Kupaonica bez prepreka – kriterij za planiranje

Kako bi taj prostor pružio i starijim osobama i osobama s invalidnošću svaki komfor, pri planiranju treba obratiti pozornost na određene stvari. Pri tome se ne bi smjelo ograničiti samo na kliničke stvari.

I u kupaonici bez prepreka može se osjećati ugodno i uživati u komforu. Međutim u prvom planu stoji efikasno korištenje.
Posebno treba obratiti pozornost za prolaz i laki prilaz kadi, tušu ili umivaoniku. Kako bi se zadovoljile potrebe osoba u invalidskim kolicima trebaju se uvažiti propisane norme. Tu su definirane površine kupaonice. Vrata moraju biti 90 cm širine i otvarati se prema vani (ili vrata na guranje), kako u slučaju nezgode vrata ne bi zablokirala. Pored navedenog u slučaju potrebe mora biti mogućnost otvaranja vrata s vanjske strane.

Kupaonica koja je prema normama opremljena u svakom slučaju mora imati slobodni prostor od 150 puta 150 cm kao mjesto za okretanje (za osobe bez invalidskih kolica dovoljno je 120 puta 120 cm). Navedeni prostor treba osigurati ispred svih sanitarnih predmeta (umivaonik, WC školjka, tuš ili kada).

Prema normi na jednoj strani WC školjke treba biti 95 cm a na drugoj strani najmanje 30 cm slobodnog prostora.
Prema normi pod mora biti siguran od klizanja. Industrija je razvila posebne pločice, koje pružaju veću sigurnost od klizanja.
Pored građevinskih preduvjeta za korištenje kupaonice odlučujuća je oprema i pomagala. Elementi za podršku mogu se ugraditi u svaku kupaonici i to bez velikih građevinskih zahvata. Bitni su prije svega za osobe kojima nije potrebna opsežna tuđa pomoć, jer im daju osjećaj sigurnosti i pomažu pri održavanju samostalnosti.
Kupaonica bez prepreka – podesivi umivaonici

Kod podesivog umivaonika držač se može podesiti. Zbog toga i osobe u kolicima mogu bez problema koristiti umivaonik.
Kupaonica bez prepreka – podesivo ogledalo
Za osobe u invalidskim kolicima i djecu visoko postavljena ogledala iznad umivaonika nisu dostupna. Međutim obično više osoba s različitim zahtjevima koristi jedno ogledalo.

Podesiva ogledala mogu se koristiti stojeći i sjedeći jer se lako povlače u željenu poziciju. Zbog toga su dobra alternativa za obiteljsku kupaonicu.
Pored navedenog treba ih postavljati u bolnicama i ustanovama za skrb. Kada se podesiva ogledala postavljaju iznad umivaonika, treba obratiti pozornost da se invalidska kolica mogu postaviti ispod umivaonika. Ručku za podešavanje treba namjestiti tako da se ogledalo i prilikom sjedenja može dobro namjestiti. Ima podesivih ogledala u raznim varijantama. Npr. može ih se nabaviti s osvjetljenjem s obje strane. Može se postaviti i dodatno kozmetičko ogledalo, koje se npr. montira na fleksibilni držač i koje povećava, pomaže pri šminkanju ili brijanju.
Bitna pomagala su:

Sustavi držanja i oslanjanja
Pomagalo pri ulasku u kadu i mogućnost sjedenja u kade i tuševe
Sustav za alarm
Bezkontatne armature
Podesivi umivaonici

Kupaonica bez prepreka – planiranje WC školjke

WC školjka u kupaonici bez prepreka trebala bi biti individualno prilagođena. Npr. za osobe u kolicima je bitan laki prijelaz iz kolica na WC školjku. Za to se u blizini WC školjke postavljaju preklopivi rukohvati. Prije svega je bitna visina za sjedanje. Ista se može postaviti individualno prilagođena ili se postavlja podesiva WC školjka.

Često se postavlja naslonjač za leđa. I kod viseće WC školjke može se visina individualno podesiti. Ispod WC školjke mora biti dovoljno mjesta za nožni nosač na invalidskim kolicima, za postolje mobilnog dizala i za noge osobe koja pomože invalidnoj osobi.

Držači i ručke na podu i/ili na zidu pomažu pri sjedanju i ustajanju. Ukoliko se ne rabe rukohvati na sklapanje nikom ne smetaju. Kako bi se spriječile «akrobacije», mehanizam za puštanje vode mora biti postavljen sa strane na zidu ili na rukohvatu. Elegantnije djeluje podni prekidač ili daljinski upravljač.
Toaletni papir treba postaviti lijevo ili desno od korisnika i mora se moći lako otrgnuti. Ovdje se često koriste rukohvati na sklapanje s dodatnim držačem za WC papir.