Kupaonice, planiranje

Želite li kupaonice

– obiteljsku kupaonicu za sve (s dodatnim WC-om, pa u nekim slučajevima i dodatnim tušem) ili
– odvojene kupaonice za roditelje, djecu ili goste
– funkcionalnu kupaonicu ili
– „kupaonicu užitka “ sa saunom, parnom kupelji, jakuzijem?

Veličina prostorije proizlazi iz želja za uređenjem i postojećih uvjeta. Mislite na potrebne razmake i površine za kretanje (između sanitarnih objekata i suprotnih zidova najmanje 75 cm, ispred kade najmanje 90 cm), te dovoljno prostora za odlaganje.

Za predplaniranje služe neke od navedenih orijentacijskih veličina:

– kada : ca. 1,70-2,00 m x 0,75-1,00 m
– tuš: ca.0,80-1,00 m x0,80×1,00 m
– ormarić s umivaonikom: ca.0,55-1,00 m x 0,45x 1,00 m
– WC i bide: ca. 0,40 mx 0,70 m
– Stroj za pranje rublja i sušilica; ca.0,60 x 0,60 m

Postavljanje kupaonice u blizini instalacijskih vodova štedi na obimnim radovima na instalacijskoj mreži. Za modernizaciju kupaonice stoje Vam na raspolaganju specijalni proizvodi i sustavi, koji i kod nepovoljnog tlocrta prostora uvijek imaju dobra rješenja.
Planiranje sanitarija za ljude s invaliditetom i invalidskim kolicima treba biti osobito brižljivo i u suglasnosti sa stanovnicima . Detaljne osnove planiranja možete vidjeti u EU normi 18025 dio 1 i 2.

Tamo navedene površine za kretanje pedstavljaju najmanje moguće zahtjeve. Detalji pri opremanju kao rukohvati i sl. moraju biti usaglašeni s korisnicima.Svakako treba voditi računa i o posebnim zahtjevima npr. posebna higijena za stoma-nositelje, dovoljno odzračivanje, posebno za tuš-područja zatvorena u visini stropa, zaštita od opeklina na sanitarnim armaturama i sl. Zbog dužeg zadržavanja invalidskih osoba u kupaonici svakako je neophodno imati zasebne kupaone ostale ukućane ili goste.

Osnovni principi za planiranje sanitarnih prostorija bez barijera su:

– Za svaki sanitarni objekt treba planirati površine za kretanje dimenzija 120×120 cm (za korisnike invalidskih kolica 150×150 cm)
– Kupaona mora biti opremljena prostorom za tuširanje, lako dostupnim, bez stepenica i pragova za korisnike invalidskih kolica. Također je moguće naknadno postavljanje dole pokretne kade s liftovima. Ispred uzdužne strane kade potrebna je površina kretanja od 150 cm.
– Ravni umivaonik bez stalka (za slobodno kretanje nogu, kako bi se moglo pristupiti invalidskim kolicima) montira se na visinu koja odgovara individualnim potrebama.Pored umivaonika treba osigurati površinu kretanja od 20 cm.
– Visina sjedenja nazahodskoj školjci (uključujući i sjedalicu) mora iznositi 48 cm (evtl. neophodno individualno podešavanje visine). Razmak između prednjeg ruba WC-a i stražeg zida iznosi oko 70 cm. Pored WC-a treba s desne i lijeve strane osigurati površinu kretanaj od 95 cm, s druge strane potrebno je 30 cm.
– Sanitarni prostor mora imati mehaničku ventilaciju – Vrata na sanitarijama imaju širinu 90 cm te se zatvaraju prema vani. Mogu se zaključavati iznutra, ali u slučaju nužde mora biti omogućeno otključavanje s vanjske strane. Na unutarnjoj strani se preporuča postavljanje rukohvata dužine 60 cm i to na visini od 85 cm.
– Zidovi i stropovi se montiraju tako da mogu izdržati učvršćivanje uređaja za podizanje i podupiranje. Držači moraju biti stabilni i sigurno učvršćeni.
– U svim sanitarnim prostorijama mora postojati mogućnost priključka za pozive u slučaju nužde. Ukoliko je neophodno može se koristiti i bežična tehnika u slučaju nužde.

U pogledu opremanja kupaonice vrijede sljedeće preporuke:

– Za potporu mobilnosti: liftovi i uređaji za podizanje, pomične stolice za kade i WC, anatomski zahodi, povećavanje   zahodske školjke, pomoćni elementi za premještanje, lift-sjedala, rukohvati, mogućnost pranja te mogućnost pohrane   bočica s urinom
– Umivaonik: preklopni, podesiv po visini, s mogućnošću sjedenja i s rukohvatima
– Kada: pomoć pri ulasku, ili uređaj za podizanje iz kade, unutarnje obloge koje sprečavaju klizanje i udrace, sjedalica za     kadu, jastučići za glavu i vrat
– Armature: uglavnom s jednom polugom za aktiviranje (bez aktiviranja okretanjem), regulator temperature, podesiva   pipa, najmanji razmak između pipe i umivaonika 18 do 22 cm, u specijalnim slučajevima bezkontaktne armature.

Treba izbjegavati prekomjerno opremanje kupaone. Postavljanje pribora, rukohvata i posebno tehničkih uređaja za podizanje treba prethodno svakako usuglasiti s korisnikom i medicinskim osobljem.