Parket u kuhinji

Parket u kuhinji – Kako je parket vrlo ugodna i zahvalna podna obloga mnogi ga žele postaviti i u kuhinji. Parket je pogodan zbog svojih toplih i ugodnih svojstava i za kuhinju, jer prostor čini intimnim i ugodnim za življenje. Njegova izvanredna termo-izolacijska svojstva čine kuhinju ugodnim stambenim prostorom, prilikom rada u kuhinji nema prodora hladnoće s poda, kao što je to slučaj kod keramičkih pločica.Međutim u kuhinji je pod izložen posebnim opterećenjima, zbog čega se prilikom odabira i polaganja podnih obloga svakako treba uzeti u obzir nekoliko bitnih činjenica.

Najprije je važno napomenuti da nisu sve vrste parketnog drveta pogodne za kuhinju. Treba uvijek birati čvrste i postojane vrste kao bukva, hrast ili jasen, jer uprava ta vrsta drveta može izdržati sve zahtjeve podnih obloga u kuhinji. Pri tome beznačajnu ulogu igra činjenica radi li se o gotovom ili masivnom parketu. Osim o vrsti drveta za parkete treba svakako voditi računa i o debljini parketa. Gotovi parket ima različite debljine , tako da se tu može odabrati adekvatna i željena debljina parketa. Veća debljina parketa omogućuje veći broj brušenja prilikom renoviranja, te lakiranja i uljenja.

Renoviranje često uopće nije potrebno, ukoliko se odlučite za rustikalnu sortiment parketa. Takav rustikalni sortiment je jednostavan za održavanje , na njemu se na prvi pogled gotovo uopće ne primijete sitne ogrebotine i mrlje. Takve neravnine i tragovi uporabe se perfektno uklapaju u prirodan, rustikalni optički izgled. Naravno tragove prskanja masnoće, mrlje od octa i tragove hrane treba odmah obrisati s parketa, jer štete parketu. Takve mrlje se lako skidaju vlažnom krpom.

Uporaba parketa u kuhinji bazira se na pozitivnim svojstvima drveta, naročito ako je nauljen. Tada je drvo u stanju preuzimati vlagu i ponovno je predavati u okolinu. U kuhinji u kojoj normalno nastaje vodena para, to svojstvo se pokazalo i pozitivnim, jer parket apsorbira višak pare. Osim toga popravci sitnih ogrebotina i pukotina lakši su na nauljenom parketu, jer se takva mjesta jednostavno izbruse i ponovno naulje.

Prilikom polaganja parketa u kuhinji treba voditi računa o tome, da isto mora biti apsolutno perfektno i kompaktno. Zato polaganje prepustite stručnjacima, koji se kasnije može brinuti i za prvu njegu istog. To znači da se kod lakiranog parketa nanosi pasta za poliranje, a kod nauljenog parketa još jedan sloj ulja. Te tretmane treba ponavljati u određenim vremenskim intervalima, jer što se parket češće njeguje, to će duže izgledati kao nov.

Dakle parket u kuhinji je svakako moguće realizirati, uz nešto veću brigu i njegu pod određenim okolnostima.