Namještaj koji se mijenja s razvojem djeteta

Po mogućnosti bi svako dijete, najkasnije u školskom uzrastu moralo imati svoju sobu. Dječija soba mora biti svijetla, prozračna i veličine od najmanje 15 m2. Namještaj se prilagođava uzrastu djeteta te njegovim potrebama za stanovanjem i igranjem.

U principu se doba odrastanja dijeli u četiri faze:• dojenče:

u prvoj godini života su najvažniji dijelovi namještaja krevetić za bebu, stol ili komoda za prematanje s površinom za odlaganje kozmetike za njegu bebe i ormarićem. Beba puno spava i potrebno joj je svijetlo, mirno i ugodno okruženje. Bebi krevetići se mogu dobiti u različitim veličinama, posebno su međutim praktični oni površine ležanja od 0,70mx1,40 m, jer se mogu jako dugo koristite( sve negdje do 4 godine života djeteta).Površina za ležanje ima uglavnom podesivu visinu, a krevet je pomičan. Kod krevetića s rešetkastom ogradom razmak između profila ne smije biti veći od 7,5 cm. Postoje i krevetići s prozirnom plastikom. Stol za prematanje se kasnije može koristiti kao pisaći stol ili stol za igru. Komode, ormarići i regali mogu kasnije koristiti umjesto za bebi odjeću primjerice za odlaganje igračaka i knjiga

.• malo dijete: u tom uzrastu je potrebno puno prostora za igru i odlaganje igračaka. Osim krevetića, ormarića , komode i regala dijete sada treba i stol za igru i puno slobodnog prostora na podu. Industrija namještaja sada nudi namještaj prilagođen uzrastu djeteteta, koji se modificira prema njegovim potrebama.

• školsko dijete: školsko dijete je preraslo bebi krevetić i sada treba normalan krevet. Rješenje koje štedi na prostoru je krevet na kat, etažni krevet, kutni krevet. Tu su i pisaći stolovi u blizini prozora, podesivi po visini kao i odgovarajuće stolice, također podesive i na kotačima. Sada se mijenjaju i navike igranja. U posjet dolaze prijatelji i treba puno prostora za društvene igre, pribor za crtanje i modeliranje kao i za knjige.

• mladež: mladež ćeli učestvovati u kreiranju svoje sobe. Zato su naročito pogodni programi složevih elemenata namještaja. Ranije soba za igranje postaje kombinirani prostor za stanovanje i spavanje..Krevet na kat se zamjenjuje kaučem za spavanje. Takva soba služi kao mjesto susreta s prijateljima te je zato potrebno više prostora za sjedenje. To ne moraju biti komforne fotelje već jastuci za sjedenje koji su omiljeni. Osim regala za knjige i ormara za odjeću potreban je još samo prostor za audio-uređaje i kutije za zvučnike.

Od određene životne dobi računalo postaje sastavnim dijelom sobe, kao pomagalo za učenje,igru i komunikaciju. Preporuča se i telefonski priključak i žica/prazna cijev za kasnije instralacije.Za dojenački uzrast i dijete koje puže iz higijenskih je razloga najpogodnija glatka podna obloga, ua igru kockicama i vožnju autića. Pogodne su keramičke pločice, prirodni kamen ali i parketi, laminati, linoleumi kao i obloge od plastike i kaučuka.Kako se mala djeca uglavnom igraju na podu ugodno je svakako podno grijanje. Najtoplije i najugodnije obloge su tepisi, neosjetljivi su po pitanju boja i uzoraka, lako se održavaju i izrađuju u kvaliteti koja odbija prašinu. Za igru na podu su najpogodniji tepisi kratko rezanog tkanja.Kod oblikovanja zidnih obloga se treba prilagoditi kraćim ciklusima renoviranja. Svakako treba izbjegavati cvjetne tapete krupnih uzoraka. Više koristiti vlastite crteže, igračke i knjige. Prilagođena boja zavjesa, šarena posteljina svakako pridonose oblikovanju boja i ugođaju. Previše uzoraka vizualno smanjuje prostor i unosi nemir. Magnetne folije ili plutane ploče na zidu, zaodlaganje vlastitih umjetničkih uradaka ili zidna ploča za slikanje i pisanje potiču kreativnost. Pri uređenju dječije sobe vodite računa o prirodnim ,ekoliškim materijalima, bez sastojaka štetnih po zdravlje djece.

Električne instalacije (dječija soba)

Osim uobičajenog osvjetljenja u obliku stropnih ugradbenih ili visećih svjetiljki, koje dovoljno osvjetljavaju pod, ormare i regale potrebno je za odraslo dijete i svjetiljka za čitanje na krevetu, primjerice zidna svjetiljka ili svjetiljka s kvačicom.. Djeca a naročito ona školskog uzrasta terbaju i svetiljku za pisaći stol.Raspored i broj utičnica prati kasniji razvoj djeteta. Za malu djecu su neophodne utičnice s osiguranjem.Za televizijski i radio prijam potrebni su antenski priključci, a kasnije ima smisla i utičnica za kutije za zvučnike i telefonski priključak. Svakako je neophodan i priključak za Internet/računalo u kasnijoj fazi odrastanja.