Izolacija podrumskog stropa

Prednost izolacije podrumskog stropa je da se pod u prizemlju ne hladi toliko jako.

Izolacija podrumskog stropa: Mjere za obnovu s trenutnim učinkom

Nezagrijani podrum i hladnoća koja se povlači skroz do prizemlja – mnogi vlasnici kuća su svijesni tog problema te se s njim bore s visokim troškovima grijanja. Rješenje je vrlo jednostavno i relativno jeftino: Izolacija podrumskog stropa zatvara curenje energije.

Ugodna nuspojava: Nema više hladnih nogu u prizemlju.

Kućna radinost započinje

Izolacija podrumskog stropa na dnu je kao jedna mjera dobar početak za obnovu. To je jedna od najprofitabilnijih mjera obnove i plaća se obavezno. Najmanje osam centimetara debljine mora biti izolacija, tada se znatno smanjuju troškovi grijanja te se poboljšava udobnost stanovanja u prizemlju. Još jedna prednost: Tko se savjetuje sa savjetnikom za energiju pri izboru pravih izolacijskih ploča za svoju kuću, može ugraditi izolaciju kasnije sam. Većina izolacijskih ploča se moraju jednostavno i punom površinom zaljepiti na podrumske stropove.

Problematična područja kod izolacije podrumskog stropa: vodovi ispod stropa

Ako vodovi ispod podrumskog stropa spriječavaju jednostavno postavljanje, tada postoje različita rješenja: Ili se izolacijske trake pričvršćuju na strop kao držač razmaka i na to se zaljepe izolacijske ploče. Prostor između podrumskog stopa i vodova se može dodatno ispuniti s izolacijskim materijalom. Još jednostavnije je, postaviti izolacijske ploče sve do cijevi vodova. Između se jednostavno labavo postavi izolacijski materijal.

Materijali i troškovi za izolaciju podrumskog stropa

Za izolaciju podrumskog stropa su dostupni različiti izolacijski sustavi s različitim izolacijskim materijalima koji su prilagođeni specifičnim potrebama. Ako na primjer podrumski strop nije pogodan za ljepljenje, tada postoje izolacijske ploče koje se moraju udubiti ili zašarafiti. Pa čak i za zakrivljene podrumske stropove postoje odgovarajući izolacijski sustavi na tržištu. Tko na kraju postavlja vrijednost na jedinstvenom izgledu, može premazati izolirani podrumski strop, presvuči ga s gipsanim pločama ili može odmah primijeniti izolacijske ploče sa slojem boje ili s laminiranom presvlakom kao na primjer runo.

Troškovi izolacije podrumskog stropa su predvidljive: Jednostavne izolacijske ploče su dostupne od samo 15 eura po kvadratnom metru. Skuplje je ako rade obrtnici. Tada vlasnici kuće trebaju računati s oko 35 do 50 eura po kvadratnom metru.