Kako pravilno odabrati kuhinju

Kuhinja je jedna od najvažnijih stambenih prostorija. U njoj se izvode radni procesi, koji zahtjevaju svoj logičan sljed, preglednost i prostranost. Osim ovih aktivnosti – ukoliko se radi o stambenoj kuhinji, u kojoj se osim pripreme hrane i objeduje, služi za okupljanje ukućana i druženje u ugodnom ambijentu, stilski prilagođenom ukusima stanara. Ukoliko je vizualno povezana s blagovaonicom i dnevnim boravkom, potrebno ju je prilagoditi stilu uređenja ovih prostora kroz srodne ili naglašeno različite stilske odrednice. U svakom slučaju, ukupan dojam mora biti ugodan oku i prilagođen prostoru u kome se nalazi.

Veliki kuhinjski prostor pruža maksimalnu slobodu u kreiranju koncepcije postave kuhinjskog namještaja te odabira boja i načina obrade završnih materijala. Osim estetike, u ovakvim kuhinjma naglasak stavite na praktične i funkcionalne elemente, koji će omogućiti jednostavniji pristup namirnicama i posuđu tj. obavljanje radnji bez suvišnog saginjanja. Pećnicu postavite donjim rubom na minimalnu visinu od 1m, koristite ormare za pohranu posuđa, tj, visoke izvlačne elemente za pospremanje namirnica, štednjak postavite u odvojeni dio – otok, tako da jednostavnim kružnim pokretima tijela imate pregled i dohvat svih potrebnih uređaja i opreme, uključujući praonik i perilicu posuđa.

Kuhinja može biti naglašena kroz primjenjene boje ili materijale. Poseban efekt, u rustikalnoj ili modernoj izvedbi, stvaraju kuhunje sa završnom izvedbom u drvu ili materijalima koji imitiraju njegovu boju i strukturu. Toplina, koju ovaj materijal prenosi u prostor, kreira specifičan ugođaj u kuhinji i naglašava toplu atmosferu doma.

Kuhinje mogu biti jednobojne ili višebojne, a odabir ovisi o veličini prostora i odnosu s drugim grupama poput blagovaonice ili dnevnog boraka. Mali kuhinjski prostori nisu prikladni za tamne kuhinjske elemente, a ljubitelji takvih, unatoč pravilima, mogu ih primjeniti u donjoj zoni. Postavom svijetlih gornjih elemenata, prostor će se rasteretiti, unatoč prisutnosti tamnih nijansi u prostoru.

Velike kuhinje je poželjno organizirati u više boja ili materijala. Osim čvrstih punih materijala, primjenite staklo u manje transparentnim izvedbama kako bi skrilo posuđe i namirnice, a kuhinjske elemente učinilo lakšim i elegantnijim. Pravilnim odnosom boja i veličine elemenata, stvorit ćete skladan prostorni odnos tj. kuhinju u kojoj se rado boravi. Osim toga, primjenom više boja i materijala, za koje je poželjno da nisu u jakom kontrastnom odnosu, vizualno ćete smanjiti dimenziju kuhinje, odnosno – podijeliti je na više funkcionalnih grupa.

Ukoliko je kuhinja otvorena prema blagovaonici, treba ju tretirati kao sastavni dio dnevne zone, koja je stilski i koloristički povezana s ostalim dijelovima prostora. Poveznicu je idealno izvesti pultom koji će poslužiti kao dodatna radna ploha, odnosno, stol za priručno objedovanje. Ovakva rješenja mogu biti interijerski vrlo interesantna, jer osim vizualnog dojma imaju praktičnu ulogu.

Rustikalne kuhinje, u različitim bojama i načinima obrade završnih ploha, stvaraju specifične ugođaje. Ljepota rustike dolazi do punog izražaja u velikim kuhinjskim prostorima, s naglašenom obradom fronti. Rustikalne kuhinje se obično izvode u nježnijim bojama ili boji drva, kako naglašeni intenzitet boje ne bi u drugi plan postavio rustiku kao bogati stilski izražaj.

U malim stanovima je kuhinja najčešće integrirana s dnevnom zonom. Treba ju izvesti na način da se savršeno uklapa s ostalim elementima prostora, a poveznice treba stvarati kroz boje, materijale, ručkice elemenata, stil, geometriju itd. Ukoliko se koristi više boja, one nježnije primjenite kao osnovnu temu, a dinamičnije u detaljima, kako kuhinja u suprotnom ne bi postala prenaglašeni dio ovog otvorenog i povezanog prostora. Uređenje kuhinje je kompleksan postupak, stoga za sve nedoumice oko konačnog odabira kontaktirajte stručne, osobe koje će vam pomoći pri uređenju. www.interijerNET.hr