Modeli WC školjki

Prednosti viseće WC školjke su pored lijepog izgleda i slobodan pod. Iste sprječava sakupljanje prljavštine i lakše čišćenje poda.

Prednosti viseće WC školjke su pored lijepog izgleda i slobodan pod. Iste sprječava sakupljanje prljavštine i lakše čišćenje poda. Viseće WC školjke su pored navedenog lakše. Na podu postavljene WC školjke preporučuju se u slučaju kada polazna situacija ne dopušta drugu mogućnost. U posljednje vrijeme se više koriste viseće WC-Školjke.

Viseće WC školjke proizvode se s dubinskim i plitkim mehanizmom za ispiranje. Postavljaju se na zidove s najmanje 11,5 cm debljine s dovoljno dugim vijcima. Na tom zidu se moraju postaviti i odvodni vodovi. Na tanjim zidovima potrebno je dodatno usidrenje.

WC – školjka s plitkim mehanizmom za ispiranje

Kod WC školjki dodatno se razlikuje između onih s dubinskim ili plitkim mehanizmom za ispiranje. Kod plitkog mehanizma za ispiranje u WC-školjki nalazi se ravna površina. Prigodom puštanja vode, voda gura fekalije s te ravne površine prema prednjem zidu WC školjke i zatim dalje prema dolje u sifon. Ovaj model WC školjke je od prednosti kada se fekalije i urin trebaju kontrolirati kao npr. u bolnicama, staračkim domovima ili u domaćinstvima s malom djecom. Pri redovnom održavanju ovaj model po pitanju higijene ne zaostaje za modelom s dubinskim ispiranjem, iako se to često misli.

Montaža WC-školjke

42 cm je normalna visina za montažu WC školjke. Na ovoj se visini nalaze na podu pričvršćene WC školjke. Montaža visećih WC na visini od 45 cm gornjeg ruba varijabilna je za velike ljude. Pored navedenog često se za starije ljude montiraju posebne WC školjke visine od 47 – 50 cm.

WC školjka s dubinskim mehanizmom ispiranja

Kod WC školjki načelno se razlikuje između onih s dubinskim ili plitkim mehanizmom ispiranja. Dubinski mehanizam ispiranja zahvaljuje svoj naziv činjenici što se u školjki nalazi cca. 1,2 do 1,5 l vode u koju fekalije direktno upadaju. Kod modela s dubinskim mehanizmom ispiranja razlikuje se više izvedbi, kao koso ili okomito postavljeni keramički jezičak. 80 posto svih prodanih WC školjki su modeli s dubinskim mehanizmom ispiranja. U njima nastaje manje neugodnih mirisa i lakše se čiste.

Sjedalo na WC školjki

Sjedalo WC školjke sastoji se od WC daske, šarki i učvršćenja kao i WC poklopca. WC daska proizvodi se od duro plastike, termo plastike ili drveta.
WC daske od duro plastike sastoje se od karbamida – prešana smola. Način proizvodnje jako je kompliciran. Postiže se stupanj sjaja sličan kao kod keramike i s obzirom da se radi o plastici izuzetno tvrdu površinu, koja je otporna na ogrebotine i gašenje cigareta.

Termo plastične WC daske proizvode se u postupku lijevanja pod utjecajem temperature. Daske su otporne na lom ali manje na ogrebotine, kemikalije, i gašenje cigareta.
Drvene daske bruse se u postupku glodanja i zatim lakiraju. Pore površine su zatvorene, zbog čega su takve daske higijenski ispravne i dugotrajne.

Vodokotlić – štednja vode

Prosječno jedan vodokotlić zaprimi 40 l vode, to znači da oko 30 posto svakodnevne potrebe za pitkom vodom, otpada na ispiranje WC školjke.
Ovdje postoji veliki potencijal za štednju. Kod starih modela WC školjki otprilike 9-14 l vode sa svakim ispiranje odlazi u odvod, iako je za higijenski ispravno ispiranje 6-9 l sasvim dovoljno.

Vodokotlići koji štede vodu

Vodokotlići koji štede vodu doziraju količinu vode za ispiranje prema unaprijed određenoj količini vode za punjenje. Određivanje količine vode obavlja se preko ventila za punjenje. Kod nekih vodokotlića može se odrediti i ostatak vode, koja ostaje u vodokotliću. Vodokotlići su često namješteni na nepotrebno visoku količinu vode. Prilikom montaže treba razjasniti koja je količina vode za higijensko ispiranje WC školjke potrebna. Dodjela oznake za zaštite okoliša «Blauer Engel» (Plavi anđeo) predviđa ispunjavanje slijedećih kriterija:

Vodokotlić omogućuje smanjenje volumena vode ili prekid postupka puštanja vode temeljem stiskanja npr. drugog gumba. Naputak za korištenje i montažu sadrži savjete o štednji potrošnje. Odgovarajući naputak na vodokotliću treba informirati korisnike o mogućnostima uštede.
Za svako puštanje vode određen je maksimum od 9 litara i minimum od 6 litara. Reguliranje količine mora biti moguće, kako bi se za svaku WC školjku odredila idealna količina vode. Vodokotlić treba u proizvodnji namjestiti na količinu ispiranja od 6 litara.

WC školjka – tehnika ispiranja s dvije količine vode

Tehnika ispiranja s dvije količine vode jasno razlikuje puštanje vode nakon male i velike nužde.
U jednom je slučaju potrebna veća količina vode (npr.od 6 do 9 l) a u drugom manja količina vode (npr. 3 l). Bitna prednost kod unaprijed određenih količina vode sastoji se u tome, kako se u oba slučaja uvijek koristi odgovarajuća količina vode. Vodokotlić koji je opremljen s tehnikom ispiranja s dvije količine vode, ima poklopac s dva šaltera: jedan za malu količinu vode i drugi za veliku količinu vode. Količina vode može se prethodno odrediti.

WC – vodokotlić

Na podu pričvršćena WC školjka s montiranim vodokotlićem ili vodokotlićem koji visi na zidu naziva se WC-kombinacija. Na podu pričvršćena WC školjka sastoji se od tri dijela: donji dio, montirani vodokotlić i armatura na kotliću.