Adekvatna rasvjeta za ugodan dnevni boravak

Važno je samo voditi računa o zadanim uvjetima.

Izvori svjetlosti zahtijevaju struju. Većina prostorija ima na stropu jedan ili maksimalno dva izvoda struje za montažu svjetiljke. Ti izvodi pogodni su za postavljanje stropnih svjetiljki ili lustera. Ako želite montirati žičano uže s halogenim žaruljama provjerite prethodno je li to u danim uvjetima tehnički izvedivo. U pravilu kod rukovanja elektrikom uvijek se preporuča oprez. Zato radije investirajte u posjet stručnjaka- električara prije nego preuzmete nepotreban rizik.

Izvori svjetlosti koji vise sa stropa koriste se u dnevnom boravku više kao svjetlo potrebno za rad. Ukoliko se u dnevnom boravku nalazi stol za blagovaonu dobro je da nalazi direktno ispod takve vrste osvjetljenja, jer nitko ne želi objedovati u mraku. Za osvjetljenje stola odaberite svjetiljku s mogućnošću reguliranja jačine svjetlosti koja primjerice za vrijeme objeda zrači ugodnim, toplim svjetlom, ali za vrijeme rada dobro obasjava Vašu dokumentaciju. Isto vrijedi za rasvjetu koju koristite za vrijeme peglanja.

Lampe koje šire svjetlost raspoloženja obično su raspoređene na nižim razinama prostora. Stojeće lampe i svjetiljke, mali stropni reflektori idealni su za svjetlo atmosfere. Male stolne lampe raspoređene uz garniture za sjedenje osiguravaju ugodno indirektno osvjetljenje. Zato nemojte birati prozirne, već matirane žarulje. Atmosferu raspoloženja osiguravaju i lampe i svjetiljke instalirane u regale i police.

Vodite računa da primjerice osvijetlite jedan ili dva oku privlačna objekta koje ćete tako istaknuti, ali neka to svakako ne budu neuredna gomila časopisa ili kutija za ručni rad. Pokušajte također osvijetliti tamne, neiskorištene kutove, primjerice ako imate lijepi kutak s cvijećem, nemojte dopustiti da nestane navečer u tami, već ga efektno osvijetlite. Jednostavne okrugle lampe od matiranog stakla stvaraju izvanredne efekte. Postavite nekoliko izvora svjetlosti koji će prostor učiniti ugodno osvijetljenim, a da rasvjeta pri tome nije oštra i prodorna. Isprobajte i kombinirajte koje svjetiljke i na kojoj poziciji najbolje dolaze do izražaja.