Parket u kuhinji

Parket u kuhinji

Kako je parket vrlo ugodna i zahvalna podna obloga mnogi ga žele postaviti i u kuhinji. Parket je pogodan zbog svojih toplih i ugodnih svojstava i za kuhinju, jer prostor čini intimnim i ugodnim za življenje. Njegova izvanredna termo-izolacijska svojstva čine kuhinju ugodnim stambenim prostorom, prilikom rada u kuhinji nema prodora hladnoće s poda, kao što je to slučaj kod keramičkih pločica.

Međutim u kuhinji je pod izložen posebnim opterećenjima, zbog čega se prilikom odabira i polaganja podnih obloga svakako treba uzeti u obzir nekoliko bitnih činjenica.

Najprije je važno napomenuti da nisu sve vrste parketnog drveta pogodne za kuhinju.

Treba uvijek birati čvrste i postojane vrste kao bukva, hrast ili jasen, jer upravo ta vrsta drveta može izdržati sve zahtjeve podnih obloga u kuhinji. Pri tome beznačajnu ulogu igra činjenica radi li se o gotovom ili masivnom parketu.

Osim o vrsti drveta za parkete treba svakako voditi računa i o debljini parketa. Gotovi parket ima različite debljine , tako da se tu može odabrati adekvatna i željena debljina parketa. Veća debljina parketa omogućuje veći broj brušenja prilikom renoviranja, te lakiranja i uljenja.

Renoviranje često uopće nije potrebno, ukoliko se odlučite za rustikalnu sortiment parketa. Takav rustikalni sortiment je jednostavan za održavanje, na njemu se na prvi pogled gotovo uopće ne primijete sitne ogrebotine i mrlje. Takve neravnine i tragovi uporabe se perfektno uklapaju u prirodan, rustikalni optički izgled.

Naravno tragove prskanja masnoće, mrlje od octa i tragove hrane treba odmah obrisati s parketa, jer štete parketu. Takve mrlje se lako skidaju vlažnom krpom.

Uporaba parketa u kuhinji bazira se na pozitivnim svojstvima drveta, naročito ako je nauljen. Tada je drvo u stanju preuzimati vlagu i ponovno je predavati u okolinu. U kuhinji u kojoj normalno nastaje vodena para, to svojstvo se pokazalo i pozitivnim, jer parket apsorbira višak pare. Osim toga popravci sitnih ogrebotina i pukotina lakši su na nauljenom parketu, jer se takva mjesta jednostavno izbruse i ponovno naulje.

KAKO SE ULJI PARKET?

Prilikom polaganja parketa u kuhinji treba voditi računa o tome, da isto mora biti apsolutno perfektno i kompaktno.

Zato polaganje prepustite stručnjacima, koji se kasnije može brinuti i za prvu njegu istog. To znači da se kod lakiranog parketa nanosi pasta za poliranje, a kod nauljenog parketa još jedan sloj ulja.

Te tretmane treba ponavljati u određenim vremenskim intervalima, jer što se parket češće njeguje, to će duže izgledati kao nov.

Dakle parket u kuhinji je svakako moguće realizirati, uz nešto veću brigu i njegu pod određenim okolnostima.