Ispravna njega balkonskog namještaja u svakom godišnjem dobu

Najjednostavnije je održavanje namještaja od plastike. Takav namještaj otporan je i na insekte i na kišu. Ukoliko je takav namještaj prljav jednostavno se prebriše vlažnom krpom. Nikako se ne smiju koristiti otapala jer ona oštećuju površinu plastike. Površina plastike može tijekom godina postati krta pod utjecajem sunčeva zračenja. Zato se preporuča njegovo pokrivanje u razdoblju kada se ne koristi.

I aluminijski namještaj se lako čisti. On dobro podnosi kišu i mraz, ne smije se čistiti grubom četkom kako na mekanom materijalu ne bi ostale ogrebotine. Ukoliko dođe do oštećenja laka to mjesto se lagano izbrusi te se ponovo lakira i polira.

Nešto više njege zahtijeva balkonski namještaj od drveta. Drvo se pod utjecajem vremenskih prilika brzo isušuje ili pokazuje znakove truljenja. Osim toga izložen je najezdi insekata. Ispravnom njegom te opasnosti se mogu značajno ublažiti. Prije nego na proljeće počnete koristiti namještaj od drveta dobro ga očistite vodom i čvrstom četkom. Kada se namještaj osuši možete ga premazati kistom namočenim u ulje. Ulje za drvo služi kao impregniranje, može se na tržištu nabaviti u različitim bojama, a namještaj štiti donekle i od UV-zračenja, vlage i najezde insekata.

Balkonski namještaj koji je jače izložen vremenskim utjecajima mora se obnoviti nekoliko mjeseci kasnije. U zimskim mjesecima takav namještaj treba pospremiti u podrum ili u garažu. Ukoliko to nije moguće neophodan je otporan zaštitni omotač. Optimalno je kada se drveni namještaj nakon nekoliko godina uporabe dobro izbrusi i ponovno lakira. Takve poslove je najbolje obavljati u proljeće ili ljeto kada je vrijeme suho i blago. Pod tim uvjetima novi lak suši se brzo i ravnomjerno.

I metalni namještaj treba njegovati. Pod utjecajem vlage izloženi su pojavi hrđe. Ne samo da to ne izgleda lijepo nego pod određenim okolnostima može biti i opasno. Kako bi se suprotstavili hrđi treba izvršiti temeljito čišćenje suhom krpom. Kod prve pojave hrđe treba obnoviti lak. Ostaci skinutog laka i prljavština najbolje se skidaju brusnim papirom te otapalom za hrđu. Nakon toga se stavlja zaštitni temeljni sloj, a zatim i lak. I metalni namještaj treba preko zime skloniti na suho mjesto.