Desetine tisuća tapeta, ali samo tucet vrsti

Svakih par godina trebalo bi potražiti u specijaliziranim trgovinama najnovije kataloge kako bi stanu odnosno kući dali respektabilnu, čistu i svježu optiku unutrašnjosti. Ma kako to mnoštvo različitih tapeta djelovalo na Vas pravi stručnjak razlikuje u pravilu jedva tucet „vrsta“.

Tapete od grubih vlakana strukturirane površine

Tapeta od grubih vlakana je klasika među tapetama. Sastoji se od takozvanog „ingrain-papira“ konstruiranog u tri sloja; na grubi donji papir nanosi se drvena iverica različite veličine i različitih vrsta strukture, od fine do grube strukture, koje daju tapetama tipičnu vanjštinu. Iznad se stavlja još i glatki papir. Tako je neličena tapeta od grubih vlakana gotova. Postoje još neke različite varijante kod koji se ingrain-papir boji strojno direktno nakon proizvodnje. Rezultat predstavljaju izrazito postojane, perive tapete postojane na habanje. Prednost obje varijante: tapete možete jednostavno oličiti i ne morate stalno postavljati nove.

Flizelinske tapete

Negdje kasnih 90-tih godina postale su moderne flizelinske tapete. Osnovni materijal čine tekstilna odnosno celulozna vlakna , zatim pigmenti boja, boje za tisak te od slučaja do slučaja i pjene. Flizelinska tapeta je također postojana na habanje, jednostavno se obrađuje jer se ljepilo nanosi na površinu zida a ne na poleđinu tapete.Flizelinska tapeta se zato reže direktno na zidu. U svakom slučaju mora se koristiti ljepilo jače snage lijepljenja jer su ove tapete relativno teške. Tapeta se jako dobro i brzo skida što enormno olakšava kasnije renoviranje. Neutralne bijele flizelinske tapete sa/bez struktura i tiska razvile su se kao alternativa tapetama od grubih vlakana. Tiskane flizelinske tapete nude se u stotinama varijanti.

Strukturirane tapete

Slično kao tapete od grubih vlakana proizvode se i strukturirane tapete. Ranije su se izrađivale od kože, danas se tiskaju na teškom, kaširanom i navlaženom papiru. I ovdje se gornji sloj papira može tiskati u najrazličitijim bojama. Izbor boja i uzoraka je ogroman. Zbog uporabljenih vrsta papira ova tapeta je izuzetno teška te se mora lijepiti specijalnim ljepilima.

Tapete proizvedene postupkom kolografije Reljefne tapete proizvedene postupkom kolografije Još uvijek veliki udio na tržištu imaju tapete koje se proizvode takozvanim postupkom kolografije. Kod ovog tipa tapeta razlikuje se više podvrsta koje su proizvedene različito zahtjevnim postupcima te tako imaju i različite cijene. Cjenovno najpovoljniji tip predstavljaju „ Naturell-tapete“ kod kojih je oko 75 % papirnog sloja tiskano.Pojmovi „tiskane-ili fond-tapete“ označavaju kompletno oslikani papir koji se razlikuje u postupku kolografije. Relief-tapete su tapete kod kojih se na sloj papira nanose pasta u boji slična tijestu. Generalno ovakve tapete imaju tu prednost da zahvaljujući boji papir vremenom ne požuti.

Tekstilne tapete

Posebno su lijepe i ugodne tekstilne tapete koje su po cijeni usporedive s reljefnim tapetama. Proizvode se tako što se na bojama već tiskani nosivi sloj papira kašira tkanina ili pojedinačna vlakna . Tapete se obrađuju uobičajenim ljepilima, za razliku od „normalnih“ tapeta namakaju se najmanje tri do četiri puta po 15 do 25 minuta.

Velur tapete

U već pomalo zaboravljene vrste ubrajaju se velur tapete. Role papira uglavnom oslikane cvjetovima punim fantazije i viticama imaju mekanu, gotovo baršunastu površinu. Na tešku podlogu papira ljepilom u boji nanose se željeni uzorci, prije nego se tekstilna vlakna impliciraju u uređaju za flokulaciju. Prilikom lijepljenja tapete na zid treba voditi računa da se mekana površina tapeta tiskanjem ne zgnječi.

Metalne tapete

Lako se peru, postojane su na habanje, osim toga i iznimno postojane na vatru, iako je njihova proizvodnja zahtjevna. Na papirnu podlogu kaširaju se aluminijske folije koje se zatim oplemenjuju bakrenim tiskom. Zatim slijedi još jedna radna faza u kojoj se tapete utiskuju. Obrada glatkih metalnih tapeta je zahtjevna, podloga mora biti apsolutna čista jer se svaka neravnina ocrtava. Za lijepljenje se koristi samo disperzivno ljepilo koje se nanosi na zid, nikako na tapetu.

Vinil tapete

Postojane na poplavu, ribanje, rezistentne na svjetlost – to su glavna svojstva vinil tapeta. Izrađuju se u dva sloja, papirnog ili tekstilnog nosivog sloja i sloja vinila. Za oplemenjivanje površine koristi se ne samo vinil- ili točnije polivinil-klorid (PVC) već i polimetil-metakrilat ili polivinil-fluorid. Već prema proizvodnom postupku nastaju tapete različitih površinskih struktura. Pogodne su za izrazito vlažne prostorije čiji zidove se stalno moraju čistiti. Neke vinil tapete imaju u usporedbi s papirnim tapetama smanjenu propusnost vodene pare, što može negativno djelovati na prostornu klimu. Zato se preporuča stalno provjetravanje.

Izolacijske tapete

Jedno vrijeme je bilo u modi oblaganje otvora za radijatore upravo ovim izolacijskim tapetama. Ove tapete koje se sastoje od tankog izolacijskog sloja i na njega nanesene aluminijske folije trebale su reflektirati toplinu radijatora u prostoriji te tako smanjiti troškove grijanja. Redakcija „baumarkt.de“ bila je skeptična prema ovoj varijanti tapeta. Korist je neznatna, više smisla ima solidna izolacija zidova uobičajenim materijalima.