Toplinske pumpe za zimske vrtove

Optimalno grijanje i klimatizacija zimskog vrta Tijekom hladnog dijela godine zimski vrt u punom smislu opravdava svoje ime. Kad vani temperature nisu preniske možemo sasvim ugodno sjediti i uživati u njemu, pa čak ako vani snijeg pada i vjetar puše. Za optimalnu klimu u prostoriji brine se odgovarajuće grijanje i njemu pripadajući sustav upravljanja.

Treba unaprijed dobro isplanirati hoćemo li zimski vrt koristiti i kao prošireni dnevni boravak i u njemu uzgajati tropske biljke ili ćemo ga koristiti više kao termički odvojeni prostor za uzgoj suptropskih biljnih vrsta.

I u prvom i u drugom slučaju toplinske su pumpe dobro tehničko rješenje za grijanje; toplinske pumpe dobro i sasvim samostalno reguliraju klimu u zimskom vrtu, griju ili hlade prema potrebi. Osim toga one iskorištavaju besplatnu energiju iz okoliša i vrlo se štedljivo i ekološki ponašaju tijekom svoga rada budući da ne koriste izravno fosilna goriva.

Kompaktan upravljački sustav upravlja sustavom grijanja ali dodatno podešava i sjenila kao što su tende, rebrenice ili žaluzine i regulira i provjetravanje zimskog vrta. Upravljački sustav detektira sve klimatske i fizikalne vrijednosti kao što su jačina svjetla, unutarnja i vanjska temperatura, vlažnost zraka, doba dana ili noći, jačina i smjer vjetra i kiša.

Vanjski pokazatelji u sustavu se uspoređuju sa željenim (u izborniku podešenim) vrijednostima a sustav zatim automatski izdaje naredbe pojedinim komponentama (aktivira grijanje, sjenila ili pokreće otvore ili sustav provjetravanja). Kombinacijom toplinske pumpe i upravljačkog sustava na ovaj način neće se smanjiti samo izdaci za energente. Dodatna prednost: klima u zimskom vrtu bit će konstantna – čak i u danima kad stanari dane radije provode na južnoj strani doma.

Grijanje zimskog vrta toplinskom pumpom

Kada govorimo o klimi onda se zakoni koji vrijede za zimski vrt razlikuju od onih koji vrijede za dnevni boravak. U interesu tropskog i suptropskog bilja temperatura u zimskom vrtu treba uvijek biti konstantna. Za održanje stalne temperature brinu se upravo toplinske pumpe koje klimu u zimskom vrtu reguliraju prema potrebi i iskorištavaju besplatnu energiju iz okoliša.

Prije same ugradnje uređaja trebamo se uvjeriti da će toplinska pumpa biti instalirana na najoptimalnije mjesto prostoru. U unutrašnjosti zidni su uređaji najbolje rješenje. Uređaj povlači hladni zrak od dolje i odmah ga zagrijava. Topli zrak se izbacuje prema staklu i okvirima konstrukcije i tako se ne formira nikakav kondenzat.

Postavljanje toplinske uređaja na strop ili prema pročelju predstavlja samo nužno rješenje kad je riječ o grijanju, no kad govorimo o hlađenju ovaj je položaj idealan.

Toplinska pumpa je zatvoreni kružni tok

Oko 70% potrebne energije za grijanje dobiva se direktno iz toplinske energije 30% potrebne energije dobiva se iz električne energije

Postavljanje vanjskih uređaja

Vanjski uređaji vrlo su pogodni, elegantni i štedljivi na prostoru. Iako su vanjski uređaji u svom radu vrlo tihi (oko -42db) potrebno je uzeti u obzir da njihov rad ne smije nikoga smetati – niti vlasnika niti susjede. Stoga je vrlo važno odabrati pravo mjesto za njihovo postavljanje.

I ovdje nam se nude različite mogućnosti: postavljamo li uređaj na vanjski zid moramo se uvjeriti da zid može izdržati opterećenje. Ukoliko se uređaj postavlja na tlo potrebno je za njega predvidjeti postolje ili odgovarajuću ploču (50 x 100). Tko ispred uređaja zasadi zeleno bilje ili cvijeće buku uređaja reducirat će još više.

Posebno praktično rješenje je postavljanje uređaja u posebno i odvojeno okno u zemlji, no u ovom slučaju morali bismo se pobrinuti za odvodnju padavina.