Oprema za kupaonicu

Koš za smeće

Za kupaonu postoje posebni koševi za smeće. Ovi koševi zadovoljavaju posebne zahtjeve u kupaonici glede sprečavanja neugodnih mirisa, vlage i općenito higijene.

U kupaoni bi trebalo smjestit koš za smeće s poklopcem koji se njiše. Otpad ne treba ni u kojem slučaju bacati u WC školjku – jer kada se štapići za čišćenje ušiju , vata ili drugi otpad baca u WC školjku, neminovno je kad tad njeno začepljenje. Glede navedenog koševi za smeće za kupaonice posebno su bitni u gastronomskim i javnim objektima.

Veličine

Koševi za smeće za kupaonice mogu se nabaviti u različitim veličinama. Najčešća veličina je od 5 litara, 6 litara i 10 litara volumena. Koševi od 10 litara volumena najčešće se koriste u javnim ustanovama.

Materijali

Materijali od kojih se prave koševi za smeće u kupaonicama moraju zadovoljiti posebne zahtjeve. Visoki stupanj vlage u zraku, kao i mokar pod zahtijevaju materijale koje ne hrđaju. Najčešće se koševi za smeće za kupaone proizvode od plastike ili kromiranog metala.

Polica

Polica koja se nalazi pored ili iznad umivaonika služi za odlaganje predmeta koji se rabe u kupaonici kao što su npr. četkica za zube, češalj, kreme, make-up, itd. Police predstavljaju alternativu skupim ormarićima za kupaonicu ili dopunjavaju iste dodatnim mjestom za odlaganje. Prednost police jeste što se predmeti koji se nalaze na njoj mogu brzo dohvatiti.

Boje

Police se mogu dobiti u svim bojama. Kod boja sanitarije radi se o bojama, koje su za proizvođača obvezujuće. Međutim mogu (ovisno o materijalu u podlozi) lagano varirati, zbog čega kod različitih proizvoda može doći do laganih odstupanja boja. Prodaja šarenih boja (kao što je bilo 70-tih godina) posljednjih godina se naglo smanjila. Udio bijele keramike iznosi preko 80%. Staklene police sastoje se od sjajnog ili svilenkasto mutnog opalnog i čistog stakla. Plastika, metal ili drvene police mogu se kupiti u raznim bojama.

Veličine

Uobičajena duguljaste police isporučuju se u dužini od 30, 45, 50, 55, 60, 65 i 70 cm. Pored uobičajenih veličina postoje i police u različitim varijacijama, kao npr. okrugle police.

Materijal

Police su napravljene od stakla, keramike, plastike, drveta ili metala. Svi se upotrijebljeni materijali zbog svakodnevne uporabe lako održavaju. Svi materijali koji se rabe za izradu prilagođeni su posebnim zahtjevima u kupaonici – kao npr. visoka vlaga u zraku.

Pepeljare

Postoje pepeljare koje su posebno prilagođene kupaonicama. Sastavni su dio kolekcije asesoara i posebno se preporučuju u javnim ustanovama i poslovnim objektima. Ove pepeljare su robusne i lako ih je održavati.

Područje uporabe

Pepeljare za kupaonicu često se koriste u hotelima. Pričvršćenje su u blizini WC školjke ili kade. Pepeljare su i dio opreme u javnim WC. Prednosti tih pepeljara su izrada od lako održivih materijala, od materijala koji nije zapaljiv i ne mogu se ukrasti jer su fiksno montirane. Pepeljare za kupaonice u pravilu se montiraju na zid.

Držači ručnika

Držači ručnika posebno su dobri za brzo sušenje ručnika. U usporedbi s vješalicama na držačima ručnici imaju dodir s cirkulirajućim zrakom, što ubrzava sušenje.

Držači ručnika isporučuju se za razne veličine kupaonica, serijski u tri različite dužine: 60 cm, 80 cm i 100 cm. Kod oblika i dužina veliki je izbor – postoje razne varijante, koje u pravilu odgovaraju seriji.