Ljetne kuhinje i kuhinje za apartmane

Ljetnje su kuhinje najčešće smještene u odvojenom dvorišnom objektu ili su povezane s vanjskim terasama, poluotvorenog tipa, tako da predstavljaju prijelaznu zonu interijera i eksterijera. Ovakva su rješenja ljetnjih kuhinja vrlo atraktivana, integrirana s vanjskom blagovaonicom tako da tvore idealnu zonu za okupljanje obitelji i prijatelja te istovremeno uživanje na otvorenom. Ljetnje su kuhinje često u ambijentalnim izvedbama, tj. prilagođene stilu podneblja u kome se nalaze – mediteranskom, gorskom, slavonskom, ličkom itd. Ljepote ambijentalnih izričaja pretočene u dizajn ovakvih prostora za blagovanje i pripremanje hrane, imaju izuzetne arhitektonske vrijednosti te su nadasve ugodne za boravak i opuštanje.

Izdvojene ljetnje kuhinje stilski trebaju biti sjedinjene sa sadržajima koji ih okružuju. Stil uređenja ljetnje kuhinje može biti potpuno različit od glavnog stambenog prostora, jer se ona nalazi u izdvojenom prostoru te tako pruža neovisnu kretivnu slobodu. Ukoliko su prostorno velike, poželjno je smjestiti potrebne uređaje, poput štednjaka i hladnjaka, u što većim dimenzijama, a u blizini može biti postavljen roštilj ili krušna peć, koja će imati funkcionalnu, ali i bitnu dekorativnu ulogu. Kuhinje u apartmanima najčešće zauzimaju vrlo malu prostornu površinu, pa je ponekad doista teško organizirati radne procese i smjestiti sve nužne uređaje, a da se ne zadire u prostor ostalih sadržaja apartmana. Odabir kuhinjskih uređaja manjih dimenzija pomoći će pri stvaranju dodatnog prostora za odlaganje posuđa  i namirnica. Obavezni elementi i uređaji opreme kuhinja u apartmanima su: praonik (preporučljivo s jednim koritom), ploča za kuhanje (plinska ili električna) s napom,  hladnjak, elementi za pohranu namirnica i posuđa te dovoljno velika radna ploha. Ukoliko su dimenzije kuninje doista nedostatne za zadovoljavanje svih zahtjeva, potrebno je odabrati ploču za kuhanje s dva kola te tako dimenziju sa 60cm smanjiti na 30, ugraditi ili postaviti hladnjak manjih dimenzija tako da se prostor iznad njega može iskoristiti za kuhinjske elemente, izostaviti radnu plohu te koristiti stol za blagovanje u neposrednoj blizini za istu svrhu. Na ovaj se način kuhinje mogu smanjiti na dimenziju manju od 2m dužine, a da su pri tome ispunjeni svi potrebni zahtjevi. Na tržištu je dostupan tzv. mini blok, koji predstavlja jedinstven element sa pločom za kuhanje, hladnjakom i praonikom i odlično se uklapa u male kuhinjske prostore apartmana u kojima se najčešće ne traži veliki komoditet same kuhinje . Ukoliko prostorne dimenzije apartmana dopuštaju, kuhinja se može nadopuniti perilicom za posuđe, pećnicom, mikrovalnom pećnicom, aparatom za pripremanje kave, ledomatom i sl. Napominjemo da navedeni uređaji nisu nužni za pravilno funkcioniranje kuhinje, ali će olakšati radne procese i omogućiti raznovrsnije načine pripreme hrane.

Podovi apartmanskih i ljetnjih kuhinja trebaju biti popločani keramičkim pločicama ili kamenom kako bi bili što jednostavniji za čišćenje i održavanje. Postavljenje istih pod kutem od 45 stupnjeva dinamizirat će podnu površinu, a kombinacija dvaju boja dodatno će ju naglasiti. Podna površina kuhinje treba biti usklađena s ostalom vrstom poda ukoliko je ista povezana s blagovaonicom tj. dnevnim boravkom. Ljetnje kuhinje poluotvorenog tipa mogu imati vrlo naglašene podove od opeke ili prirodnog lomljenog kamena s vrlo nepravilnim fugama. Uz odabir ovakve podne obloge, idealno će se uklopiti rustikalni stilovi kuhinja.

Pravim odabirom kuhinje, olakšat ćete pripremu hrane i održavanje, a dane odmora provesti uz vrsne kulinarske specijalitete kućne radinosti kada god to poželite!

foto:myistra.com

www.interijerNET.hr