Kupaonica bez prepreka – sustavi za držanje i naslanjanje

Navedeno vrijedi posebno u osjetljivom dijelu kupaonice. Kako bi se svakodnevna njega tijela u najvećem dijelu mogla obavljati samostalno, nudi se paleta pametnih «malih pomagača». U tu se skupinu ubrajaju sistemi za držanje i naslanjanje, koji omogućuju olakšanje mnogih svakodnevnih radnji i pružaju sigurnost.

Rukohvati

Rukohvate možete postaviti na svim mjestima u kupaonici gdje je potreban sigurno stajanje i pomoć. Ovisno o individualnim potrebama postoji veliki broj varijacija i mogućnosti. Ima smisla postaviti rukohvate u blizini kade, kako bi se osigurao sigurni ulaz, kao i blizini umivaonika, tuša, WC-školjke i bidea. Rukohvati se također mogu prilagoditi po pitanju materijala i oblika.

Sjedalice na sklapanje

Sjedalice na sklapanje postavljaju se u tuš i omogućuju tuširanje dok sjedite. Mehanizam sklapanja omogućuje korištenja tuša i «normalnim» osobama. Proizvode se i varijante koje se mogu umetnuti. Sjedalice na sklapanje proizvode se u raznim bojama i materijalima. Postavljanje se može individualno prilagoditi. U kombinaciji s odgovarajućim sustavima rukohvata osobe ograničenog kretanja ili osobe u invalidskim kolicima mogu sigurno sjesti na njih. Treba obratiti pozornost na to da se sve funkcije tuša kao npr. podešavanje termostata može namještati sa sjedalice.

Preklopni rukohvati

Preklopni rukohvati (kao što sam naziv kaže) mogu se preklopiti i služe za oslanjanje. Obično se postavljaju direktno u blizini WC školjke i bidea i pomažu ljudima s ograničenim mogućnostima kretanja, bolesnim ljudima, starijim ljudima i osobe u invalidskim kolicima sigurno sjedanje.
Postoje razni oblici, boje i materijal. Kao i kod drugih sustava rukohvata i naslanjanja mogu se individualno prilagoditi. Djelomično su opskrbljeni dodatnim funkcijama, kao npr. držačem za WC papir.

Rukohvat u uglu/rukohvat u tušu

Omogućuje u tušu sigurno pridržavanje i naslanjanje. Obično se postavlja u kombinaciji s tuš šipkom i može se prilagoditi individualnim potrebama.
Rukohvati u tušu proizvode se u različitim oblicima i materijalima. Tako se isti mogu kupiti u signalnim bojama npr. za osobe sa slabijim vidom. Međutim proizvode se i u decentnom kromu.