Ispravno uređenje za djecu

Vodite računa da Vaše dijete treba jako puno prostora za kretanje. Razmislite ima li smisla eventualna zamjena soba, jer dijete (iako najviše vremena provodi u svojoj sobi) ima obično i najmanju sobu na raspolaganju. Iako djeca vole boje, prilikom uređenja sobe ne smijete pretjerivati. Prejako kombinacija boja i uzoraka iritira i čini prostor užim. Obojite stropove u bijelu boju, a zidove obojite u neki svijetli, oku ugodni ton boje- namještaj, rolete i zavjese te igračke donose dovoljno boja u prostor. Djeca se većinu vremena igraju na podu, zato izbjegavajte hladne i tvrde podne obloge kao što su pločice.

Preporučamo Vam podne obloge od drveta ili pluta, zaštićene vodenim lakom, tepihe s odrezanim florom ili ploče od tapisona koje se ne lijepe za podlogu. Lako se mogu zamijeniti. Kako vremenom sve više raste broj alergične djece, podne obloge moraju biti ekološki prihvatljive i komatibilne ljudskom zdravlju,GUT-oznaka (Udruga proizvođača ekološki prihvatljivih tepiha); prednost svakako imaju podne obloge koje se lako čiste i održavaju. Kod laminatnih podnih obloga treba voditi računa o RAL-oznaci! Prilikom kupnje podne obloge od pluta tražite garancije da pluto zaštićeno isključivo vodenim lakom!
Ukoliko kupujete dječiji namještaj od zimzelenog drveća, vodite računa je li Vaše dijete možda alergično. Zimzeleno drveće sadrži terpene, koje ne podnose svi ljudi. Dječiji namještaj mora ispunjavati najstrožije zakonske propise, kod namještaja s RAL-oznakom (zlatno“M) igrade na kartu sigurno, jer su izvršene sve sigurnosne, zdravstvene i kvalitativne mjere i probe.

Visoke stolice za djecu:

Neka Vaše dijete isproba stolac, jer odlučujuća je visina tijela, a ne starost djeteta. Nasloni za leđa mora biti oblikovan tako da podupire leđa. Vodite računa i o osloncima za noge Vašeg djeteta. Redovito provjeravajte može li Vaše dijete udobno sjediti, jer se premala stolica vrlo lako može prevrnuti! Sigurnosni remeni sprečavaju da se dijete izvuče iz stolice te padne. Unatoč tomu ne ispuštajte svoje dijete nikako iz vida! Takva visoka stolica zapravo nije mjesto za ostavljanje djeteta na čuvanje!

Namještaj za prematanje

Namještaj za prematanje mora biti visine između 85 i 92 cm (prema visini roditelja), radna površina dubine 65 cm te 75 cm širine, a površina za prematenje dubine 75 cm i širine 55 cm. Osiguranje od kotrljanja se nalazi u vidu barijere lijevo, desno i na stražnjoj strani.

U području prematanja nikako nije dopušteno prisustvo elemenata koji se lako oslobađaju, otvorenih krajeva cijevinte mjesta na kojima bi se mogli zakačiti prsti, udovi ili glava. Svi rubovi i ivice moraju biti zaobljeni, te nikako nije dopušteno prisustvo predmeta na koji bi se dijete moglo ozlijediti. To isto vrijedi za prostor ca. 55 cm iznad stola za prematanje
Kod preklopnih elemenata namještaja za prematanje mora postojati osigurač izvan dosega djeteta, koji osigurava da se površina za prematanje odjednom ne preklopi. Preklopni mehanizmi za stolove za prematanje, zajedno s baby kadom za kupanje moraju biti sigurni za djecu. Za površine za prematanje koje se oslanjaju na normu DIN EN 12221 mora postojati uputstvo za uporabu na odgovarajućem jeziku.
Dječiji krevetići/krevetići s rešetkom

Dječiji krevetić mora odgovarati zakonu o sigurnosti te normi DIN EN 716. Krevet ne smije imati natkrivene dijelove ili proreze, na koje bi se mogle zapetljati trake ili kordel. Pribor kao baldahin, natkriveno nebo, posteljina ne smiju ni u jednom slučaju sprečavati ili ometati bebino disanje.

Svi kutovi i rubovi moraju biti zaobljeni.

Krevetić smije imati ili dva ili četiri kotača, od koji dva moraju biti blokirajuća. Kako se dijete ne bi zaglavilo ili provuklo kroz rešetke krevetića, one moraju imati najmanji međusobni razmak od 4,5, odnosno najveći od 6,5 cm S jedne strane se rešetke trebaju skidati,jer kada dijete dovoljno odraste treba mu omogućiti da samostalno napusti krevetić.

Kako bi se madrac mogao dobro izvjetriti, oslonac madraca ne smije biti samo kontinuirana ploča. Umjesto toga najbolje je kupiti visinski podesivi roštilj od drvenih letvica, s tri do četiri mogućnosti podešavanja. U gornjoj poziciji mora biti razmak od najmanje 30 cm prema gornjem rubu rešetki, kako dijete ne bi ispalo iz krevetića. Praktički su to krevetići koje Vi možete preinačiti kada Vaše dijete odraste!
Madraci za najmlađe:

Madrac se mora prilagoditi kralježnici. Preporučaju se obično madraci, koji su u površinskom području srednje mekani. Posebno su higijenske presvlake madraca koje se mogu skidati i prati u stroju za pranje rublja (naročito ako je Vaše dijete alergično na kućnu prašinu). Preporučaju se i oslonci madraca, ukoliko nisu premekani, da dijete nosićem ne oslanja preduboko u madrac. Kod prostorija s centralnim grijanjem treba voditi računa da dijete nije opterećeno aukumulacijom topline.

Kreveti na kat

Kreveti na kat/etažni kreveti su preporučljivi, jer s njima štedite oko 2 metra kvadratna stambenog prostora. Tu površinu djeca mogu koristiti za igru. Prema zakonodavcu ovi kreveti u Njamčkoj moraju odgovarati normi DIN EN 747: gornji i donji krevet moraju biti čvrsto međusobno spojeni. Gornji krevet mora imati osiguranje (reling), koje štiti Vaše dijete od pada, te ljestve, koje su također povezane s krevetom. Djeca ispod šest godina ne bi trebala spavati na gornjem krevetu.

Dimenzije etažnih kreveta za djecu:

Razmak između gornjeg ruba madraca prema gornjem rubu osiguranja od pada mora iznosti najmanje 16 cm, prekid uzdužne strane za penjanje između 30 i 40 cm, svijetli razmak između dva sigurnosna elementa(primjerice dvije daske osiguranja od pada) između 6 i 7,5 cm, svijetli razmak između dna dva kreveta najmanje 75 cm, razmak između gornjih strana dva koračaja koji slijede jedan iza drugoga najmanje 20 do 30 cm, širina koračaja ljestvi najmanje 30 cm, korisna dubina ljestvi 9 cm, točnost razmaka stepenica jedne ispod druge +/-2 mm, međuprostor između dna krevetante bočnih i završnih dijelova 2,5 cm. Te dimenzije su važne, kako se Vaše dijete ne bi zaglavilo, palo ili ozlijedilo na neki drugi način!

Radni prostor za dijete

Za djecu u principu vrijede ista pravila kao za odrasle. Međutim svakako treba uzeti u obzir još neke važne točke.

Stol i stolica moraju biti prilagođeni visini Vašeg djeteta. Kako bi dijete imalo optimalan položaj sjedenja, gornja butina mora činiti vodoravnu, a donja okomitu liniju, dok tabani stoje ravnio na podnoj oblozi. Uspravnim držanjem tijela laktovi moraju ležati vodoravno na ploču stola.
Preporučaju se mehanizmi za visinsko, kontinuirano podešavanje , kako bi namještaj bez problema rastao s Vašom djecom. Stolice za pisaći stol moraju biti i u najvišem položaju stabilne i sigurne od prevrtanja.Naslon za leđa mora podržavati kralježnicu, bez da sputava djetetovu slobodu kretanja.