Gostinska soba

Nepoželjna je blizina privatnog područja za spavanje te se preporuča gostinsku sobu postaviti u blizini ulaza i WC-a za goste.

Moguće je prilikom projektiranja integrirati umivaonik u zidne ormariće gostinske sobe.

Treba li gostinska soba biti isključivo spavaća soba , jednokrevetna ili dvokrevetna? Ili gostinska soba treba biti više uređena kao dnevni boravak, kako bi gosti imali mogućnost osjećati se za vrijeme dužeg boravka ugodno u dobroj atmosferi? U tom slučaju osim zidnih ormara i kreveta, stola i stolice treba osigurati i ugodnu varijantu sjedenja kao što su trosjed ili sofa( primjerice namještaj koji se razvlači u ugodan krevet), uz odgovarajući stol u cilju boljeg oblikovanja prostora.
Ukoliko raspolažete ograničenim prostornim mogućnostima onda treba dati prednost kauču na razvlačenje ili rasklopivom krevetu, koji se preko dana može zatvoriti u zidni ormar.Kod gostinskih soba smještenih ispod kosine krova se preporuča postavljanje namještaja za ležanje upravo ipod kosine ili nižih ormarića.Ukoliko proporcije prostora to dozvoljavaju onda se područja ispod kosine krova mogu koristiti kao prohodni ormarići.

Kod planiranja mogućnosti pranja svakako treba misliti na utičnicu za aparat za brijanje, dobro osvjetljeno zrcalo te mogućnost odlaganja kozmetike i ručnika. Kod ugradnje umivaonika u zidni ormarić voditi računa o odzračivanju elemenata ormarića naročito kada su vrata zatvorena.

Kod planiranja elektro-instalacija svakako predvidjeti utičnice na svim zidovima za stolne i stojeće lampe, utičnicu za brijanje, antenski priključak za radio i TV-uređaje, telefonski priključak te stropne i zidne priključke za osvjetljenje prostorije prilagođeno interijeru. Svakako voditi računa o svjetlu za čitanje iznad kreveta i pored sofe.