Vrste energije – pravi materijal za grijanje

Slijedeća goriva stoje za moderne uređaje za grijanje na raspolaganju: ulje, plin i obnovljiva goriva (bio dizel/ulje od repice, drveni peleti, sitno drveni otpaci).

Pored navedenog moderni uređaji za grijanje mogu se pokretati i podržavati solarnim uređajima i toplinskim crpkama. Želimo Vam ukratko predstaviti različite vrste energija.


Ulje i plin

Pri izboru nekog goriva troškovi naravno igraju odlučujuću ulogu. Nema razlike u troškovima kada koristite plin ili ulje. Jer cijene ulja i plina su vezane jedna na drugu. Onaj tko želi jeftino modernizirati, trebao bi ostati pri onom gorivu koje je do sada koristio.

Novi kućni priključci za plin, ili prilikom promjene s plina na ulje, novi uljni kotao sa svim potrebnim radovima, poskupljuju novi uređaj.

Tko međutim i pored većih troškova želi rasteretiti okoliš, trebao bi se koristiti plinskim ispaljivanjem (niski CO2 ispust). Kod cijena ulja može doći (kao što je to slučaj u najnovije vrijeme) do oscilacija. Navedeno može imati prednosti i nedostatke – ovisno o tome – kada možete i morate nadoknaditi svoje zalihe lož ulja.

 

Obnovljivi izvori energije

Obnovljivi izvori energije imaju jasne ekološke prednosti u usporedbi s fosilnim gorivima kao što je nafta i zemljin plin. Ali i glede aspekata ekonomičnosti alternativna goriva postaju sve zanimljivija (npr. drveni peleti). Uz sve navedeno za najveći dio alternativnih uređaja za grijanje dobivaju se i subvencije.

 

a) Bio gorivo/ulje od repice

Bio gorivo i ulje od repice u buduće mogu također biti korišteni kao gorivo za kotao za grijanje. Npr. načelno možete kasnije nadograditi kotlove za ulje raznih proizvođača gorionikom za bio dizel ili repicu (kao što je to npr. slučaj tvrtke Fröling). Međutim postojeći spremnik mora biti provjeren i po potrebi promijenjen.


b) Drveni peleti

Kotlovi za pelete su u potpunosti automatizirani drvni ispaljivači, koji nude isti komfor kao što je to slučaj s kotlovima na ulje i plin. Korisnik samo s vremena na vrijeme mora isprazniti kutiju za pepeo. Pepeo je bezopasan i može se čak koristiti kao gnojivo. Skladištenje i isporuka trenutno ne predstavljaju nikakav problem. Razvoj drvnih peleta tako je svakom omogućio korištenje drveta kao goriva. Prednost navedene investicije jesu trenutno vrlo visoke subvencije! Grijanja na drvene pelete tako su postali prava alternativa uobičajenim uređajima za grijanje!


c) Mljeveno i prešano drvo

I uređaji koji se pogone na mljeveno i prešano drvo su automatski kotlovi, koji se međutim obično koriste za veće uređaje i nisu baš namijenjene jedno- i dvo obiteljskim kućama. Problemi za male korisnike su međutim dostava i skladištenje.


d) Cjepanice

Onaj tko se odluči za cjepanice kao glavno gorivo, mora biti svjestan, kako ti uređaji nisu u cijelosti automatizirani nego se kotao mora ručno puniti. To znači da se ljubav prema prirodi plaća odricanjem komfora. Vlasnik takvog uređaja gubi relativno puno vremena na rukovanje, čišćenje i održavanje. Također se unaprijed mora ugovoriti nabava i skladištenje cjepanica. Cjepanice su idealni način grijanja, na određeni vremenski period, tj. ne konstantno.