Ličenje zidova

Da bi se neki prostor oblikovao najprije se morate odlučiti za korektne boje, od kojih ovise svi daljnji koraci. Tople boje kao boja zemlje stvaraju ugodnu atmosferu , umiruju i kreativne su za razliku od hladnih boja kao recimo tonova plave, koji djeluju osvježavajuće, objektivno i jasno. Ovisno o namjeni, obliku i položaju prostorije donijet ćete odluku u kojoj boji bi najbolje zračila. I kod određivanja boja vrijedi – manje je više.

Prostorije bez prozora ili loše osvijetljene prostorije ne podnose tamne boje, u protivnom će izgledati mračne i male. Za dnevni boravak, spavaću i radnu sobu koristite zemljane tonove koji obećavaju i ugodni su. U kuhinji i kupaonici odlučite se za hladnije tonove koje posreduju funkcionalnost i čistoću.

Osim odabira boja o optičkom rezultatu ličenja odlučuju i tehnike ličenja. Uz pomoć različitih pomoćnih sredstava mogu se na vlastitim zidovima postići čudesni efekti. Kistovi, spužve, žlice za izglađivanje i drugi pribor stvaraju na zidovima lijepe ornamente i živahne strukture. Nepravilnim točkanjem svjetlijih tonova na sličnim, ali nešto tamnijim tonovima postižu se interesantna mediteranska optika. Ako koristite debeli kist čvrstih dlačica te ga uranjate u različite boje i njime prskate zidove dobit ćete takozvanu tehniku mrlja.

Ta i neke druge tehnike omogućuju oblikovanje zidova vlastitim stilom. Važno je voditi računa da previše boja pretrpava prostoriju. Zidove možete ličiti u maksimalno tri slična tona boja , ali se pri tome svakako morate orijentirati prema bojama namještaja, podnih obloga i dekoracije. Mješavina svijetlih i tamnijih tonova proizvodi kontraste koji stambenom prostoru daju ugodnu atmosferu.