Garderobe i walk-in ormari

Suvremeno stanovanje nameće razmišljanje o praktičnosti, komfornosti, maksimalnoj iskoristivosti prostora, pa tako i mogućnosti uvođenja garderobe ili „walk-in“ ormara. Za sve one, koji su u fazi projektiranja vlastitog doma, preporučamo planirati ove korisne prostore u spavaćem traktu, kao poveznicu spavaće sobe i kupaonice. Dimenzijom mogu biti različiti, a veličina ovisi o potrebama svakog pojedinca. Napominjemo da i manje garderobe ili „walk-in“ ormari mogu biti dobro iskoristivi, jer su osim veličine, bitni faktori iskoristivosti visina prostora kao i sama organizacija elemenata.

Prednosti primjene garderobe ili „walk-in“ ormara su višestruke. Prije svega se ističe praktičnost, jer ovakva organizacija prostora omogućava maksimalno iskorištavanje prostora kao i jednostavnu primjenu tj. manevriranje na relaciji spavaća soba – kupaonica – garderoba. Obzirom da su ovi prostori najčešće grupirani unutar iste zone, sve radnje koje se odnose na jutarnju pripremu za novi dan, dnevno osvježavanje i presvlačenje, pripremu za večernji izlazak ili spavanje, odvijaju se unutar odvojenog prostora, ne ometajući druge ukućane u njihovim aktivnostima. Osim toga, ovakvim grupiranjem se postiže osjećaj intimnost i privatnosti, koju pojedinac u vlastitom domu ne dijeli s ostalim ukućanima.

Garderoba je najčešće odvojena prostorija unutar stambenog prostora, a u manjim stambenim jedinicama je organizirana i u komunikacijskim dijelovima poput hodnika, na galerijama, koje se formiraju kako bi se iskoristila visina prostora ili u dijelu spavaće sobe. Garderoba je centralno mjesto za odlaganje odjeće, obuće, nakita, rublja i svih ostalih predmeta koje svakodnevno koristimo.

Mogućnost prirodnog provjetravanja garderobe, povećava njenu kvalitetu. Osim toga, prozor u garderobnom prostoru omogućava i kvalitetno prirodno osvjetljenje. Uz prirodnu, u ovom prostoru osigurajte dobru umjetnu rasvjetu, ogledala, te sve ostalo prema željama ili mogućnostima – toaletni stolić, stol za peglanje, koš za odlaganje nečiste odjeće, fotelju ili dvosjed…

Garderoba više nije prostor koji služi isključivo odlaganju odjeće i obuće već prostor koji ima svoju estetsku vrijednost. Najnoviji trendovi u opremanju interijera daju svakoj prostoriji doma mogućnost da se istakne svojom funkcionalnošću, ali nužno i vizualnim vrijednostima. Tako i garderoba postaje prostor za promišljanje, igru bojama i materijalima, rasvjetom. Ovo je opravdano, jer pojedinci baš u ovoj prostoriji, provode dosta vremena. U manjim stanovima, garderoba može biti atraktivno oblikovana, postati sastavni dio interijera te proširiti svoju namjenu – mjesto za trening i odlaganje kućnih sprava.

„Walk-in“ ormar je najčešće skromnija verzija garderobe, jer nije smješten u zasebnoj prostoriji već njenom dijelu. Ovaj se ormar obično postavlja u spavaću sobu ili dio hodnika. Smještajem u spavaćoj sobi, uz koju je vezana kupaonica, postižu se najkvalitetniji prostorni odnosi. „Walk-in“ ormar je proširena verzija klasičnog ormara, a svojom veličinom osigurava kretanje po unutrašnjosti te tako poprima oblik manje garderobe.

Najčešće je odvojen kliznim vratima od ostatka prostora, a ona mogu biti neutralna ili vrlo dekorativna, ovisno o zahtjevima pojedinaca. Unutrašnjost „walk-in“ ormara je opremljena vješalicama, ladicama, košarama i ostalim elementima za opremu modernih i praktičnih ormara. Elemente postavljate po želji, a osobito vodite računa o kvalitetnom iskorištavanju kutnog dijela, ukoliko se pojavljuje.

Organizacijom garderobe ili „walk-in“ ormara omogućit ćete grupiranje odjeće, obuće i svih ostalih premeta vezanih uz odjevanje. Ovakva rješenja su praktična i funkcionalna, jer je sve vrlo pregledno i jednostavno za upotrebu. Iako se garderobe i „walk-in“ ormari ponekad čine kao privilegija onih s viškom stambenih kvadrata, stvarnost je drugačija – promišljenim rasporedom i vi ste zasigurno u mogućnosti stvoriti ovaj koristan prostor.

www.interijerNET.hr