Pod i Podnica

Kako bi podnica ostala što duže lijepa, odabrani pod bi trebao odgovarati mjestu korištenja.

Nakon obaveze sloboda; Prava podnica za svaki prostor

Dok su većinom kod mjera obnove strukturalni tehnički aspekti u prvom planu, kod podnice se napokon radi o optici. Prava podnica osigurava ugođaj, naglašava karakter prostora i u najboljem slučaju uvjerava funkcionalnošću.

Dakle, vlasnici kuće se ne bi trebali voditi samo izborom željenog izgleda, nego bi trebali razmišljati i o sljedećim pitanjima:

Koja podnica odgovara meni i mojim uvjetima korištenja?

Da li je podno grijanje planirano?

Da li se pod posebno uzima u obzir?

Konačno, podnica ne treba uvjeravati samo svojim izgledom, ona mora biti u stanju izdržati zahtjeve svakodnevnog života.

Pregled podnica

Bilo da je ugodan komfor s drvetom, klasična elegancija s pločicama ili čista priroda s plutom i sisalom – koja podnica se u konačnici odabere ovisi i o financijama. Uz faktor korištenja, treba se uzeti u obzir i željeni sobni dojam. Naš pregled pokazuje najpopularnije podnice:

Pločice: praktične, čiste, toplinski vodljivi

Podnica od pločica je idealni partner za podno grijanje. Aktualni dizajni uvjeravaju svojom raznolikosti i brojnim stilovima. Pločice su već osvojile dnevni boravak i područja spavaćih soba. Klasične pločice –argumenti su i dalje dobri: Pod s pločicama se lako čisti i robusan je, idealan za alergičare i podnica s pločicama se može bez problema postaviti.

Parket: vizualni vrhunac s dobrim osjećajem karaktera

Drveni podovi su trend. Pravi pod s parketom je sastavljen od 100 posto drva, ali također ima svoju cijenu. Ali se parket isplati jer on daje dnevnom boravku visoku vrijednost izgleda. Također u smislu zdravog života je parket dobar izbor: drvo može preuzeti vlažnost a u suhoj prostoriji ispustiti ju. Tako se klima prostora prirodno regulira. Čak je dostupan i parket za kupaonicu. Manja oštećenja se mogu ukloniti brušenjem.

Laminat: brza ugradnja i jeftin

Laminat se sastoji od sloja podrške i tankim dekorativnim slojem (često dekorativno drvena površina, ali i vizualno kamenje i drugi dizajni). Prednost laminata: Lako se samo postavlja, jeftino je, robusno i jednostavno za održavanje. Udubljenja se za razliku od parketa jako teško ispravljaju. Podnica je dostupna u različitim klasama korištenja, koji identificiraju svoju izdržljivost. Tako se može za svaki prostor i svaku upotrebu izabrati odgovarajući laminat.

Pluto: obnovljivi prirodni materijal

Podnica od pluta koja je lagana za održavanje se od svih rado koristi za dječju sobu, jer ona ima ugodnu, mekanu i toplu strukturu. Podnica od pluta ne privlači prašinu te je time idealna za alergičare, topla je i izolira zvukove koračanja. Onaj koji želi urediti održiv prostor, taj je dobro savjetovan s plutom. Obnovljiv materijal je dobiven iz kore hrasta plutnjaka – bez da se posjeklo ijedno drvo.

Linoleum: ponovno otkrivena klasika

Elastična podnica linoleuma je prije bila raširena te je u ondašnje vrijeme doživjela preporod. Ono što većina ne zna: Linoleum je napravljen od obnovljivih sirovina. Mješavina jute, lanenog ulja, smole, pluta, drva i kamena krečnjaka kao i pigmenta boje je idealna zbog svoje trajnosti ali i za veliku prostranost.

Tepih: udobnost je trijumf

Tepih je možda manje jednostavan za održavanje od podnice s pločicama ili drva, ali osvaja svojim faktorom udobnosti. Izbor u bojama i dizajnima otvara beskrajnu kreativnost prostora. Nedostatak je: mrlje je teško ukloniti. Za ljubitelje prirode, tepih nije tabu: sisal, kokos, pamuk, kosa koze i ovčja vuna su izdržljivi i obnovljivi izvori. Druga strana tepiha nastaje od prirodnog kaučuka ili jute umjesto od pjenastog materijala.