Hodnik

Pravilno uređenje

U ovako malom prostoru koji često stoji samo na raspolaganju ispunjavanja različitih funkcija često možemo smnjestiti: odjevne predmete, obuću, kutiju za kišobrane, ormarić za obuću, torbe zrcalo i sl.

Sve se ove stvari odlažu u hodniku ili predsoblju koje je uvelike određeno susjednim većim prostorijama i ulazima iz njih.Hodnik prima onaj prvi „napad“ u domu.Bilo bi uistinu uvijek sve držati u apsolutno redu i sve besprijekorno posloženo u tom dijelu stana. Stoga bi samo uređenje hodnika trebalo tako oblikovati da prostor uvijek ipak donekle izgleda uredno jer i taj je prostor onog glavnog „lica“ svakog doma.Primarna je funkcija hodnika transfer, odn. prolaz kroz njega i u svakom slučlaju ovaj prostor nije predviđen za dulje zadržavanje.Stoga kod uređenja prostora i izbora boje i drugih idejnih rješenja možemo biti nekonvencionalni. Komplicirani dio vezan uz uređenje i opremanje hodnika lakše je riješiti zahvaljujući nesvakodnevnim elementima i sadržajima.

Plansko iskorištavanje i uređenje hodnika

Kad govorimo o planiranju razmještaja pojedinih elementa i izboru boja i drugih sadržaja od velike nam pomoći kod uređenja hodnika može biti dnevno svjetlo.I ostakljena vrata koja vode iz dnevne sobe, blagovaonice ili kuhinje uprema hodniku mogu u ovom području znatno pomoći tako da nismo cijelo vrijeme osuđeni na umjetno osvjetljenje u našem domu.

Ako u stanu ne postoji blagovanonica, a dnevni je boravak premalen, dok je predsoblje prostrano onda možemo razmilisti o uređenju blagovaonie odnosno proširenju dnevnog boravka prema predsoblju. U pravilu kuhinja nije jako udaljena od predsoblja i na ovaj bi se način ovaj prostor još bolje iskoristio i poboljšala bi se kvaliteta življenja.Opremanjem hodnika dodatnim elementima, odnosno ormarićima možemo ovom prostoru dati još snažniji izraz i obllik.