Moderni dizajn u modernoj hali

Bilo da se radi o Audi-i, BMW-u , Mercedesu . . .

Južno vestfalsko poduzeće Borbet proizvodi stilizirane naplatke od laganih metala za sve tipove automobila. Borbet se ubraja u vodeće europske proizvođače aluminijskih naplataka i nudi u svojoj paleti proizvoda- od sportskih do plemenitijih – preko 2000 različitih varijanti naplataka od laganih metala. Kako bi i u budućnosti ispunili sve zahtjeve tržišta Borbet je na lokaciji Hesborn, na preko 13.000 kvadratnih metara izgradio kombiniranu proizvodnu i skladišnu halu. U novom postrojenju lakirnice koncipiranom prema internacionalnim standardima može se lakirati i termički obraditi preko 500 naplataka po satu. Osim toga u novoj hali uređeno je i moderno skladište za naplatke za specijalizirane trgovine te uredski trakt.

Krov s folijom i kazetni zidovi

Radovi na izvođenju armirano-betonske hale od gotovih elemenata dobilo je građevinsko poduzeće Karl Ulrich GmbH & Co.KG. To poduzeće sa sjedištem u okrugu Hochsauerland djeluje već više od 75 godina u području industrijske gradnje odnosno optimiranju objekata.

Za gradnju hale proizvedeno je u vlastitom pogonu preko 670 gotovih elemenata kao što su spojnice, vanjski podupirači, nosači te armirano-betonski stropovi. Armirano-betonske spojnice s impresivnih 35 metara dužine bile su najveći elementi. Fasada je izvedena kao dvokrilna , uspješna kombinacija kazetnog zida, stakla i armiranog betona. Za krov površine 12.500 kvadratnih metara odabrana je gradnja krova od čeličnih trapeznih profila uz izolaciju folijama. Na taj način realizirani su rasponi između spojnica od 6,5 metara.
Sigurno učvršćivanje šinama od trapeznog lima

Klaus-Werner Zeier, odgovorni statičar poduzeća Karl Ulrich GmbH & Co. objašnjava:“Uporaba šina od trapeznih limova pokazala se kao učinkovit i siguran način učvršćivanja. Omogućio je i kod montaže zidnih i stropnih sistema troškovno štedljiv angažman radne snage i materijala.“

Odabrane JORDAHL® šine JTB-60/24“AR“ i „uni“ dale su se ugraditi u postojeću armaturu bez komplikacija zahvaljujući svojoj vitkoj konstrukcijskoj formi. Šine DKG certificirane građevinsko-nadozorno su pod oznakom Z-21.4-161. Za uporabljeni materijal šina odluka je donesena u korist vruće pocinčanog čelika prema normi DIN EN 10025 sa slojem cinka od 50 mikrometara. Šine dužine 3 metra isporučene su iz berlinske tvornice u dvije standardne varijante: šine s razmakom sidara od 450 milimetara djeljive po sredine te su tako s dodatnom uštedom na troškovima; šine s razmakom sidara od 150 milimetara mogle su se dijeliti na bilo kojoj poziciji.
Uporabljene JORDAHL® šine za učvršćivanje mogu preuzimati opterećenja u svim smjerovima. U ovisnosti o profilu (AR ili uni) šine su nosile pojedinačna opterećenja od 3,3 odnosno 5,0 kN.

JORDAHL® šine betonirale su se već u tvornici gotovih elemenata Karl Ulrich GmbH & CO. s umetnutim pjenastim punjenjem preko cijele površine. Udarne sljubnice između šina za učvršćivanje iznosile su 20 milimetara. Kakvoća betona od C45/55 kod uporabljenih armirano-betonskih spojnica i C35/55 kod podupirača ležala je preko vrijednosti zahtijevanih u certifikatu C> 20/25.
Šine za učvršćivanje za krov i zid hale koristile su se u debljini materijala od 3 milimetra. Trapezni limeni profili montirali su pomoću samorežućih pocinčanih vijaka s nepropusnom podloškom.
Sidrene šine kod armirano-betonskih elemenata

Za sigurno učvršćivanje ovješenih armirano-betonskih elemenata u donjem segmentu vanjskog zida konstruktori su odabrali JORDAHL® sidrene šine JTA. Sidrene šine kao i šine od trapeznih limova betonirane su već u tvornici gotovih elemenata. Kod uporabe sidrenih šina nije bilo oštećenja građevinske supstance zbog postavljanja tipli. Građevinsko-nadzorno certificirane sidrene (Z-21.4-151) šine omogućile su osim toga izjednačavanje građevinskih tolerancija bez problema. Sidrene šine mogle su se montirati uz same rubove te su tako omogućavale i sigurno učvršćivanje opterećenja na filigranskim građevinskim elementima.

„Presudni za odabir šina od trapeznih limova i sidrenih šina bili su naravno njihova kvaliteta i cijena“, kaže Klaus-Werner Zeier i dodaje „ i ranije smo na nekim drugim projektima bili zadovoljni JORDAHL® proizvodima“.
Nakon završetka i opremanja nove proizvodne hale poduzeće Borbet sada je u stanju proizvoditi i do dva milijuna naplataka godišnje. Istovremeno – a to već karakterizira njemački srednji stalež – poduzeće vlastitim angažmanom osigurava stjecanje vlastite Lokacije poduzeća i tamošnjih radnih mjesta.

www.jordahl.de