Planiranje ugradbene kuhinje

– Ugradbene kuhinje se konstruiraju iz pojedinačnih ugradbenih ormarića u mjerama rastera (po mjerama kuhinje), kombinirane s potebnim kuhinjskim aparatima.]]>

Razlikuju se: donji ormarići, gornji ormarići, nastavci ormarića, visoki ormarići, ormarići za ugradnju velikih kuhinjskih uređaja (hladnjak, zamrzivač, štednjak, pećnica, stroj za pranje suđa itd.) zatim tzv. Kuhinjski otoci montirani u sredini kuhinje, to su kuhinjski blokovi za pripremu, kuhanje i pranje.

Prednja strana ormarića izrađuje se od plastike, drveta sa sjajnim ili mat lakovima, kombinacija plastike i drveta ili plemenitih metala.Za optičku prilagodbu prednje strane velikih kuhinjskih uređaja nude se i dekorativni okviri, koji se popunjavaju odgovarajućim frontalnim pločama ili vratima.Za radne plohe se obično koriste plastika, keramičke pločice ili prirodni kamen. Svakako treba voditi računa da to bude materijal koji se lako održava. Postoje i radne plohe koje pritiskom na gumb omogućuju ergonomski povoljne uvjete za rad kako u sjedećem tako i u stojećem položaju.

Oprema i uređaji

U dobro projektiranoj kuhinji se svi kuhinjski uređaji mogu integrirati u kuhinjske ormariće odnosno u područje ispod radne plohe. Kako su dimenzije kuhinjskog namještaja i uređaja normirane, mogu se kombinirati različiti proizvodi.U modernu kuhinjsku opremu spadaju: sudoperi s mješalicom ( često i s uređajem za prokuhavanje vode), stroj za pranje suđa, štednjak, pećnica, mikrovalna pećnica, napa, hladnjak( moguć čak i mobilni hladnjak na kotačima) , zamrzivač ili kombinacija hladnjaka sa zamrzivačem,evtl. hladnjak za vino ili ormarić za delikatese.

Voda/odvodnja

Raspored kuhinjskih elemenata i uređaja određuje položaj vodovodnih cijevi i kanalizacije. Priključci za odvodnju sudopera i stroja za pranje suđa nalaze se na visini od 50 cm od poda, priključak za vodu za armaturu sudopera na visini od 110 cm, kutni ventili ispod sudopera na visini od 60 cm.Ukoliko nema centralnog toplovoda onda se u donji ormarić ispod sudopera može instalirati mali beztlačni rezervoar, kapaciteta ca.5 do 10 litara ili alternativno uređaj za prokuhavanje vode (5 l) iznad sudopera.

Grijanje i odzračivanje

Uređaji za grijanje ne smiju blokirati površinu kuhinje. U obzir dolaze samo ravni radijatori, ravni uređaji za grijanje. Moguće je obložiti uređaje za grijanje kuhinjskim elementima. Rešetke odzračivača osiguravaju cirkulaciju zraka. Također treba voditi računa o nesmetanoj dostupnosti.Ukoliko je u kuhinji instaliran plinski protočni boiler za etažno odnosno centralno grijanje ili neki drugi plinski uređaj, mora se osigurati neophodni dovod zraka za sagorijevanje kroz proreze za odzračivanje na vratima ili kroz otvore.

Otvore za odzračivanje.

Nape usisavaju kuhinjske pare preko okna odvodnog zraka ili preko otvora na vanjskom zidu ili dovode očišćeni i filtrirani zrak u kuhinju. U prostorijama s prinudnom ventilacijom nape mogu funkcionirati samo postupkom kružnog cirkuliranja zraka. Napa se obično postavlja direktno iznad štednjaka.Ukoliko je za grijanje ili pripremu tople vode instaliran plinski uređaj, npr. plinski protočni boiler onda napu, ukoliko je uključen plinski uređaj,isključuje prioritetna sklopka, kako bi se spriječio prodor plina u prostoriju kod depresije/podtlaka. Alternativno može uklopni kontakt na prekretnom prozoru otvarati u slučaju potrebe prozor!

Električne instalacije

Broj i položaj prekidača i utičnica proizilazi iz rasporeda kuhinjskih elemenata i uređaja. Već prema vrsti kućanskih aparata potrebna su 3 ili 4 kruga naizmjenične struje.

Tu vrijede sljedeće priključne visine od poda:

– priključana utičnica štednjaka(trofazni po mogućnosti) 20 cm– hladnjak, stroj za pranje suđa( s vlastitim strujnim krugom) i boiler( i vlastitim strujnim krugom od 2 kw): 30 cm– utičnice iznad radne plohe za male kućanske aparate ( u kuhinji 6 do 9, u niši za kuhanje do 7): 105 cm do110 cm– Izvodi za osvjetljenje radne plohe iznad radne ploče: 135 cm; u području donjih ivica gornjih ormarića; 165 cm– Priključak za napu; 210 do 215 cm.U okvirima BUS-instalacije također treba osigurati u kuhinji mogućnosti priključaka, preko elektro-BUS-sustava se upravlja kućanskim uređajima.Za osvjetljenje se raspoređuju stropne svjetiljke u sredini ili u blizini prozora, zatim dobro osvjetljenje radne površine, iznad štednjaka,sudopera npr. fuorescentne lampe sa zaslonom ispod gornjih ormarića ili integrirane u napu. Iskustveno pravilo kaže ca. 15 W snage po m2 površine prostorije.

Zidovi kod masivnog načina gradnje, s tankim zidnim poprečnim presjekom ili kod lagane suhe gradnje ne preuzimaju statičku funkciju, mogu se bez problema uklanjati ili premještati, npr. kod izmjene tlocrta ili slaganja rasporeda prostorija. Preporučaju se kod izrade novog rasporeda u stanu ili kod proširenja krova zbog njegove male težine. Evtl. neophodne statičke mjere treba razjasniti s nadležnim statičarem.

Zahtjevi u pogledu toplinske izolacije postoje samo onda, kada zidovi dijele različito temperirane prostorije. Protupožarno-tehnički zahtjevi proizilaze iz građevinsko-nadzornih propisa. Već prema izvedbi se postižu različite vrijednosti zvučne izolacije, npr. dvostruki zidovi od gipkih obloga, npr. ploče od gipsanog kartona. Pretpostavka su svakako stručno izvedeni priključci na granične građevinske elemente. Instalacijski zidovi mogu preuzimati u šupljem prostoru zida instalacije svih vrsta(elektro, sanitarne,TV, telefonske, računalne i sl.). teška opterećenja kao npr. viseći ormari mogu se učvrstiti pomoću tipli, umivaonici i WC pomoću traverzi.Nenosivi zidovi izrađuju se kao: zidovi od ploča, kao zidovi od građevinskih elemenata od ilovače, betonski zidovi, kao zidovi od lagane opeke, od gipsanih građevinskih ploča ( porozne zidne građevinske ploče).Mogu se izrađivati i u obliku ziđa. Kod uskih zidnih poprečnih presjeka ti zvučno tehnički zahtjevi mogu biti dovoljni, ukoliko postoji gipka predobloga . Koriste se uobičajene vrste opeka: opeka za zodanje, vapnene opeke, lagane betonske ploče, porozne betonske ploče, lagana opeka, ploče od ilovače i sl.- dakle jednako kao kod nosivih unutranjih i vanjskih zidova. U nenosive unutarnje zidove spadaju i pomični razdjelni zidovi( npr. pojedinačni elementi zida,harmonika-zidovi ui sl.), zidovi-ormari ili zidovi staklene stijene.Montažni zidovi se sastoje od jednostrukog ili dvostrukog stalka od drveta ili metala te pomične obloge od ploča( npr. ploče od gipsanog kartona, ploče od gipsanih vlakana, ploče od ilovače i sl.). Za zidove u kuhinji i kupaoni stoje na raspolaganju pločasti materijali postojani na djelovanje vlage.