Inovacija kao put prema održivosti

Mi u Roci u potpunosti smo svjesni potrebe da nastavimo raditi na stvaranju i poticanju tehnologija i inicijativa koje pomažu očuvanju okoliša. Kao što i priliči našem statusu vodeće kompanije u sektoru, put kojim smo krenuli prema održivosti uključuje integrativni pristup te srednjoročnu i dugoročnu perspektivu, što tvori dio strategije kako kompanije, tako i brenda.

Ova predanost koja predstavlja jedan od naših temeljnih principa, omogućuje nam da napredujemo prema održivosti u svom razvoju, što se primjenjuje u proizvodnim procesima te u dizajnu i razvoju proizvoda,te omogućuje odgovarajuću upotrebu resursa, adaptaciju proizvodnih metoda i odgovornu, održivu potrošnju.

Nadalje, pored prethodno navedene predanosti održivom razvoju, također provodimo kampanje i inicijative kako bismo podigli svijest o potrebi odgovorne potrošnje vode i o potrebi stvaranja nove kulture vode. Ove kampanje i inicijative uključuju akciju “Roca Loves the Planet” i Zakladu We Are Water, obje međunarodnog karaktera prema svojem opsegu i profilu.

Prvo rješenje za postizanje održivosti: smanjenje otpada i emisija CO2 iz industrijskih procesa

U industrijskom smislu, nastavljamo napredak s našim projektom Eco-Roca, započetim 2008. godine, koji ima dva ključna cilja: smanjenje potrošnje energije prilikom proizvodnje i upravljanje industrijskim procesima putem Zero Waste Programme koji ima za cilj sprečavanje stvaranja materijalnog otpada u industriji.

Vezano uz prvi cilj, smanjenje emisija CO2, u periodu od 2006. do 2010. godine Roca je uspjela, na globalnoj razini, smanjiti potrošnju plina za 14,9% te potrošnju električne energije za 4,6%. Navedeno poboljšanje znači sprječavanje emisija 52.750 tona CO2 u atmosferu.

U usporedbi s 1990. godinom, 2010. godine Roca je smanjila svoju specifičnu potrošnju plina po jedinici proizvodnje za 60%. Ova je brojka vrlo značajna budući da potrošnja plina predstavlja otprilike 90% emisija stakleničkih plinova nastalih kao posljedica proizvodnih procesa.

Navedena smanjenja koja je Roca provela u skladu su s ciljevima Protokola iz Kyota o klimatskim promjenama, prvobitno usvojenim 1997. godine.

Vezano uz drugi cilj Zero Waste programa, za stvaranje takvih industrijskih procesa koji ne proizvode materijalni otpad, do 2010. ostvareno je 75% plana. Naša predanost i uključenost u pitanja vezana uz okoliš priskrbili su nam brojna međunarodna priznanja, kao što su ISO 14001 certifikat za učinkoviti Sistem upravljanja okolišem (EMS) i certifikat za Eco Management i Audit scheme (EMAS), dobrovoljni program za kompanije i organizacije predane procjeni i poboljšanju svoje ekološke učinkovitosti, Eco-Label, koja predstavlja najekološkije i visokokvalitetne proizvode koji nisu štetni za okoliš te Environmental Product Declaration (EPD) za naše najekološkije podne pločice.

Drugo rješenje: primjena inovacija u svrhu stvaranja održivih Roca proizvoda

Na području proizvoda, mi u Roci razvijamo i predviđamo rješenja za kupaonske prostore koja predstavljaju savršenu fuziju dizajna, inovacije te uštede vode i energije. Kao dio ovog procesa, razvili smo naše “Eco-Friendly” proizvode.

Jedan od tak vih proiz voda namijenjenih očuvanju okoliša je W+W, koji u jednom proizvodu kombinira umivaonik i WC. W+W predstavlja ekskluzivnu tehnologiju koju je razvila Roca, a koja omogućuje da se voda iz umivaonika ponovno iskoristi u vodokotliću, te se na taj način postiže dvostruko manja potrošnja vode. Koncept je dobio međunarodno priznanje u vidu brojnih nagrada vezanih uz održivost i okoliš uključujući nagradu FX Award 2009. i KBB Industrial Award 2010., obje iz Ujedinjenog Kraljevstva, te Španjolsku BEST-ED 2010.

Većina Rocinih slavina također je namijenjena očuvanju okoliša budući da, zahvaljujući svojoj tehnologiji, omogućuju znatnu uštedu vode i energije. Naša najnovija ponuda je Hybrid, koji može raditi kao konvencionalna jednoručna slavina ili kao elektronička slavina budući da uključuje senzor blizine koji pomaže štednji vode i energije. Ove značajke, integrirane u tako važan proizvod kao što je slavina, posebno su važne ako imate na umu da je umivaonik jedna od točaka u kućanstvu gdje se troši najviše vode.

Vodokotlići s dvostrukim ispiranjem koji se nalaze u svim našim WC-ima također predstavljaju velik doprinos kupaonskom prostoru budući da troše samo toliko vode koliko je potrebno te omogućuju uštedu i do 40% prilikom potrošnje vode.

Da rezimiramo, mi u Roci u neprekidnoj smo potrazi za što održivijim i učinkovitijim rješenjima koja nam omogućuju bolje korištenje resursa, a time i učinkovito, optimalno korištenje energije te vode koja nam predstavlja iznimno dragocjeno bogatstvo.

 

  • Martina Džoja-Barišić
  • Marketing Department
  • INKER d.d.
  • Industrijska 1, 10290 Zaprešić
  • Phone: +385 1 3350 812
  • Fax: +385 1 3310 594
  • Mobile:+385 99 25 72 491
  • e-mail: martina.dzoja@inker.hr