Kupaonica bez prepreka

Komforne armature, koje beskontaktno upravljaju potrošnju vode, već dugo vremena ne pojavljuju se samo u bolnicama i javnim kupaonicama.

Armature koje djeluju na principu infracrvenog svjetla i senzora tako su ugodne, higijenske i štede vodu, zbog čega se sve češće koriste i privatnim domaćinstvima. Potrošnja vode se može reducirati za 70% i više. Osjetljivost senzora može se regulirati auto setom ili daljinskim upravljanjem.
Kupaonica bez prepreka – dizalo za kadu – način djelovanja,

Dizalo za kupaonicu pogoni se s neopasnim niskim naponom (7,2 v) ili vodenim pritiskom. S jednim ručnim prekidačem određuje se visina. Obično je ručni upravljač vodootporan. Upravljanje mora biti prema brzini podesivo i omogućiti nježno i sigurno podizanje i spuštanje.

Najveći dio dizala mogu se u potpunosti preklopiti. Idealni za područje kućne njege. Posebno niske pozicija (cca. 7,5 cm) omogućuje duboko sjedanje u vodi. Optimalno jaki pipci za usisavanje pružaju posebnu sigurnost od klizanja. Dizalice za kupaonice mogu se koristiti u svim standardnim veličinama kada.

Kupaonica bez prepreka – definicija

Misli se na određeni način uređivanja kupaonice opremljene s proizvodima, koji omogućuju pojedincu da samostalno ili u velikome bez tuđe pomoći koristi kupaonicu. Navedeno doprinosi životnoj kvaliteti korisnika. Opremanje kupaonice u privatnom domaćinstvu prilagođava se individualnim potrebama i sposobnostima odnosno ograničenjima korisnika.

Kod javnih sanitarnih čvorova načelo je kako je korištenje dostupno svim osobama bez obzira na njihovu invalidnost. Temelj kod planiranja kupaonica bez prepreka jeste uzimanje u obzir odgovarajućeg prostora kretanja ispred pojedinih područja kao što je WC školjka, umivaonik, kada i tuš. Nadalje treba voditi računa o tome da se invalidskim kolicima može prijeći ispod umivaonika i da je tuš u istom nivou kao pod. Bitna je i oprema s odgovarajućih rukohvatima u svim područjima kupaone.

Kupaonica bez prepreka – tuš Osobe u invalidskim kolicima mogu koristiti tuš samo kada je u istom nivou s podom. I kod starijih osoba mogu se izbjeći ozljede kada rabe tuš koji nema praga. Minimalna mjera tuša iznosi 120 puta 120 cm, kod osoba u invalidskim kolicima 150 puta 150 cm. Čvrsto, po mjeri korisnika prilagođeno sjedalica za tuširanju pruža puni užitak kod tuširanja. Dodatno se moraju montirati rukohvati, pri čemu treba obratiti pozornost na lijevo ruke i desno ruke. To znači da za prostor tuša postoje razni elementi podrške, koje bez većih zahvata osobama s posebnim potrebama omogućavaju sigurno tuširanje.

Rukohvati i rukohvati na sklapanje
Sjedalice koje se mogu ubaciti i sjedalice na sklapanje
Rukohvati u uglovima
Pored navedenog – kao što je već rečeno – starijim osobama i osobama s posebnim potrebama treba omogućiti siguran i nesmetan prisut .
Treba obratiti pozornost na slijedeće:
Ulaz bez prepreke u tuš
Varijabilna zaštita o špricanja tuša
Kupaonica bez prepreka – Pomoć pri ulazu u kadu

Pomoćni elementi za ulaz/izlaz preko ruba kade, odnosno za presjedanje na dizalo. Kako bi bez opasnosti i lagano moglo ući u kadu, visina ulaza trebala bi po mogućnosti iznositi između 45 i 50 cm. Za ovo su prikladni niski stolci, koji se postavljaju ispred kade. Podloga koja sprečava klizanje i podloga na sjedalici pružaju pri ulazu sigurnost od klizanja i kod velike vlage.

Pored navedenog na rubu kade mogu se postaviti rukohvati koji pružaju dodatnu sigurnost. Gumom obložene stezaljke zadužene su za učvršćenje i ne ostavljaju ogrebotine na kadi. Rukohvate treba kombinirati s sjedalima za kadu, dizalom za kadu ili daskama za kade.

Fleksibilno komforno sjedalo: S ručnim upravljačem kojim se jednostavno rukuje može se kontrolirati visina i gibanje sjedala. Komforno sjedalo nježno Vas diže preko ruba kade i spušta sigurno u vodu. Naslonjači se po potrebi mogu brzo preklopiti a sjedalo se može i skinuti.