Individualne prostorije

Kako smo već spomenuli oblikovanje prostorija s neutalnom namjenom oblikuju s jedne strane socijalne promjene, te vijek trajanja kuće s druge strane. Fleksibilnost korištenja igra važnu ulogu kod planiranja individualnih prostorija , te svakako povećava prodajnu cijenu kuće.

Individualne prostorije predstavljaju na neki način stanove u stanu, te moraju odgovarati tim zahtjevima. Za punovrijednu uporabu moraju imati najprije odgovarajuću veličinu, te nuditi osim mjesta za spavanje i prostor za rad, zonu opuštanja te dovoljno prostora za kretanje, koji se može iskoristiti i za igru.

Tradicionalno se prostori individalnog područja dijele na spavaću sobu, dječju sobu, u nekim slučajevima radnu sobu i sobu za goste. Jasna podjela nije uvijek moguća. Često se u spavaćoj sobi nalazi radni prostor ili se radna soba može koristiti kao soba za goste. Prema veličini se ove prostorije mogu namještajem podijeliti u različita područja. Treba svakako stremiti raspordu u mirnim zonama stana ili kuće, te svakako prostornoj povezanosti sa sanitarnim prostorijama.

• Dječja soba je prostorija koja u naročitoj mjeri zahtjeva česte izmjene, jer soba za dojenče i carstvo mladića u pubertetu nemaju ničega zajedničkog. Prilikom oblikovanja tlocrta to svakako treba uzeti u obzir u pogledu dužine i veličine prostorije. Što su djeca starija, to je važniji osjećaj slobode i izdvojenosti, koje im pruža njihovo carstvo. Ukoliko takva mogućnost postoj, svako dijete treba imati svoju sobu, najkasnije do polaska u školu. Sestre i braća koji se igraju i galame skreću pozornost od domaće zadaće, a isto tako smetaju u igri s vršnjacima.

• Radna soba u kući je postala za mnoga zanimanja potreba. I više od toga, razvojem novih medija djelatnosti se sve više obavljaju kod kuće. Zaokruženi prostor kao „home office“ predstavlja najbolje rješenje. Njegova veličina i oblikovanje odgovaraju istim zahtjevima kao soba djeteta koje ide u školu. Kao posljednja mogućnost u u spektru rješenja jeste odvojeno radno područje integrirano u dnevnom boravku. Nedostatak je svakako da u tom slučaju ne možete očekivati mir i neometanost.

• Soba za goste ne bi trebala biti u blizini privatnog područja za spavanje. Ukoliko Vam površina i financije to dopuštaju, možete planirati i zasebnu kupaonicu i zasebni ulaz. Te mjere daju i obitelji i gostu osjećaj neovisnosti i intime. To isto vrijedi kod planiranja prostora za starije/seniore te za odraslu djecu. Pri tome svakako treba ostaviti slobodnim pristup zajedničkim prostorijama, kako bi sačuvali osjećaj pripadnosti skupini stanara odnosno obitelji.

Mogućnosti smanjenja troškova kod opremanja sanitarija

Za kupaonicu su potrebni tri do pet puta veći troškovi nego za normalnu sobu. Sljedeće mjere Vam mogu pomoći da te troškove reducirate:

• Povezivanje „vlažnih“prostorija (npr.kupaonica i kuhinja na jednom vodu), zato je potrebno manje cijevi i probijanja. Pretpostavka je da su „vlažne“ prostorije raspoređene u tlocrtu jedna do druge, i na jednom katu. Kod višekatnog projektiranja se takve prostorije mogu nalaziti jedna iznad druge. U obadva slučaja treba međusobno uskladiti opremanje sanitarija, kako bi se izbjegle skupe i zahtjevne izmjene smjera vertikalnih vodova(kanalizacijski vodovi).

• Dovoljno je postavljanje keramičkih pločica do maksimalno 2,0 m, a i s prostorno klimatskog aspekta najpovoljnije, jer se oscilacije vlage ravnomjerno raspoređuju preko žbukanih zidova preuzimanjem i predavanjem. U modernim kupaonicama se često pločice postavljaju samo u područjima oko kade, umivaonika i tuša. Kao cjenovno povoljnija alternativa nudi se na tržištu vodootporn, obojena ili lazirana drvena oplata sa stražnjom ventilacijom. U principu se zidna žbuka može direktno oličiti disperzivnom bojom postojanom na pranje , što ne isključuje kasnije polaganje keramičkih pločica. Na pod se može staviti gumiranna ili linoelum podna obloga.Vodite računa da se zidne pločice nikako ne smiju polagati na pod, jer ne mogu izdržati opterećenja!

• Kada za kupanje s pregradom za tuširanje štedi troškove za ekstra tuš, bez bitnog gubitka komfora kupanja. U kupaonicu za goste možete instalirati samo tuš, kao rješenje koje štedi vodu, prostor i novac.

• Predzidne instalacije ili instalacije u podnožju omogućuju bolju kontrolu nedostataka prilikom ugradnje, ali isto tako olakšavaju nadzor, izmjene i popravke. Instalacijske radove iz sigurnosnih razloga povjerite isključivo stručnjaku. Pripremne radove te montažu umivaonika, vodokotlića, ormarića sa zrcalom možete izvršiti i sami.

• Već prema udaljenosti pipe s toplom vodom od kotla centralnog grijanja provjerite je li možda bolje umjesto centralne pripreme tople vode instalirati protočni bojler, jer ćete tako uštedjeti na cijecima te odustati od cirkulacije tople vode ili grijanja cijevima preko dugačkih cijevnih puteva. Neosporno je međutim da je grijanje vode uporabom električne energije relativno skupo. Da bi koristili cjenovno povoljniju energiju plina, neophodno je instaliranje plinskog protočnog bojlera . To opet ima smisla samo ako se kuća zagrijava plinom te ako sukladno tome postoji ili se planira priključak plina. U tu svrhu morate imati postavljene plinske cijevi do protočnog bojlera. Jednu od mogućnosti energetski učinkovitog zagrijavanja vode nude solarni uređaji.

• Opskrba toplom vodom i grijanje su integrirani u zajednički energetski sustav kuće.

• U svakom slučaju neophodno je napraviti bilancu, koje rješenje je dugoročno cjenovno najpovoljnije.

• U cilju uštede na prostoru te povećanjui kvalitetu kupaonice služi podno grijanje i/ili grijanje, koje istovremeno služi kao držač ručnika.

• Dugoročno planiranje, koje će također uzeti u obzir i potrebe i zahtjeve koji se mijenjaju s godinama(recimo potreban prostor za kretanje), spriječit će skupe i zahtjevne mjere preuređenja. Zato već na početku treba obratiti pozornost na zahtjeve gradnje bez barijera.

• Pločice i sanitarne objekte treba birati stilski bezvremenske, jer samo tako možete stvarno crpiti dugi tehnički vijek tih elemenata. Odabir klasičnih bijelih pločica je u tom smislu svrsishodan.

• U cilju lakšeg projektiranja možete koristiti module u omjeru 1:50 ili 1.20 s mnoštvom sanitarnih objekata u različitim veličinama i od različitih proizvođača, koji se postavljaju na magnetnu ploču te se mogu pomjerati po želji. Većina ponuđača i trgovaca posjeduje osim izložaka sanitarnih objekata i odgovarajući 3D software za prezentacije.

• Kod većih kućanstava s više od pet osoba preporučuje se planiranje zasebnog radnog prostora za stroj za pranje i stroj za sušenje rublja te dvije odvojene kupaone.

• Kao i kod uređenja kuhinje postavite pitanje trebaju li Vam neizostavno mali „ekstra elementi“ kao primjerice termostatski upravljana regulacije tople vode. Svakako planirajte dovoljno površina za odlaganje i to tako da prozorska klupica ostane slobodna za provjetravanje, te da se ne koristi kao odlagalište.

Zimski vrt, balkon, terasa i lođa

Terase, balkoni i lođe služe za boravak vani u sprezi sa stambenim prostorom te čine prijelaz između unutarnjeg i vanjskog. Posljednjih desetljeća se pojavio zimski vrt kao mješovita forma. On u kuću donosi vrt s biljem, a istovremeno predstavlja vanjski prostor, koji se može koristiti i zimi-gdje se u pravilu ne grije. Zimski vrt se dodatno promatra i kao ekološki element, iako uz adekvatno korištenje stvarno vodi ka uštedi energije grijanja.

Prostor za vođenje kućanstva

Prostor za vođenje kućanstva koristi se kao prostor za spremanje uređajai pribora za čišćenje, prostor za pranje , peglanje i šivanje, u nekim slučajevima i kao prostor za hobije. Najbolje da je okrenut prema sjeveru, te da je smješten uz sporedni ulaz- ako je moguće direktno uz kuhinju ili da je dostupan direktno iz kuhinje. Funkcionalnim planiranjem osigurava se dovoljno prostora za odlaganje, dovoljno radnih površina kao i ugodno i ergonomsko korištenje kućanskih aparata.

Podrum

Podrum se može koristiti mnogostruko. U njega se mogu smjestiti važne prostorije koje istovremeno smetaju u stambenom prostoru, primjerice sauna, hobi prostor,kućni bar, prostor za organiziranje partija, fitnes, praonica rublja, skladište, pa i garaža. U određenim situacijama je moguće i uređenje suterenskog stana. Postojeći podrum može služiti za smještanje tehnike, zatim prostor za smještanje svih kućnih priključaka , kao kotlovnica ili odlagalište energenata.

Kuća s podrumom može biti manja, jer se neke od prostorija u kući mogu odmah planirati u podrumu. Već prema zakonskim odredbama u pojedinim saveznim državama podrum uglavnom ne može biti puni kat, primjerice ako njegova gornja ivica stropa u sredini ne leži više od 1,40 m preko utvrđene površine terena te ako ne više od 2/3 njegove osnovne površine nije veće od 2,30 m.

Podrum je također i pitanje troškova. Realni povećani troškovi nastaju kod iskopa tla, stropa i podrumskih zidova. . A još nema ni zidova ni stropa! Kod povećane razine podzemnih voda podrum treba zaštiti od tlačnih voda. Dakle gradnja podruma podrazumijeva intenzivne troškove,međutim teba uzeti u obzir da podrum povećava komfor pa tako i veću prodajnu vrijednost nekretnine.

Tavan

Ispod krova se nalazi dodatni stambeni prostor, koji se može povoljno urediti: kao hobi prostor, kao biro, ili kao još jedna dječja soba, te se tako lako rješavaju problemi s prostorom. Ukoliko postoji zasebno stepenište, ispod krova se može urediti stan za iznajmljivanje. Prilikom gradnje kuće s nagnutim krovom svakako treba planirati kasniju dogradnju.

Tavan u pravilu ne vrijedi kao puni kat, ukoliko više od 2/3 njegove osnovne površine nije veće od 2,30 metara. Zato se takav kat može izgraditi dodatno do dopuštene ukupne površine, koja se utvrđuje prema urbanističkom planu. Bitne priključke kao što su grijanje, voda, struja, te kasnija dogradnja građevinskih elemenata, primjerice prozora, toplinske izolacije i sl. – najbolje je odmah planirati, kako bi se kasnije proširenje izvelo na lakši način.

Jedan od problema izgrađenih tavanskih prostora jeste klima u prostorijama u ljetnim mjesecima. Dobrom izolacijom te brižljivo planiranom ljetnom termo zaštitom problem se može eliminirati. Tako se primjerice upravo na prozorima krovnih površina postavlja vanjska zaštita od sunca.