Zaštita cijevi

Voda smeđe boje od hrđe nije dobra ni za koga i lošeg je okusa. A pokazatelj je i lošeg stanja instalacija tekuće vode. Određeni čimbenici – sastav vode, pogonski uvjeti i kombinacije materijala – zajedno mogu u cijevima proizvoditi tako nepovoljan učinak da se trajno oštete vodovi. Posljedica su izjedanje cijevi, stvaranje rupa i lomljenje cijevi. To je i u obiteljskoj kući krajnje neugodno i skupo. Kada se cjevovodi protežu preko jedanaest katova, a štete pogađaju više od stotinu ljudi, koji rade u zgradi, onda su djelotvorne mjere i prvorazredan program prevencije neophodno potrebni.

Budući da se cijevi zbog raznih popravaka zatvaraju, u njima se zamjećuje visoki tlačni gubitak, što kod visokih objekta dobiva na težini. U takvim slučajevima ne izostaju ni lomljenja cijevi. Sve u svemu, postojala je hitna potreba za djelovanjem kako bi se otklonila daljnja oštećenja vodova i poboljšala kvaliteta vode za piće koja je od velikog značaja na biotehnološkom radnom i istraživačkom mjestu.

Same opsežne sanacijske mjere mogu samo ukloniti posljedice, ali ne i uzroke. Tražilo se rješenje koje bi zaštitilo cijevni sustav od taloženja (naslaga) i dugoročno osiguralo kvalitetu vode. Budući da oni koji su odgovorni nisu htjeli riješiti problem kemijskim zahvatima, odabralo se rješenje za obrada vode bez kemije od perma-tradea. Tu se nije moglo ništa izgubiti, već samo dobiti – u najboljem slučaju čak intaktni sustav cjevovoda.

Djelotvorno protiv korozije

Činjenica da se ekološko rješenje od perma-tradea može realizirati u najkraće vrijeme i bez velikih troškova, bila je daljnja prednost. Uređaji za obradu vode bez kemije instalirani su jednostavno i brzo. Dok oni sami vode svoju pravu \’podrumsku egzistenciju\’, njihova ugradnja odmah ima pozitivan učinak u cjelokupnom sustavu cjevovoda.
Obrada vode bez kemije pospješuje tijekom vremena nadogradnju homogenog zaštitnog sloja na stjenkama cjevovoda, tako da korozija više nema šansi. Osobit način funkcioniranja tih uređaja pridonosi osim toga lakom održavanju: zapravo rade bez održavanja i ne uzrokuju nikakve dodatne pogonske troškove.

Bistra i pitka

Budući da se uređaji mogu prilagoditi na konkretne uvjete na licu mjesta, brzo se može naći prilagođeno rješenje: u tlačni stupanj 1 opskrbe hladnom vodom (od prizemlja do 5. kata) i u tlačni stupanj 2 (od 6. do 11. kata) montirana su po dva trajno magnetska uređaja, perma-solventno aktivno PT-S 25. Dodao se još jedan uređaj za obradu vode PT-S 25 W za cjelokupnu opskrbu toplom vodom. Osim toga, ispred svakog uređaja za obradu vode upotrijebio se fini filtar s povratnim ispiranjem permaster PT-FM 40.

Vlasnici zgrade uvjereni su u rezultate. Oni se, s jedne strane, tiču kvalitete vode. Nakon samo dva mjeseca bile su pozitivne povratne informacije od stanara objekta – voda je opet bila bistra i pitka. S druge strane, rezultati su bili vidljivi i u cijevima.

Kako bi to dokazao, perma-trade je pozvao zainteresirane goste iz poduzeća specijaliziranih za sanitet, klimatizaciju i grijanje, ureda za planiranje i uprava zgrada na javnu kontrolu cijevi. Rezultat: nakon samo osam mjeseci znatno su se smanjile naslage na kontrolnom uzorku cijevi iz područja hladne vode. U novoinstaliranim cijevima prvo se formirao homogeni zaštitni sloj koji štiti cijevi od daljnjeg utjecaja korozije. I to do danas. Jer i prije, a i sada, uređaji pouzdano služe za \’nepomućeno\’ uživanje u vodi.