Ugradnja podnog grijanja

Podno grijanje nije pogodno samo za ljude koji imaju osjetljive noge i kojima jako smeta hladnoća po nogama; podno je grijanje vrlo praktičan izum i ono ima mnoge prednosti.

Podno grijanje ne zauzima prostor, ne zahtijeva postavljanje radijatora i toplinu izravno predaje okolici – a ne zagrijavanjem zraka kao što to čini standardno centralno grijanje. I troškovi su u usporedbi s klasičnim centralnim grijanjem manji što se vrlo brzo osjeti na kućnom budžetu.

Podno grijanje zahtijeva puno manje energije za zagrijavanje prostora: već s vodom zagrijanom do 30 C° savim ugodno zagrije prostor, dok je klasičnom grijanju za postizanje iste temperature u takvom prostoru potrebno dvostruko više energije, naime klasično centralno grijanje mora vodu zagrijati na temperaturu najmanje od 60 C°.


Ugradnja podnog grijanja

U idealnoj situaciji podno grijanje se postavlja u početku same gradnje kuće. S donje se strane podno grijanje mora kvalitetno izolirati kako ne bi došlo do gubtka topline. S druge strane, prema podu prostorije postavlja se neki materijal koji dobro provodi toplinu, npr. mokri estrih.

Ovakvo grijanje je bez većih problema moguće i naknadno ugraditi ukoliko to dozvoljava veličina prostora. Za sanaciju se koriste uglavnom tkz. sustavi suhe gradnje. Ovdje se ponajprije misli na suhi estrih umjesto mokrog estriha, a kao dobri vodiči topline koriste se metalne konstrukcije.


Mogućnosti, kako postaviti podno grijanje

Za instalaciju tople vode-podno grijanje, postoje različite mogućnosti. Ovisno o strukturnoj situaciji, vlasnici kuća mogu izabrati odgovarajuću verziju. Razlikujemo polaganje mokrog ili suhog sustava. Suhi sustavi su obično skuplji, ali su bolje prilagođeni za sanaciju. Pri tome se polažu već pripremljeni podni elementi. Mokri sustavi su fleksibilniji i lakše se prilagođavaju željama vlasnika.

Nedostatak: Oni se nakon polaganja preljevaju sa estrihom, tako da se kasnije izmjene nemoguće ili moguće samo uz velike napore. Osim toga donosi estrih puno vlage u staru zgradu.

Ako postoji estrih-pod, kanali za cijevno grijanje mogu biti stavljeni u estrih-podove. Na kraju se polažu cijevi. Za ovu metodu su pogodni gotovo svi estrihi osim lijevanog asfalta-estriha.

Za opremanje već izoliranog poda sa estrihom ili pločica su dostupna podna grijanja sa vrlo niskom debljinom, kod kojih se noseći elementi lijepe na izloženi estrih ili čak izravno na pločicu ili druge kamene površine.

Ako se podno grijanje postavlja u suhu gradnju, podnu oblogu možete postaviti već slijedeći dan. Neki sustavi za saniranje starih zgrada omogućavaju kombinaciju podnog grijanja i radijatora.