Nevidljivi gubici topline

Propuštanje zraka kroz nezabrtvljene propuste najčešći je urok velikim toplinskim gubicima, kroz koje odlazi i do 30 % energije. Tu apsolutno najveću ulogu imaju stari prozori sa starim kutijama za rolete.

Tijekom perioda kada su temperature relativno visoke i nije potrebno zagrijavanje prostora često se ne misli na one „sitnice“ koje nam tijekom zime zagorčavaju život i poskupljuju račune za energiju. Jedna od takvih sitnica su „dodatni“ građevinski elementi, rolete i njihove kutije, te žaluzine i ostali elementi na koje ne obraćamo adekvatnu pozornost.


Kutije za rolete

Često zanemarivane, kutije za rolete, ukoliko nisu adekvatno montirane i izolirane mogu imati enormne gubitke, pogotovo ukoliko se uzme u obzir i njihov smještaj. Propuštanje zraka kroz nezabrtvljene propuste najčešći je urok velikim toplinskim gubicima, kroz koje odlazi i do 30 % energije.

Tu apsolutno najveću ulogu imaju stari prozori sa starim kutijama. Takve kutije za rolete su sa vanjske strane otvorene u koje se uvlači roleta, a sa unutarnje strane je ta kutija zatvorena, ali obično sa tankom daščicom. Pri prirodnom prozračivanju kroz prozor i/ili balkonska rata, zrak u prostoriji obnavlja se ulaznim i izlaznim strujanjem zraka. Budući da je vanjski zrak najčešće hladniji od zraka u prostoriji, topliji zrak izlazi kroz gornji dio prozora (naročito kroz kutije za rolete), a svježi, hladniji zrak ulazi kroz donji dio prozora.

Zimi se topli zrak diže pod plafon, a sa vanjske strane u kutiju ulazi hladni zrak. Stvara jaka temperaturna inverzija, topli zrak prolazi kroz kutiju i dopušta hladnom zraku da uđe u prostoriju. Tada se javljaju snažni toplinski vrtlozi, koji u prostoriji kovitlaju izmiješani zrak i tako ga dodatno ohlađuju. Dosadašnja klasična rolet-kutija koja se naknadno ugrađivala uz betonski zub (“banger”) bila je veoma slabo zvučno i toplinski izolirana tako da smo kod vjetrovitog vremena u prostoriji najčešće imali propuh uz ogromne gubitke energije.

U Zapadnoj Europi upotrebljava se dugi niz godina opcija od polistirolne tvrde pjene-stiropora sa statičkim pojačanjima od pocinčane željezne žice promjera 3mm. Kutija je zatvorena sa tri strane, a presvučena je laganim heraklit pločama. Vanjski i unutarnji završetak kutije čine oblikovane šine od visokokvalitetnog aluminija. Unutarnja šina svojim oblikom omogućava idealno prilijeganje poklopca. Ugradnjom takve rolet-kutije postiže se zvučna izolacija od čak 53dB, a pravilna ugradnja poklopca garantira toplinsku izolaciju u izvanrednim vrijednostima; do 0,59 m2KW.

Rolete

Rolete nude brojne prednosti, bilo da su aluminijske ili PVC izvedbe jer spuštena roleta zimi, znači očuvanje topline te se gubljenje topline kroz staklene površine smanji se do 35% dočim je zaštitni učinak spuštene rolete je izniman te produljuje vrijeme provale, te povećava glasnost kod nasilnog otvaranja.

Spuštena roleta je najbolja zaštita od vjetra, kiše, snijega, jake sunčane svjetlosti i temperature te buke, a većina roletnih sistema može se upravljati s elektromotorom, s klasičnim ili daljinskim prekidačem ili centralizirano.

Postoje i specijalne termoizolacijske rolete. Na kontra strani kutija za rolete možete predstavljati takozvani „most hladnoće“ prema vani, jer se obično sastoji od neizoliranog zraka. Stručna ugradnja je veoma važna, kako bi se spriječio prodor hladnog zraka i s tim u vezi problemi s plijesni i gljivicama. I stare kutije za rolete se trebaju eventualno naknadno izolirati.

Spuštena roleta je najbolja zaštita od vjetra, kiše, snijega, jake sunčane svjetlosti i temperature te buke, a većinom roletnih sustava danas se može upravljati s elektromotorom, s klasičnim ili daljinskim prekidačem ili centralizirano


Aluminij ili PVC

PVC lamela je izrađena iz jednog materijala, i ukoliko se koriste lamele od provjerenih proizvođača njezina prednost je stabiliziran materijal otporan na UV zračenje (bitno zbog promjene boje), pojedini naročito domaći proizvođači rade lamele u raznim bojama pogotovo tamnijim pa se dešava problem UV stabilizacije te takve lamele nakon nekog vremena mijenjaju boju.

Pregrade unutar pojedine lamele nisu napravljene radi izolacije nego radi površinske tvrdoće lamele (bitno od udara tuče) pa ako lamela nije dobro konstruirana onda uslijed tuče dolazi do probijanja lamela što često možete vidjeti kod lamela na drvenim prozorima jer su one šire i deblje nego lamele koje se koriste na PVC i aluminijskim roletama.

Aluminijska lamela je izrađena od aluminija a površina je naknadno tretirana plastifikacijom ili nanošenjem folije, i to je u stvari mana aluminijske lamele jer uslijed temperaturnog diletiranja se pojavljuju takozvani mjehuri na lamelama ili boja puca, te kada dođe do oštećenja površinske zaštite aluminij koorodira i to se oštećenje širi dalje, unutrašnjost lamele je punjena nekom od poliuretanskih pjena, ne samo u cilju uštede toplinske energije nego kao i kod PVC lamela da bi se dobila površinska tvrdoća, uslijed tuče aluminijska lamela ostane udubljena i to se više ne može popraviti dok kod PVC lamele ako je tuča nije probila na njoj ne vide oštećenja.

Dakle, aluminijska lamela ima prednost – veći kinetički otpor od PVC lamele te se kod enormno velikih površina preporuča koristiti aluminijske ili se u PVC lamele moraju stavljati čelične ukrute (tada se cijena PVC lamela strašno diže pa je ekonomski isplativije koristiti aluminijske), ostale prednosti su više na strani PVC lamela bilo da se ugrađuju na aluminijske, PVC, drvene ili čelične prozore, no i to može varirati od proizvođaču.

Također bitan detalj kod roleta je i način učvršćenja vodilica roleta koji strašno bitno utječe na kinetički otpor cijelog elementa

Žaluzine su lakše od roleta i za njih nije potrebna kutija i praktično nemaju termoizolacijski učinak. Primjenjuju se uglavnom kao zaštita od svjetlosti preko dana, jer se pomoću žaluzina dnevna svjetlost može efektivno mijenjati i podešavati.

Ostali elementi

Ostali vanjski elementi kao što su žaluzine, roloi i tende ne mogu utjecati na toplinske gubitke koliko mogu smanjiti toplinske dobitke tijekom ljeta, te smanjiti troškove klimatizacije i ventilacije. Žaluzine se postavlja kako na unutarnju tako i na vanjsku stranu. Na unutarnjoj strani postoji više mogućnosti na prozoru, u punjenje prozora ili ispred punjenja prozora.

Žaluzine se sastoje iz pokretljivih, međusobno povezanih, podesivih daščica ili letvica od plastike odnosno metala. Žaluzine su lakše od roleta i za njih nije potrebna kutija i praktično nemaju termoizolacijski učinak. Primjenjuju se uglavnom kao zaštita od svjetlosti preko dana, jer se pomoću žaluzina dnevna svjetlost može efektivno mijenjati i podešavati. Metalne žaluzine su jako izdržljive, a savijene lamele se mogu ponovno ispraviti.

Rolo se sastoji obično od čvrstog komada tekstila ili metalne folije. Oni već prema vrsti i boji platna i načinu postavljanja nude bolju zaštitu od svjetlosti nego žaluzine, ali se zato svjetlost ne može tako dobro „dozirati“. Postoji rolo na potezanje, čija je prednost brzo rukovanje ili rolo koji se pokreće bočnim užetom.

Varijante čvrsto povezane s prozorom, ili postavljene na šine omogućuju totalno zatamnjenje prostora, tako da u području krova mogu zamijeniti rolete ili se koristiti npr. u području obrtništva ( tamne komore).

Kako rolo od tkanine može:
a) sadržavati dodatne supstance kao zaštitna sredstva od vatre i boje za tekstil i
b) iza stakla postizati visoke temperature
treba svakako voditi računa o sadržaju štetnih tvari sadržanih u platnu.

Markize/tende predstavljaju zaštitu od sunca s vanjske strane i ispred prozora, najčešće preko terasa, balkona ili zimskih vrtova. Kao materijal se uglavnom koristi tekstil, pokreće se ručicom ili na električni pogon.

Upute za uštede

Generalno svi ovi elementi mogu biti vrlo aktivni u uštedi energije. Prozorske rolete trebalo bi preko noći obavezno spuštati kako bi kroz prozore imali što manje gubitke. Svakako se isplati kutije za rolete dodatno izolirati ili montirati nove. Zastore, žaluzine, tende i sl. mogu biti vrlo korisne tijekom ljetnog razdoblja, te smanjiti prodiranje topline i jakog bljeska sunca. Bito pitanje je i kvaliteta montaže.

Čest je slučaj da se kupe najkvalitetniji (najštedljiviji) građevinski elementi, a tada se montaža ne obavi na zadovoljavajućoj razini i nestručno. Također, sa druge strane, gotovo svi nabrojani elementi imaju i izvrsne zvučne izolacijske karakteristike koje se često zanemaruju.

Na svakom korisniku ponaosob je ostavljeno na volju da li će se koristiti prikazanim mogućnostima ili će ih zanemarit. Kada je u pitanju energija, često odabiremo ovaj drugi, komotniji put.

 

Izvor: www.masmedia.hr