Tri dobra razloga za ventilacijsku napravu

Kada vlasnici kuće čuju riječ ventilacijska naprava, mnogi odmahuju prvo glavom. Strahuju da ventilacija preglasno radi, da će biti propuh, da će se vodovi zaprljati i da se prozori više neće smjeti otvarati. Ali onaj tko nakon obnove odustane od kontrolirane ventilacije prostora, oprašta se od prilike za mnogo udobnosti, dobrom prostornom klimom i dodatnom uštedom energije.

1. Kontrolirano provjetravanje prostora nadopunjuje optimalnu obnovu

Nepropusno zapakirani zidovi, nepropusni krov, nepropusni prozori – u profesionalno obnovljenoj kući ne puše nikakav povjetarac. I to je tako i dobro, jer se na kraju krajeva samo tako može doći do željene uštede energije. Ali su vlasnici kuće daleko od optimalne veze zraka u kući. Značajno više se trebaju prozori otvarati nego prije obnove kako bi vlaga i iskorišteni zrak otišli van. Inače slijedi opasnost od plijesni i štete na gradnji. S kontroliranim prostornim zrakom to nije uopće problem. Ona uvijek automatski brine o točnoj mjeri svježeg zraka. Udobnije je nemoguće.

2. Ventilacijski sustav štedi energiju za grijanje

Nitko se ne mora bojati propuha ili hladnog svježeg zraka zimi. U suprotnom: Svježi zrak dolazi u hladnim godišnjim dobima vrlo dobro u prostorije. Jer se u ventilacijskom sustavu, toplina ispuhanog zraka prenosi na svježi zrak. Tako se ne gubi toplina te se ušteđuje toplina nakon obnove.

3. Garantirana najbolja prostorna klima

Klima prostora za disanje: Iskorišten zrak i vlaga se odvode kroz ventilacijsku napravu, nitko se ne mora bojati opterećenja prostora s plijesni. Još jedan plus: Alergičari mogu uzeti ventilaciju s filterom za pelud, tako da prostori ostanu bez štetnih alergena.

Usput: Vlasnici kuće se ne moraju brinuti o prljavim vodovima ili opterećenju od mikroba. Pretpostavka je da je ventilacijska naprava profesionalno ugrađena i da se ulazni filter redovito mijenja.