnom ne-tehničke prirode, poput nedostatka sustavnih informacija, povjerenja, postupaka nabave te nepostojanja kapaciteta tržišta i projektnih facilitatora.

Kako bi se pozabavio tim preprekama, projekt EESI 2020 cilja na pružanje podrške velikim gradovima i metropolitanskim regijama u sustavnoj provedbi EPC projekata – u sklopu projekta sudjeluje 9 europskih metropola kao što su Berlin, Prag, Barcelona, Oslo, Dublin, a među njima i Zagreb.

Projekt koordinira BEA – renomirana berlinska energetska agencija koja djeluje već 20 godina, zapošljava 55 djelatnika, a 2011. ostvarila je promet od preko 8,9 milijuna eura. Partner projekta sa hrvatske strane je REGEA, a da mislimo ozbiljno u vezi EPC-a pokazuje i činjenica da smo prvi od 9 europskih partnera uspostavili web stranicu spremnu za pružanje informacija.

U okviru projekta, ukupno će se implementirati 20 pilot EPC projekata, a predviđene uštede CO2 dosegnuti će i 15,000 t p.a. U fokusu EESI 2020 projekta je potražnja EPC tržišta, dok se ponudom pozabavio ‘sestrinski’ EU projekt naziva Transparense.

U sklopu EESI 2020, za svaku pojedinu godinu trajanja projekta – 2014., 2015. i 2016., održati će se i svečana dodjela nagrada za dostignuća i uspjehe u području energetskih usluga. Poziv za prijave biti će objavljen početkom 2014.

www.eesi2020.eu/hr