Najčešće greške pri uređenju interijera

Problem nedostatka stambenih kvadrata, veći broj članova kućanstva, navika čuvanja starih i dragih predmeta redovito dovode do natrpanosti stambenog prostora. Problemi su shvatljivi, ali odabirom odgovarajućih komada namještaja (poput ugradbenih ormara, koji zatvaraju prostor od poda do stropa, kreveta i sjedećih garnitura sa integriranim spremištem, itd.) možete reducirati određene komade i rasteretiti prostor.

Čest problem je namještaj čiji su komadi, osim u velikom broju, prisutni i u različitim stilovima. To stvara kaos u prostoru i čini ga neugodnim za boravak i opuštanje. Poigravanje različitim stilovima je najčešće nužda, iako se uz pomoć stručnjaka mogu organizirati doista efektni i originalni interijeri sačinjeni od mješavine različitih stilova. Prostor nastojte uvijek popuniti komadima namještaja koji će imati poveznicu u boji ili materijalu kako bi kao cjelina činili skladnu kompoziciju.

Previše šarenila u prostoru smanjuje njegovu kvalitetu. Šareni zastori, zavjese s uzorkom, šareni tepisi, šarene garniture za sjedenje, stolnjaci… U ovakvom prostoru se teže opustiti, jer previše ovakvih detalja neprestano zaokuplja pažnju. Prostor smirite upotrebom maksimalno tri boje, a šareni uzorci neka budu mješavina ovih nijansi. Prostor s ugodnim i skladnim koloritom pozitivno će utjecati na vaše raspoloženje.

Nakićenost prostora može biti efektna u detaljima, ali ako je to opće karakteristika prostora, svakako će se reflektirati kao njegova negativna značajka. Iako su elementi šarmantnog kiča i blještavilo najavljeni kao trend, koristite ih vrlo umjereno kako biste prostor učinili elegantnim i originalnim.

Loše osvijetljeni prostori nisu ugodni za duži boravak. Rasvjeta treba biti organizirana na način da omogući obavljanje različitih aktivnosti, ali i da pruža mogućnost opuštanja uz diskretnu i ugodnu rasvjetu. Različite efekte ćete postići primjenom različitih lampi, ugradnjom indirektne rasvjete, primjenom originalnih rasvjetnih tijela u bojama, itd. Centralna rasvjeta, kao jedina u prostoru, bit će jednolična i bez mogućnosti za naglaske i igre sa svjetlom.

Osim ovih osnovnih grešaka, koje se javljaju prilikom uređenja prostora, postoje još mnoge. Bitno je da prostor opremate planski, vodeći računa o kompletnom ugođaju, a ne samo o pojedinačnom komadu namještaja koji vas je očarao. Neka kvaliteta, udobnost i funkcionalnost budu sjedinjeni s estetskim zahtjevima uz već poznatu izreku velikog arhitekta Mies van der Rohe-a: «Manje je više!»

www.interijerNET.hr