Crni biser usred Rotterdama

Kako bi revitalizirali godinama neodržavane i zapuštene gradske četvrti Rotterdama, gradska uprava je odlučila prodati stambene zgrade privatnim vlasnicima, s ciljem privlačenja stanovnika višeg socijalnog statusa. Problem adaptiranja starih zgrada uvijek je kompleksan, posebice ako je riječ o prostoru gradskog središta koji treba zadržati svoju ambijentalnu vrijednost.

Renovacija jedne od takvih kuća postala je gotovo spektakularan čin, a arhitekti su eksperimentirali i sa vremenom i prostorom. Nizozemski ured Zecc Architecten i Studio Rolf pretvorio je ugaoni dio stogodišnje zgrade u privatnu kuću i atelje. Tendencija usitnjavanja stanova u više malih jedinica ovdje je zamijenjena dijametralno suprotnom metodom, objedinjavanjem stanova u zajednički prostor. Čitava fasada prevučenom je crnom uljnom bojom, kako bi kuća odavala dojam sjene ostatka zgrade. Zgrada je zapravo postala okvir unutar kojeg je smješten svijet sasvim nove prostorne kvalitete. Stari historicistički prozori zadržani su, no preko njih su postavljeni novi transparentni prozori metalnog okvira. Tako se uspijeva ujednačiti odnos između starog i novog.

U interijeru su također zadržani tragovi prošlosti, iako je uklonjen originalni pod kako bi se povezali katovi, a pregradni zidovi zamijenjeni drvenim panelima. Na taj način je ostvaren kontinuirani otvoreni prostor, uz nužna stepeništa gotovo skulpturalne kvalitete. Bez jasno naglašenih fukcionalnih dijelova, kuća donekle djeluje kao Escherova ilustracija. U prizemlju je smješten atelje, u dvorišnom dijelu povezan sa poluotvorenim staklenikom i vrtom. Naglasak je stavljen i na uporabu boja, gdje su se u unutrašnjosti koristile isključivo crna, bijela i nijanse sive. Ovo ekscentrično ostvarenje poštuje i interpretira zadane parametre.

Više pogledajte na stranici ureda Zecc.

Fotografije: Frans Hanswijk pogledaj.to