Zadaća budućnosti u građevinskom sektoru će biti modernizacija starijih objekata

Jedna od važnijih zadaća budućnosti u građevinskom sektoru će biti modernizacija starijih objekata, tu su politika, poduzeća za gradnju stanova, građevinski obrti i građevinska industrija složni. O potrebnom nivou kvalitete kod obnove fasada, prozora ili kućno-tehničkih postrojenja postoje oprečna mišljenja. Minimalni zahtjevi u pogledu mjera koje štede energiju navedeni su u pravilniku o uštedi energije (EnEV), kako bi moglo živjeti ugodno, energetski učinkovito, ekološki osvješteno ne samo nekoliko sljedećih godina, već dugoročno.

Jer u svakom objektu su skriveni enormi energetski potencijali, koje svakako treba iskoristiti. Od visoko učinkovitih uređaja za grijanje do najmodernijih prozora, koji realiziraju više topline nego što je gube,postoje i različite mogućnosti sanacije energetski povoljno i sukladno budućnosti stanovanja. Gdje u Vašem individualnom slučaju leže najbolje mogućnosti pokazat će energetska dijagnoza od strane ovlaštenog savjetnika za energiju. On će već unaprijed detaljno analizirati postojeće stanje objekta i uređaja za grijanje. Nakon toga će sastaviti savjetodavno izvješće, koje će sadržavati usporedbu postojećeg stanja sa stanjem nakon izvršene sanacije odnosno predloženih mjera uštede energije. Osim tih radnji Vaš savjetnik za energiju Vas može savjetovati i o planiranju financiranja Vašeg projekta.

Toplinska izolacija. Više komfora i manje troškova

Dobra toplinska izolacija snižava troškove grijanja, povećava vrijednost nekretnine i štiti građevinsku supstancu objekta: Loše izolirani objekti za stanovanje ne samo da opterećuju Vaše novčanike, već i ugrožavaju ugodu življenja pa čak i zdravlje stanara.

Za zdravu klimu prostora odlučujuću ulogu igra temperatura unutarnjeg zida: Ona smije biti maksimalno dva stupnja niža od temperature prostorije, u protivnom nastaje propuh. Naime topli zrak iz sobe hladi u kontaktu neizolirani, hladni zid i pada na dno prostorije. Kako bi se to uravnotežilo pojačava se grijanje, što u konačnici ne smanjuje efekat, nego samo značajno povećava troškove.

Nedovolhjna termoizolacija može čak ugroziti i zdravlje. Opasna plijesan napada žbuku i tapete na hladnim vanjskim zidovima. I unutarnja strana tih zidova se brzo hladi, te se tu kondenzira vlaga iz zraka. Niti najbolje grijanje nema šansu za ujednačavanjem.

Bez toplinskih gubitaka kroz prozore

Prozori utječu na potrošnju energije u jednom objektu na dva načina: s jedne strane puštaju tople sunčeve zrake u kuću, s druge strane upravo tu se gubi puno topline. Cilj sanacije prozora leži upravo realizaciji energetski učinkovite ravnoteže. Gubi li se puno ili malo topline krpz prozore određuju prozorska stakla i okviri.
Oba faktora su se posljednjih godina tehnički znatno poboljšala. Najmodernija varijanta stakala predstavljena je termozaštitnim izolacijskim staklima, koja imaju znatno bolja izolacijska svojstva od uobičajenih izolacijskih stakala s dvije staklene ploče, koja su se koristila prije nekoliko godina.

Već prema starosti i sanacijskom standardu jednog objekta možete na tržištu naći sljedeće vrste stakala:

Termozaštitno-izolacijsko staklo: prostor između pojedinačnih staklenih ploča ispunjen je plemenitim plinom. Ti plinovi imaju nisku vrijednost toplinske vodljivosti te tako dobra termoizolacijska svojstva. Na unutarnjoj strani stakla okrenutog prema prostoriji nalazi se tanki, nevidljivi sloj plemenitog metala( uglavnom srebro). Taj sloj pušta u prostoriju kratkovalno zračenje svjetlosti, a reflektira dugovalno toplinsko zračenje iz prostorije opet prema unutra. Ova stakla imaju gotovo dvostruko bolja izolacijska svojstva od izolacijskih stakala- to znači i prepolovljeni utrošak energije i više ugode.
Izolacijska stakla: Dvije ili tri staklene ploče spojene su nepropusnim profilom u razmacima od 20 do 30 milimetara. U međuprostoru između stakala se nalazi suhi zrak. Izolacijska stakla su se pojavila na tržištu gotovo prije 60 godina. Ona doduše nude bolju zvučnu i termoizolaciju od stakala sa samo jednom staklenom pločom, ali ih je s današnjeg aspekta već pregazilo vrijeme i ne smiju se koristiti niti kod sanacije, niti na novogradnjama.
Jednostavna stkla: Samo jedna jedina staklena ploča koja dijeli vanjski zrak od zraka prostorije te su joj i izolacijska svojstva vrlo loša. Uporaba takvih prozora nije dopuštena niti kod sanacije niti na novogradnjama.
Bez adekvatnog okvira ne koriste i najbolja stakla

Prozorski okviri s velikom termozaštitom na raspolaganju su na tržištu od gotovo svih materijala. Plastika: Najrasprostranjeniji su okviri od PVC-a, relativnos su povoljni, skoro pa ih ne treba održavati i jako su izdržljivi.
Drvo:

Okviri od drveta su izrazito ugodni i imaju najbolja termoizolacijska svojstva.jedino što se moraju održabvati u pravilnim vremenskim razdobljima. Kod stručog održavanja i njege mogu trajati iznimno dugo.

Prozori na pasivnim kućama: predtsvaljaju konstruktivno usavršene prozore s drvenim okvirima. Drveni okvir je osim toga pojačan izoliranom jezgrom od poliuretanske pjene, pluta ili mekanih vlakana. Tako su toplinski gubici smanjeni i za 50% u odnosu na uobičajene drvene okvire.
Spoj aliminija i drveta:Kod ove dvoslojne konstrukcije okvira iskorištena su sva pozitivna svojstva materijala. Drvo služi kao okvirni materijal, aluminijum kao vanjska jezgra postojana na vremenske utjecaje. Na taj način su okviri relativno lagani za održavanje.
Aluminij: takvi okviri zbog svojih loših izolacijskih svojstava nisu više suvremeni.

Novi prozor- zid mokar?

Kako bi nakon sanacije izbjegli neugodna iznenađenja, morate već unaprijed pedvidjeti sljedeće:
• Kod svih propusnih prozora vrši se izmjena zraka između stana i vanjskog zraka, što kod ugradnje novih, nepropusnih prozora nije moguće. U kombinaciji s lošom termoizolacijom i nedovoljnim odzračivanjem to može dovesti do oštećenja od vlage i stvaranja plijesni na vanjskim zidovima. Zato ima smisla izvoditi obnovu prozora paralelno s mjerama izolacije vanjskog zida. Ukoliko to nije moguće, mora se osigurati dovoljno provjetravanje preko novih prozora.
• Osim toga U-vrijednost stakala ne smije biti manja od U-vrijednosti vanjskog zida. I iz tog razloga je preporučljiva modernizacija i prozora i fasade.
Toplina da, ali molim sa štedljivim plamenom

Ne samo zbog eksplodirajućih cijena plina i nafte, nego iz zbog očuvanja okoliša iplati se modernizirati Vaš uređaj za grijanje.

Stara tehnika van

Moderni uređaj za grijanje guta oko 40 % manje energenata od starog fosila u podrumu. Veliki dio energije se može uštedjeti tako da se zamjene peć i kotao. Stari kotlovi nedovoljno koriste energente, uz to se stvaraju i veliki gubici pri transportu topline kroz objekat. Kod većine uređaja je integrirana i priprema tople vode. I tu se može izgubiti dosta energije, već prema tome koliko se učinkovito voda zagrijava i kako se transportira.
Već je zastarjelo i grijanje na struju u akumulacijskim pećima. Jer da bi se proizvela struja potroši se znatno više fosilnih energenata, nego je to potrebno za direktnu proizvodnju topline.

Nova tehnika unutra:

Današnjim standardima odgovaraju niskotemperaturni kotlovi ili moderni, visoko učinkoviti kotlovi s ogrjevnom moći. Takvi kotlovi koriste toplinu iz ispušnih plinova te tako trebaju još deset procenata energenata manje od niskotemperaturnih kotlova.
Odabir energenata: Plin ili pelati su s aspekta zaštite okoliša najpogodniji. Kod rekonstrukcije uerđaja i prebacivanja s nafte na plin nastaju povećani troškovi.

Ispravna dimenzija

Ukoliko se u okviru sanacijskih mjera izoliraju cijela kuća ili samo jedan njen dio ili se zamjenjuju prozori, onda grijanju treba manja snaga. To trebate stalno imati u vidu kod obnove Vašeg kotla za grijanje.

Obnovljivi izvori energije

Modernizacija grijanja može se koristiti za uporabu ne samo klasičnih nositelja energije kao plin ili nafta. Obnovljive energije štede fosilne energente/goriva i smanjuju troškove grijanja. Moguća je uporaba sljedećih tehnika.
Sunčeva energija: I na našim geografskim širinama se može koristiti snaga sunca: Solar-termički uređaji preuzimaju ponajprije pripremu tople vode a u vrijeme izrazito sunčanih dana i jedan dio grijanja. Pomoću foto-voltaik uređaja se istovremeno proizvodi i struja.

Sprega energija-toplina: u ovom slučaju se istovremeno proizvode struja i toplina, što je učinkovitije i više ekološki nego kod odvojene proizvodnje. Moguć je i priključak na toplinsku mrežu, gdje se toplina dobiva iz toplana ili kao procesna toplina iz industrijskih postrojenja. Moguća je i decentralna uporaba sprege energija-toplina preko blok-toplana. To se može realizirati ili unutar naselja ili čak u obliku mini blok toplane u podrumu. U tom slučaju možete akumulirati Vaš višak struje u mrežu.

Drvo:

Vremenom se dobrim pokazalo grijanje drvenim peletima. Kao nus proizvod drvne industrije se strugotine od blanjanja i piljenja prešaju i isporučuju se u tankovima ili vrećama. Automatizirana tehnika čini grijanje peletima ugodnim: preko transportne trake se drveni peleti transportiraju prostorije za odlaganje u kotao: prednost za okoliš: prilikom sagorijevanja drveta se oslobađa onoliko CO2, koliko ga je drvo akumuliralo za vrijeme faze rasta. Moderni kotlovi za pelete su vrlo učinkoviti i sagorijevaju bez štetnih emisija i štetnih tvari. Skladište za pelete može biti u podrumu ili kao silos za vreće.
Toplinske crpke Električne toplinske crpke koriste energiju akumuliranu u okolišu besplatno. Crpe zrak iz okološa, iz podzemnih voda, iz zemlje, kako bi učinile vrijednom sunčevu energiju akumuliranu u njima. Tako mogu osigurati višestruko više topline u odnosu na one već uporabljene energije. Energetsku prednost ima i uporanba zemljine topline ili podzemne vode kao izvora topline te uporaba površinskog grijanja kao primjerice podno grijanje.
Lokacija

To ne mora uvijek biti podrum. Moderni kotlovi za grijanje su malih dimenzija, tihi i čisti, mogu se postaviti i u kuhinju ili ispod krova. Prednost: kratka cijev za ispušne plonove.

Dimnjak

Prema svim pravilima uz obnovu uređaja za grijanje mora se sanirati i dimnjak. Stari kamin ne odgovara modernom uređaju za grijanje. Posljedica: u stari dimnjak se uvlači nova cijev za ispušne plinove.

Raspodjela topline

Ne samo da se toplina mora proizvesti, ona se mora i raspodijeliti. Kako bi se pri tome izgubilo što manje energije, sve cijevi moraju biti izolirane. Kao razdjelnik topline je voda najpogodniji medij. Zbog toga su se dokazali upravo centralni sistemi grijanja i raspodjele toplom vodom, koji se sastoje od cjevovoda i radijatora odnosno grijnih površina.

Grijne površine

Osim konvencionalnih radijatora postoji i zidno i podno grijanje. Preko velikih površina zračenja oni i pri relativno niskim temperaturama emitiraju ugodnu toplinu. Zato se izvanredno daju kombinirati s kotlovima s ogrejevnom moći, solarnim uređajima i toplinskim crpkama.

Termostatski ventili

Postali su vremenom standard i prema pravilniku o uütedi energije(EnEV) su i propisani. Pomoću osjetnika se kontrolira temperatura prostora. Čim je dostignut stupanj podešen na ventilu, stopira se dovod tople vode. Tko želi može za regulaciju temperature ugraditi u pojedinim prostorijama centralnu upravljačku jedinicu.

Prolazna temperatura

Već prema dobu dana i vanjskoj temperaturi se prolazna temperatura kotla može podesiti tako da bude viša ili niža. Individualno podešavanje preko regulatora koji se programira je također u današnje vrijeme standard.
Bez obzira koje su točke sanacije grijanja interesantne, važno je iznaći individualna rješenja. Kod modernizacije uvijek treba uzeti u obzir postojeći sistem te tražiti najpovoljnije, tehnički kompatibilno rješenje. Važnu pomoć pri tome pružaju stručnjaci, koji daju praktične savjete u pogledu energije.

Decentralni sistemi za pripremu tople vode

I danas su u uporabi u većini kućanstava decentralni sistemi za pripremu tople vode. Prednost tih sistema čine kratki vodovi, jer su uglavnom instalirani tamo gdje su potrebni. Zato se mogu instalirati i naknadno, jer nije potrebna ugradnja vodova. Investicijski troškovi za decentralne sisteme su uglavnom niski, troškovi potrošnje doduše nešto veći nego kod centralnih sistema. Osim toga ne mogu se priključiti solarni kolektori. U pojedinačnim slučajevima može i jedan decentralni sistem biti ekonomičan, ukoliko su kotao za grijanje i mjesto uporabe(pipa) daleko jedan od drugoga. Savjetujte se s Vašim savjetnikom za energiju.
Kod decentralnih sistema su plinski ili električni protočni bojleri za kupaonu i tuš ekonomičniji od spremnika tople vode. Za ispirač i umivaonik pogodni su mali električni bojleri, koji se uključuju prema potrebi.

Centralni sistemi za pripremu tople vode

• Kombinirani kotao koji nema spremnik, već zagrijava vodu kao kod protočnog bojlera. Rabe se uglavnom za manje obiteljske kuće ili etažne stanove. Može se priključiti više pipa(mjesta potrošnje), ali se ne može istovremeno koristiti topla voda.
• Kotao za grijanje sa spremnikom tople vode pogodni su za uštedu energije, ali i troškova. Topla voda se ovdje akumulira u dobro izoliranim spremnicima i služi za uporabu u kuhinji i kupaoni. Ovi sistemi se izvanredno mogu kombinirati sa solarnim uređajima.
• Cirkulacijski vodovi: Kod centralnih sistema vodovi mogu biti i dugački. Kako bi do pipe stigla stvarno vruća voda, topla akumulirana voda stalno cirkulira kroz vodove, a pokreće je električna crpka. Ta crpka je vremenski upravljana, recimo noću ili danju, kada nikoga nema kod kuće, miruje. Kako bi se izbjegli daljnji toplinski gubici neophodna je dobra izolacija svih cijevi.

Uporaba obnovljivih energija

Novi sistemi s centralnim akumulacijskim sistemom mogu se izvanredno kombinirati sa solarnim uređajima. Čak ako trenutačno ne želite ugraditi solarni uređaj, osigurajte svakako da Vaš novi uređaj ima priključak za solarnu tehniku.

• Solarno-termički uređaji: Preko solarnih kolektora na krovu u ljetnom razdoblju uglavnom možete isključiti Vaš kotao za grijanje. Zimi osigurava predzagrijavanje vode i tako smanjuje troškove pripreme tople vode. Ukupni troškovi su zbog investiranja u uređaj nešto veći nego kod modernog uređaja na plin ili naftu. Ali s obzirom na ekološki aspekat i sve manje rezerve fosilnih energenata svakako predstavlja investiciju budućnosti.

• Toplinske crpke: Toplinska crpka za toplu vodu koristi ispušne plinove iz uređaja za kontrolirano odzračivanje stana, koji se koriste u niskoenrgetskim objektima. One međutim mogu oduzimati toplinu graničnim prostorijama. Kao dodatni izvor energije koristi se električna struja.

Vrijeme sanacije: Kada je najbolje sanirati? Obično to pitanje postavljaju vlasnici. Najbolje vrijeme za modernizaciju pripreme tople vode jeste vrijeme kada treba obnoviti i uređaje za grijanje. Uporaba solarne energije se opet preporuča u vrijeme kada je neophodna rekonstrukcija krova.
Svježi zrak za stan

U klasičnim, ne saniranim starijim objektima odzračivanje se vrši samo od sebe: propusni prozori ivrata osiguravaju neželjeno permanentnu izmjenu zraka. Tako se naravno gubi toplina. Cijena: veliki troškovi energije i malo komfora stanovanja. Sanacija pomaže. Prozori, zidovi i vrata su sada nepropusni- ali općenito odzračivanju treba dati veće značenje. Što je kuća bolje izolirana, to je odzračivanje važnije. Bez dovoljnog provjetravanja se na hladnim površinama kondenzira vlaga, izaziva neugodnu klimu u prostoriji i može dovesti do stvaranja plijesni i gljivica.

Ponekad pomaže klasično provjetravanje otvaranjem prozora, u svakom slučaju se danas na tržištu nude odzračni uređaji, odnosno odzračno-ventilacijski uređaji s rekuperacijom topline.

Odzračivanje preko prozora: Otvorite prozore nakon kuhanja i tuširanja, u protivnom bi trebalo svako malo provjetravati u pravilnim razmacima. To znači preko dana svaka dva do četiri sata širom otvrite prozore 5 do 15 minuta. Trajno provjetravanje zakrenutim prozorima se ne preporuča, jer to s jedne strane košta topline i novaca, s druge strane suši zrak i izaziva prehlade. Za vrijeme provjetravanja svakako treba isključiti grijanje.

Jednostavni sistemi provjetravanja:mogu se jednostavno ugraditi u starije nekretnine. Kod njih se preko ventilatora usisava zrak iz kuhinje, kupaone i WC-a. Svježi zrak struji preko ventila, primjerice na vanjskom zidu ili prozorskim okvirima.

Odzračno-ventilacijski uređaji s rekuperacijom topline: štede energiju grijanja i troškove, jer kod ovih uređaja topli zrak zagrijava hladni. Uređaj je relativno skup( preko 5.000 €) i ima visoke zahtjeve u pogledu zrakonepropusnoti objekta. Kod sanacije starijih objekata se ovi uređaji rijetko rabe, jer uglavnom nema dovoljno mjesta za cijevi.

Uređaji su interesantni za alergičare, jer štite od peludi, osim toga gradska buka ostaje vani. U principu treba razmisliti i o tome da odzračni sistemi dodatno troše struju. Točno se mora izračunati progutaju li troškovi struje za pogon uređaja ušteđenu energije.
I na vrućini ostati cool

Ljeto je lijepo, ali ljeto i naporno. S jedne strane nas vesele vvisoke temperature i uživamo preko dana u bazenima, naveče u vrtnim pivnicama. S druge strane može biti i jako naporno kada moramo raditi i spavati u prezagrijanim prostorijama. Pomoć pruža dobro podešeno hlađenje, jer i prevelika hladnoća ili propuh mogu imati suprotan efekat. Opet ste koncentriraniji, učinkovitiji i možete bolje spavati.

Adekvatna veličina: Tko želi klima uređaj unutar svoja četiri zida mora najprije znati koja mu snagu hlađenja treba i naravno za koje prostorije. Stručnjak će Vam izračunati potrebe prema individualnim parametrima. Iskustveno pravilo kaže da je za privatnu uporabu dovoljno 60 watti po metru kvadratnom. U industrijskom području ovo iskustveno pravilo ne vrijedi, jer tamo na izračun adekvatne snage hlađenja utječe puno više bitnih faktora.
Izvedbe uređaja za privatnu uporabu:

Mobilni klima uređaji, nude se u prodajnim građevinskim centrima, mogu se koristiti odmah, bez montaže
Prozorski uređaji ugrađuju se na zid

Split uređaji sastoje se od vanjske jedinice s uređajem za hlađenje i unutarnje jedinice koja vrši raspodjelu hladnoće
Glasni i skupi: Mobilni uređaji i prozorski uređaji predstavljaju za stanare manje zadovoljstvo, a više izazivaju ljutnju zbog visokih troškova energije, neugodnih zvukova i neugodnog propuha kojeg stvaraju. Split uređaji zahtjevaju troškovno skupu instalaciju i oni troše dosta struje, koja se opet kompenziraju troškovima energije.

Energetski nivo: Zato je prilikom nabavke važno voditi računa o energetskom nivou. Postoje informacije o energetskoj činkovitosti uređaja( A= jako dobra, G= manje učinkoviti).

Energetski učinkovite metode za hlađenje prostora

Ukoliko planirate modernizacijske mjere većeg obima svakako planirajte i energetski učinkovito hlađenje prostora.

• Pasivna kuća: Dobra izolacija i odzračni uređaj osiguravaju ljeti niske temperature. Ono što djeluje kod hladnoće-pomaže kod topline- kada je vani vruće, u pasivnoj kući vlada ugodna hladnoća. Zahvaljujući dobroj vanjskoj izolaciji ljeti topli zrak ostaje vani.Odzračni uređaji također ne dopuštaju prodor toplog zraka u kuću – aktivno kontinuirano odzračivanje ispunjava prostorije stalno svježim zrakom. Ali oprez: uređaj za odzračivanje nije klima uređaj, to znači zrak ne dolazi u direktan kontakt sa svježim zrakom.

• Površinsko grijanje: Onaj tko zimi svoje prostorije zagrijava pomoću površinskih sistema npr. podnim grijanjem- ljeti ih tako može rashlađivati. Zimi se voda za grijanje zagrijava, dok po ljeti jednostavno hladna struji kroz vodove te tako aktivno rashlađuje prostorije. Sistem karakterizira niska potrošnja energije, jer se preko velikih površina brzo postiže i održava adekvatna temperatura prostorije.