Zaštitite cijevi-vodove od zamrzavanja

Puknuće cjevovoda zimi je osobito neugodno

Kada se kod niskih temperatura pokvari grijanje i u stanu stoji hladna voda, to je više nego neugodno. Ovdje je opasnost, da cijev pukne kod kontinuiranog mraza vrlo visoka – osobito, kada se ne poduzmu potrebne mjere na vrijeme. Kod ekstremnih hladnoća nije dovoljno, primjerice, grijanje postavite na zaštitu od smrzavanja. Pomoću ovih savjeta možete spriječiti, da se vaše cijevi zamrznu.

Kada su temperature niske, odnosno u minusu na duže vrijeme, postoji velika opasnost da vodovodne cijevi, cijevi za grijanje ili solarne cijevi pretrpe štetu. Sve vodovodne cijevi su kod mraza u opasnosti. Najčešće se na početku stvori mala ledena naslaga, i zbog nje voda više ne može prolaziti i na kraju se zamrzne cijela vodovodna cijev. U zatvorenim dijelovima cijevi ili kod zamrzavanja dviju strana, lahko dolazi do puknuća cijevi.


Potrebno je grijanje i u vrijeme kada niste kod kuće

Kako bi se spriječilo smrzavanje, vlasnici bi trebali pojačati grijanje i onda, kada nisu u kući. Iz tog razloga preporučamo, da i u odsutnosti grijete prostorije. Na to upućuje i svaki poznavalac strue. Koliko je potrebno topline, ovisi o mjestu gdje se nalaze cijevi i o izolaciji kuće. Stare zgrade su obično slabije izolirane nego novije zgrade.


Zaštita protiv zamrzavanja štiti samo radijator

Zavrtanje ventila za grijanje zbog uštede do oznake na ventilu na kojoj se nalazi ikonica leda nije dovoljno. Tzv. zaštitnik od mraza štiti samo radijator, ali ne i vodove od zamrzavanja. Iz tog razloga, ventil ne bi smio biti okrenut na zaštitu od mraza, ako mislite biti duže odsutni od kuće.

Ako je grijanje postavljeno na simbol snježne pahulje, osigurano je da temperatura u prostoriji neće pasti na manje od pet stupnjeva. No, ako je vani iznimno hladno, i kod te postavljene temperature se mogu na nezaštićenim mjestima ili na vanjskim zidovima zamrznuti vodovi.

 

Kod postavke na ventilu na sličici snježne pahulje nema zaštite od osiguranja

U to se uvjerio prošle zime jedan bračni par iz Zagreba, koji je u svojoj obiteljskoj kući tijekom zimskih praznika grijanje postavio na zaštitu od mraza. Kod dužeg mraza, je došlo do oštećenja grijanja i grijanje se u potpunosti pokvarilo. Osiguranje tu štetu nije htjelo platiti.

Osiguravajuća kuća je dala obrazloženje za svoju odluku, u kojoj je navelo da su prema Općim uvjetima osiguravajućeg društva vlasnici dužni u hladnom dijelu godine grijati zgradu te dovoljno često kontrolirati.

Također se preporučuje, da se prozori u podrumima zatvaraju. Vodovi koji se nalaze u dvorištu i garaži i ne koriste se, moraju se isprazniti i zabrtviti. Priključke za vodu na gradilištima i nezaštićene armature je najbolje zaštiti na način, da ih oprezno umotate u izolacijski materijal ili tekstil.


Što učiniti u slučaju štete?

Ako unatoč toma nastanu štete na kućnim priključcima ili brojčanicima, morate obavijestiti lokalni vodovod.

Uglavnom, nisu ugroženi njihovi opskrbni vodovi. Isti su dovoljno duboko zakopani i sastoje se od materijala, koji su otporni na smrzavanje.

 

Zamrzavanje vodova

Ako se zamrzne vod, najbolje što možete učiniti je, da pozovete stručnjaka. Laik ne može prepoznati, u kolikoj mjeri je učinjena šteta, kažu osiguravajuća društva. Cijev može primjerice biti napuknuta već u zidu. Takvo oštećenje je vidljivo tek, kada se vodovi ponovno otope i voda počne teči.

Ako su cijevi dostupne, čovjek može na smrznuto mjesto sam postaviti termofor, ili isto mjesto pokušati otopiti sa vrućom vodom ili vručim jastukom. Otvorena vrata su tabu. Struka preporuča da u slučaju nužde, prvo zatvorite glavni ventil. Slavine, koje se nalaze na kraju smrznutog voda, se moraju otvoriti do kraja, kako bi zamrznuta voda nakon otapanja mogla oteći.


Tko plaća štetu?

Ako unatoč grijanju nastane oštećenje od vode, štetu obično plaća osiguranje za štete stanara u stanu. Za štete na ili u zidovima plaća osiguranje zgrade vlasnika. No uvjet za plaćanje od strane osiguranja je, da je bio stan dovoljno grijan. Inače su time prekršene dužnosti i obveze, koje su obično definirane u ugovoru o najmu. Prema pravilima struke se moraju i vanjski vodovi za vodu prije prvog mraza isključiti i isprazniti.

 

Ovo je jedan primjer iz Njemačke*