Ventilacija za vrijeme sezone grijanja

Automatska naprava za ventilaciju također pruža i u dobro izoliranoj kući potrebnu izmjenu zraka.

Nakon obnove je uporaba kontrolirane ventilacije smislena

Nakon obnove ne postoji niti jedan put koji ne dovodi do kontrolirane ventilacije. Kako bi se toplinsko opterećenje držalo na minimumu, za vrijeme obnove se vanjski dio kuće praktički kompletno hermetički zatvara. Za zdravu klimu sobe je važna redovita izmjena zraka. Stoga bi se trebao napraviti istovremeno sa obnovom i koncept za ventilaciju.

Koncept ventilacije nadopunjuje obnovu

Kako bi se ukućani osjećali ugodno i kako bi se spriječile strukturalne štete, preporuča se se svaki sat otprilike 30 kubičnih metara svježeg zraka po osobi. Takvi optimalni uvjeti zraka u hermetički zatvorenoj kući se mogu postići kroz naporno ručno prozračivanje: ukućani bi trebali svaka dva sata otvoriti prozore na par minuta. Zbog toga se pri obnovi treba više od 1/3 prozora zamijeniti ili više od 1/3 kuće izolirati, a prema građevinskim normama se treba izraditi i koncept ventilacije.

Za svaku kuću odgovarajuća ventilacijska naprava: svježi zrak po mjeri

Moderne ventilacijske naprave djeluju na propuhu, buci te automatski osiguravaju dovoljno svježeg zraka. U osnovi, vlasnik kuće može od četiri varijante sustava odabrati odgovarajuću za svoju kuću: Centralna ventilacijska naprava sa povratom topline prenosiva do 95 posto topline iz otpadnog zraka do dotoka zraka.

Tako se gubi manje topline i energije.Istovremeno se može filtrirati iz dovoda pelud iz ventilacije.Decentralizirani sustavi sa povratom topline su alternative.  Za potrebnu izmjenu zraka u kući se postavlja u pravilu, u svaku prostoriju ventilacijska naprava. Budući da zrak u tim sustavima ne mora ići kroz sustav cjevodvoda, potrošnja energije je posebno mala. Čisti sustav ispušnih plinova izvlači iskorišteni zrak iz kuhinje i kupaonice.Preko pasivnih zračnih puteva struji svježi zrak u kuću. Kod centralnih naprava za ispušni plin, toplina se može ponovno pridobiti kroz instalaciju toplinske pumpe.

Nakon obnove obavezno paziti na pravilnu ventilaciju

Šteta od plijesni zbog visoke vlažnosti zraka

Je li plijesan u kući stvarno toliko opasna?  Nisu sve vrste plijesni u malim količinama, štetne za čovjeka i njegovu okolinu. Ali bi vlasnici trebali biti oprezni pri pljesni u kući ili stanu.

Postoji nekoliko stotina vrsta plijesni, koji se mogu u grubo svrstati prema strukturi i uvjetima. Ali detaljno svrstavanje je moguće tek nakon uzimanja uzorka plijesni na licu mjesta te stavljanje na analizu u laboratorij. Kod svojih savjeta na licu mjesta, utvrđuje se  uvijek iznova kako ukućani sami “uzgajaju” plijesan kod kuće zbog svog neznanja: “U Njemačkoj se dobiva uz svaku tehničku napravu priručnik sa više stranica. Kada je riječ o pravilnom korištenju kuće ili stana, najčešće se ukućane ostavi bez informacija “na kiši”, govori savjetnik za energiju. No, čim je plijesan došla, stanodavac odmah dodjeljuje krivnju. “Onda se najčešće govori: Ne prozračuješ dobro!”.

Pozvati stručnjaka za analizu plijesni

Je li istina da ako vlažnost zraka prekorači uobičajenu mjeru da se treba pronaći uzrok. Ovdje Dzeik savjetuje: “Vlasnici kuće ili stanari bi trebali za to pozvati stručnjaka za savjetovanje a ne konzultirati nekog majstora iz susjedstva, osim ako on može dokazati odgovarajuću stručnu osposobljenost. Plijesan i šteta od vlažnosti u kući je najčešće strukturnog i strukturno-fizičkog uzroka. Za stručnu analizu potrebno je odgovarajuće stručno znanje ali i prava tehnička oprema. Samo tako može stručnjak doći do stručnog kompetentnog rezultata.” Ako je šteta proglašena, tada bi stručnjak trebao biti u mogućnosti predložiti rješenje te preporučiti sanaciju od plijesni odgovarajući certifikat od stručne firme. Prije nego što vlasnik kuće dodijeli stručnjaku za analizu plijesni posao, najbolje je da pitate za obrazovanje i odgovarajuću reference. Nemojte odstranjivati plijesan sa lopaticom, metlom ili bilo kakvim sprejevima protiv plijesni koji sadrže klor, to je najvažniji savjet od Torstena Dzeika. Jer time može doći do zdravstvenih oštećenja!

Obratite posebnu pozornost na obnovu ventilacije

Većina štete nastale od plijesni proizlaze iz visoke vlažnosti zraka koja između ostalog nastaje zbog nedovoljne ili pogrešne ventilacije. Vlažnost zraka od 65 – 80 posto relativne vlažnosti zraka ne bi trebala biti stalno prisutna u kući ili stanu”. “Ukoliko ručno prozračivanje nije moguće, na primjer jer je stanar zaposlen, tada se može sa automatskom ventilacijskom napravom osigurati potrebna ventilacija, idealno uz povrat topline.”Posebno nakon obnove dolazi do problema s vlagom. Dok ventilacija prije obnove funkcionira kroz propusne prozore, vrata ili krova, za vrijeme obnove i izoliranja se pazi na propusnost. Nakon obnove se vlažnost zraka odvodi kroz redovitu ventilaciju.“ I točno u tome leži problem”. “Svaka tvrtka bi trebala prilikom izrade ponude upozoriti na potrebni koncept ventilacije! Najčešće nitko ne objasni stanarima da bi trebali nakon obnove odjednom više prozračivati, kako ne bi nastala plijesan.”Stoga se preporučuje vlasnicima kuće da za vrijeme obnove kao i kod savjetnika za energiju i kod zanatske tvrtke pitaju za informacije i upute za uporabu što je vrlo važno nakon obnove.“ Ako se kuća iznajmljuje, tada treba vlasnik kuće ove informacije predate stanaru. To je i u njegovom interesu, kako kasnije ne bi trebalo popravljati skupe štete nastale od plijesni”.