Zidno grijanje

Zidno grijanje se može bez problema naknadno instalirati i bori se protiv plijesni i grinja iz kućne prašine.

Budući da svoju toplinu ispušta s relativno visokim udjelom zračenja, zidno grijanje stvara ugodnu klimu u prostoru.


Zidno grijanje: nevidljiva toplinska udobnost

Kao i kod podnog grijanja je zidno grijanje, znan i kao grijač zidnih površina uvijek onda savršen, kada se kod grijanja traže niske temperature sustava.Kao sustav niskih temperatura funkcionara zidno grijanje najbolje u kombinaciji sa toplinskom crpkom ili solarnim sustavom, al i sa grijanjem na plin ili ulje. Niske temperature protoka ublažavaju troškove grijanja.

Važno za energetsku učinkovitost: kuće ili stanovi, u kojima se koristi zidno grijanje, moraju biti dobro izolirani.


Samo ili u kombinaciji

Ovisno o strukturnoj situaciji zidno grijanje preuzima zagrijavanje stambenih prostora samo ili se kombinira zajedno sa podnim grijanjem. Zidno grijanje se onda postavlja na unutarnje zidove ili vanjske zidove. Kod normalno izolirane kuće se u prosjeku zidnim grijanjem pokriva oko 20 do 25 posto površine prostora. Ako je prilikom sanacije starih zgrada premalo odgovarajučih zidnih površina, može se zadržati stari sustav grijanja u svrhu dopune.

No jedno moraju vlasnici kuća od početka imati na umu: na zidne površine, na kojima se postavlja zidno grijanje, se kasnije ne može postaviti namještaj kao ni regali.


Prednosti zidnog grijanja

Kao i kod podnog grijanja, mogu vlasnici kuća uživati  u ugodnom zračenju topline zidnog grijanja. Prašina se gotovo i ne podiže i stvorena toplina sprječava, da na zidove dođe vlažnost. To uklanja plijesan kao i osnovu za život plijesni.


Instalacija zidnog grijanja: mokro ili suho

Princip instalacije zidnog grijanja je sličan kao i instalacija podnog grijanja, dostupni su sustavi postavljanja na mokro i na suho. Prednost sustava postavljanja na suho: nema vlage u starim zgradama i ne postoji vrijeme sušenja. To čini sustav idealan za saniranje. Zidno grijanje se postavlja na posebne instalacijske ploče, često glinene ploče ili ploče za suho ugradnju, sa integriranim sustavom cijevi. Sustavi postavljanja na mokro se polažu u tračnice, i preko toga se postavlja debeli sloj žbuke. Cijevi za grijanje su izgrađene od plastike, metala ili bakra.