Učinkovite tehnike grijanja

Više topline, manje troškova

Što je energetski učinkovitiji način gradnje to je manje zagrijavanja potrebno za ugodnu klimu. Dakle, temelj za svako učinkovito grijanje je vrlo dobra toplinska izolacija ovojnice zgrade. Ipak, učinkovitost tehnologije igra isto veliku igru. Proizvođači montažnih kuća nude izbor sustava za grijanje koji točno odgovaraju značajkama kuće i drugim građevinskim tehnikama.


Kuća i grijanje u savršenoj kombinaciji

Kod svakog sustava za grijanje dolazi do toga da sve komponente odgovaraju jedan drugom. Stoga bi primjerice mreža cijevi trebala biti tako postavljena da se smanji gubitak tlaka. Onaj tko gradi montažnu kuću dobiva optimalno planirano rješenje iz jednog izvora. To znači da se proizvodi toliko energije koliko je zapravo potrebno.

Koji je energetski izvor najbolji, to se ne može paušalno izjaviti. U svakom slučaju se treba održati najveća dopuštena primarna energetska potreba. U ukupnoj bilanci, pokraj troškova, igraju ulogu i ekološki argumenti i individualno korištenje stanara.

 

Primarna potreba energije

U ovom parametru su osim toplinske potrebe uključeni i potreba energetskog korištenja za toplu vodu i potreba pomoćne energije za električne pumpe. Trud za postavljanje energetskog izvora ulazi također u bilancu. Dakle, na 100 litara nafte se mora potrošiti još dodatnih 15 litara za proizvodnju i transport. Još manje je učinkovita proizvodnja struje u elektrani.


Spremni za obnovljivu energiju

Još uvijek se najčešće koriste nafta i plin. Nema ništa lošeg u tome jer time moderni kotlovi postižu vrlo visoku učinkovitost. Međutim, vlasnici bi trebali prema mogućnostima koristiti obnovljivu energiju kao: solarnu i geotermalnu energije koja nije ovisna o gorivu jer dobiva toplinu iz sunčevih zraka ili zemlje. Biomasa također nudi veliki energetski potencijal za budućnost. Za vrijeme grijanja na drva, oslobađa se ista količina CO2 koju je prethodno drvo uzelo tijekom rasta.


Čisto grijanje loživim uljem

Kotlovi na loživo ulje su i dalje najčešće grijaće naprave u obiteljskim kućama. Njihova prednost je zrela i jeftina tehnika a njezin nedostatak je ovisnost o skupim i neobnovljivim gorivom. Grijač na zemljani plin zahtijeva malo mjesta i ugodan je za korištenje. Plin se može koristiti ne samo za grijanje već i za kuhanje.

Međutim, zemljani plin se odnosi na grijaću vrijednost te je uvijek skuplji od nafte. Onaj tko upotrebljava naftu za grijanje taj može u međuvremenu izabrati različite dobavljače i iskoristiti fluktuacije cijena kroz kupovinu unaprijed. Obiteljskoj kući je potreban jedan spremnik nafte za otprilike 3 do 4 kvadratnih metara površine.


Tehnika niske temperature

Stariji kotlovi rade na stalnoj visokoj temperaturi. U suprotnom, kotao niske temperature se regulira ovisno o vanjskoj temperaturi te raspolaže s toliko kapaciteta grijanja koliko je i potrebno. Temperatura kotla je samo 40 do 75°C. To smanjuje potrošnju energije u odnosu na stare kotlove za oko 30 posto.


Tehnika kondenzacijskih kotlova

Kondenzacijski kotlovi rade oko 10 posto učinkovitije u odnosu na naprave s niskom temperaturom na način da iskorištavaju energiju koja se nalazi u vrućim ispušnim plinovima. Pritom se ispušni plinovi hlade na način da se u njemu sadržana vodena para kondenzira. Na taj se način dobivena kondenzacijska toplina može dodatno spremiti u grijači krug. Kondenzacijski kotlovi postižu najvišu učinkovitost ali su i skupi te zahtijevaju posebne dimnjake. Naftni kondenzacijski kotlovi također zahtijevaju nisku sumpornu naftu.


Grijač podnice

Kondenzacijska tehnika donosi optimalnu izvedbu u zagrijavanju velikih površina kao što je i podno grijanje. To dolazi od jako niske temperature vode od 30 do 40 °C i proizvodi svojim visokim zračenjem ugodnu klimu. Međutim, grijač podnice mora s estrihom zagrijati relativno puno mase.


Grijači ventilacijski sustav

Grijači ventilacijski sustav se sastoji od automatske, kontrolirane ventilacije s povratom topline kao osnovno grijanje i pomoćno sredstvo za grijanje – na ventilacijskom izlazu se nalaze keramički ventilacijski elementi. Središnji ventilacijski sustav preko sustava cijevi u području stropa tj., stropnog ovjesa, usisava iskorišteni zrak iz kupaonice, WC-a i kuhinje. Istovremeno se izvana usisava svjež, filtriran zrak.

Preko toplinskog izmjenjivača se iz iskorištenog zraka uzima toplina i prenosi se na svjež i filtriran zrak. Prema potrebi se uključuje zračna toplinska pumpa za dodatno zagrijavanje zraka prije nego što uđe u prostore. Kod daljnjih potreba, keramički PTC grijači elementi električki zagrijavaju zrak u kanalu dovoda zraka. Posebnost: U ljetno vrijeme se toplinska pumpa za zrak može koristiti za hlađenje zraka.


Kontrolirana ventilacija

Ventilacija pod kontrolom

Najvažniji temelj za energetski učinkovitu kuću su dobro izolirani vanjski zidovi. Što je bolja izolacija to se više isplati i smanjen gubitak toplinske ventilacije. Energija se gubi za vrijeme provjetravanja u zimskim mjesecima kada se iskorišteni zrak zamijeni s hladnim svježim zrakom i ponovno zagrijava u sobnoj temperaturi.

Ventilacijska naprava s povratom topline – primjerice grijači sustav ventilacije s automatskim kontroliranjem ventilacije prostora s povratom topline i grijanjem s dodatnim grijačim elem,entima – može prepoloviti gubitak energije. On također poboljšava higijenu stana jer transportira CO2 i vlažnost i filtrira prašinu i pelud iz zraka. U kućanstvu s 4 osobe se po danu potroši 2.000 do 3.000 m3 svježeg zraka što odgovara obnovi zraka svaka tri sata.

Automatski sustavi ventilacije imaju visoke zahtjeve što se tiče zračne nepropusnosti ovojnice zgrade koja je ispunjena visokom kvalitetom osigurane montažne kuće. Važno je uzeti u obzir ventilacijski sustav u ranoj fazi planiranja kuće. Proizvođači montažnih kuća imaju mogućnost da iz jednog izvora optimalno usklade sustav ventilacije s kućnom opremljenosti.

 

Manja potrošnja energije, više udobnosti

Razlikuju se decentralizirani ventilacijski sustavi za pojedine prostore i centralne ventilacijske naprave za cijelu zgradu. Jednostavni ispušni sustavi provode iskorišteni zrak van iz kuhinje i kupaonice, a kroz ventile ulazi svjež zrak u dnevnu sobu.

Za učinkovite kuće je preporučljiva centralna ventilacijska naprava s povratom topline. Ona ne osigurava samo potrebnu izmjenu zraka nego zagrijava istodbno i usisan vanjski zrak. Pritom se može provesti dovod i odvod svježeg zraka u izmjenjivaču topline pri čemu je ispušnom zraku uklonjeno do 90 posto pohranjene topline.

Izmjenjivač zemljanog plina poboljšava učinkovitost te omogućuje hlađenje zraka po ljeti. Pritom se zrak vodi kroz dugu plastičnu cijev dva metra pod zemlju. U idealnom slučaju, ventilacija može biti povezana s malom toplinskom pumpom koja može preuzeti cijelo grijanje, hlađenje, prozračivanje i dovod tople vode u kuću.

Takva ventilacija je potpuni sustav grijanja koji čini konvencionalni kotao suvišnim kao i radijatore. Po kWh energiji ventilatorima i pumpama je prema ventilacijskoj napravi potrebno da dobije najmanje 5 kWh topline.

 

Izmjena zraka

je odlučujuć za visinu toplinskog gubitka kroz zrak. Izmjena zraka 1 znači da se zrak u prostoru jednom na sat kompletno mijenja. Institut življenja i okoliša je izračunao da ova izmjena zraka odgovara obiteljskoj kući od 140 m2 koja troši oko 1.250 litara lož ulja.


Solarna energija – Moć sunca

Srce svakog solarnog sustava je kolektor na krovu ili na fasadi. Ravni kolektori se sastoje od sojevitih apsorbera koji primaju sunčeve zrake i pretvaraju ih u toplinu. Cijevni kolektori kod kojih se apsorberi nalaze u evakuiranim staklenim cijevima, su učinkoviti ali i jako skupi. Kroz apsorbere cirkulira tekućina čija se toplina iz kolektora transportira u spremnik tople vode u kući. Da bi se zadržali gubitci energije u solarnom krugu, staze između kolektora i spremnika bi trebale biti što kraće.

Uobičajena veličina kolektora za jednu obiteljsku kuću je otprilike oko 6 kvadratnih metara, koji godišnje opskrbljuju 2.000 kWh energije a time i 60 posto tople vode za četveročlanu obitelj. Spremnik bi trebao imati obujam od najmanje 80 litara po osobi i u pravilu bi trebao biti povezan s konvencionalnim kotlom kako bi bilo uvijek dovoljno tople vode na raspolaganju pa čak i zimi.

Ako grijač prostora ima solarnu podršku, tada je potrebno dvostruko više površine kolektora i veći spremnik, ali se zato može proizvesti i do četvrtine ukupnih godišnjih zahtjeva grijanja od sunčeve energije. Međutim, uvjet je uvijek izvrsna izolacija cijele kuće. Onaj koji se odluči za drvenu montažnu kuću taj nema nikakvih problema.


Kuća kao fotonaponska elektrana

Fotonaponski paneli rade s kolektorima koje ne proizvode toplinu nego struju. Pritom se ne troši nikakva primarna energija a kuća postaje ekološki osviještena elektrana.

U solarnim čelijama od silicija se iz sunčeve svjetlosti stvaraju slobodni elektroni koji se mogu brinuti o istosmjernoj struji, motoru, pumpama ili o rasvjeti u kući. Preko izmjenjivača se sunčeva energija pretvara u izmjeničnu struju a time se može plasirati i u javnu električnu mrežu. Prema izračunu po jednom kilovatu se treba očekivati oko 10 kvadratnih metara kolektorske područje.

Fotonaponski paneli se ne mogu koristiti samo na krovu već i na fasadi ili drugim građevinskim elementima. Sve se više proizvođača montažnih kuća bave solarnom arhitekturom u koju su uključeni tanki slojevi solarne čelije koje su vizualno privlačne kao staklene površine.


Biomasa – Ekološki osviješteno grijanje s drvima

Zanimljiva mogućnost biomase za još veću toplinsku izolaciju obiteljske kuće su drveni palete kao sustavi grijanja. Palete su mali cilindri koji su napravljeni od komprimirane piljevine ili strugotina. Vrijednost grijanja jednog kilograma palete iznosi oko 5 kWh i odgovara otprilike pola litara lož ulja. Za vrijeme grijanja s drvima se ispusti samo ona količina CO2 koju je drvo za vrijeme svog rasta primilo. Osim toga, za vrijeme prerade paleta se gubi oko pet posto energije koju sadrži drvo – sveukupno to je vrlo povoljno za bilancu okoliša.

Drvene palete se isporučuju u tankeru sličnu kao i lož ulje. Visokokvalitetne palete se mogu prepoznati po glatkoj površini i po maloj količini prašine za vrijeme isporuke. Preostala vlaga bi trebala biti što je više moguće mala jer je samo suho drvo izgara otrovne materijale.

Cijena paleta je ovisna o nafti i plinu. Međutim, početna cijena je visoka a povećanje cijene za bio-gorivo također nije isključeno.


Zemljana toplina

Zemljana toplina – Energija u Vašem elementu

Toplina okoliša iz zemlje, vode i zraka stoji ne ovisi o vremenskim uvjetima te stoji na raspolaganju svaki dan i u bilo kojem godišnjem dobu. Čak i danas korisni geotermalni potencijal trostruko premašuje rezerve ugljena, nafte i plina. Onaj tko gradi montažnu kuću taj si može stvoriti zemljanu energiju kao izvor topline pomoću toplinske pumpe. Mnogi domaći proizvođači nude tehnologiju kao paket rješenja.

Toplinske pumpe funkcioniraju na principu hladnjaka – samo suprotno: Hladnjak proizvodi iz struje potrebnu hladnoću i istovremeno ispušta u okolinu toplinu. Toplinska pumpa povećava pritisak koji prevladava u zemlji od 7 do 10 stupnjeva celzijevih kroz kondenzaciju, kompresiju i kondenzaciju posebnih tekućina. Na taj način temperatura doseže 35 stupnjeva celzijevih, koji su idealni za grijanje podnice ili zida.

Toplinska pumpa također treba struju kao pokretačku snagu, ali proizvodi po kWh struje do 4 kWh topline. Naprava uzima iz okoliša tri četvrtine energije za grijanje, pripremu tople vodee kao i za hlađenje kuće po ljeti. Zemljana toplina je time dugoročni jeftini izvor energije. Naročito onda kada fotonaponski sustav omogućava pogonsku snagu za pumpu.


Sonde i kolektori

Većina toplinskih pumpa za domove rade s geotermalnim izmjenjivačem. One se postavljaju kao vertikalne sonde u 50 do 150 metara duboke rupe u zemlji ili kao horizontalni kolektori u jedan do dva metara duboke rovove. Očekuje se po kilovatu oko 40 kvadratnih metara kolektorske površine tj., dubina rupe od 15 metara za grijače opterećenje.

Zemljani radovi su složeni i trebali bi se izvađati samo s iskusnim partnerom. Puno proizvođača montažnih kuća pruzimaju ovaj posao umjesto vlasnika i razvijaju besplatnu toplinu iz tla iz jednog izvora uključujući dozvolu, bušenje i instalacijsku tehniku.


Izvori topline

Tlo: Tlo sprema sunčevu toplinu. Ispod površine vladaju temperature oko 10 stupnjeva. Rasol/Voda – toplineske pumpe transportiraju toplinu u zatvoreni krug.

Podzemna voda: Temperatura podzemne vode je konstantna kroz cijelu godinu. Voda/Vodena toplinska pumpa koristi do 80% njezine topline. Presudno je za učinkovitost količina i kvaliteta vodenih resursa iz zemljišta.

Zrak: Zrak/Vodena toplinska pumpa koristi energiju vanjskog zraka. Jednostavno se ugrađuje, održava i može se postaviti u kući. Međutim, kod jako niskih vanjskih temperatura sustav popušta, tako da je potrebno dodatno zagrijavanje.