Pod i Podnica

Prava podnica može istaknuti pod i donosi učinak prostoru. Kako bi podnica ostala što duže lijepa, odabrani pod bi trebao odgovarati mjestu korištenja.

Prava podnica za svaki prostor

Dok su većinom kod mjera obnove strukturalni tehnički aspekti u prvom planu, kod podnice se napokon radi o optici. Prava podnica osigurava ugođaj, naglašava karakter prostora i u najboljem slučaju uvjerava funkcionalnošću.

Dakle, vlasnici kuće se ne bi trebali voditi samo izborom željenog izgleda, nego bi trebali razmišljati i o sljedećim pitanjima:

Koja podnica odgovara meni i mojim uvjetima korištenja?
Da li je podno grijanje planirano?
Da li se pod posebno uzima u obzir?

Konačno, podnica ne treba uvjeravati samo svojim izgledom, ona mora biti u stanju izdržati zahtjeve svakodnevnog života.

Pregled podnica

Bilo da je ugodan komfor s drvetom, klasična elegancija s pločicama ili čista priroda s plutom i sisalom – koja podnica se u konačnici odabere ovisi i o financijama. Uz faktor korištenja, treba se uzeti u obzir i željeni sobni dojam.

 

Pločice: praktične, čiste, toplinski vodljivi

Podnica od pločica je idealni partner za podno grijanje. Aktualni dizajni uvjeravaju svojom raznolikosti i brojnim stilovima. Pločice su već osvojile dnevni boravak i područja spavaćih soba. Klasične pločice –argumenti su i dalje dobri: Pod s pločicama se lako čisti i robusan je, idealan za alergičare i podnica s pločicama se može bez problema postaviti.


Parket: vizualni vrhunac s dobrim osjećajem karaktera

Drveni podovi su trend. Pravi pod s parketom je sastavljen od 100 posto drva, ali također ima svoju cijenu. Ali se parket isplati jer on daje dnevnom boravku visoku vrijednost izgleda. Također u smislu zdravog života je parket dobar izbor: drvo može preuzeti vlažnost a u suhoj prostoriji ispustiti ju. Tako se klima prostora prirodno regulira. Čak je dostupan i parket za kupaonicu. Manja oštećenja se mogu ukloniti brušenjem.


Laminat: brza ugradnja i jeftin

Laminat se sastoji od sloja podrške i tankim dekorativnim slojem (često dekorativno drvena površina, ali i vizualno kamenje i drugi dizajni). Prednost laminata: Lako se samo postavlja, jeftino je, robusno i jednostavno za održavanje. Udubljenja se za razliku od parketa jako teško ispravljaju. Podnica je dostupna u različitim klasama korištenja, koji identificiraju svoju izdržljivost. Tako se može za svaki prostor i svaku upotrebu izabrati odgovarajući laminat.


Pluto: obnovljivi prirodni materijal

Podnica od pluta koja je lagana za održavanje se od svih rado koristi za dječju sobu, jer ona ima ugodnu, mekanu i toplu strukturu. Podnica od pluta ne privlači prašinu te je time idealna za alergičare, topla je i izolira zvukove koračanja. Onaj koji želi urediti održiv prostor, taj je dobro savjetovan s plutom. Obnovljiv materijal je dobiven iz kore hrasta plutnjaka – bez da se posjeklo ijedno drvo.


Linoleum: ponovno otkrivena klasika

Elastična podnica linoleuma je prije bila raširena te je u ondašnje vrijeme doživjela preporod.

Ono što većina ne zna: linoleum je napravljen od obnovljivih sirovina. Mješavina jute, lanenog ulja, smole, pluta, drva i kamena krečnjaka kao i pigmenta boje je idealna zbog svoje trajnosti ali i za veliku prostranost.
Tepih: udobnost je trijumf

Tepih je možda manje jednostavan za održavanje od podnice s pločicama ili drva, ali osvaja svojim faktorom udobnosti. Izbor u bojama i dizajnima otvara beskrajnu kreativnost prostora.

Nedostatak je: mrlje je teško ukloniti.

Za ljubitelje prirode, tepih nije tabu: sisal, kokos, pamuk, kosa koze i ovčja vuna su izdržljivi i obnovljivi izvori. Druga strana tepiha nastaje od prirodnog kaučuka ili jute umjesto od pjenastog materijala.