Područje dnevnog boravka

Štedi prostor i intenzivira komunikaciju, jer je svako mjesto za sjedenje istovrijedno
– jednosjedi:
posebno su varijabilni u pogledu broja osoba, jer se društvo po želji može smanjiti ili povećati, ima dosta prostora za kretanje, ali zahtjeva u svakom slučaju više mjesta
– kombinacija sofe i jednosjeda

“klasična“ varijanta

– međusobno povezani pojedinačni elementi
već prema poziciji sjedenja u odnosu na pogled: individualno se mogu prilagođavati na pojedinačna rješenja tlocrta, pravokutni, četverokutni ili polukružni raspored.
Komfor sjedenja određuje vrsta presvlake. Prilikom odabira materijala za presvlake vodite računa ne samo o optičkom izgledu već i o sposobnosti habanja kao i o uputama za održavanje. Osim kože koriste se i pamučne tkanine, epingl, alkantara, vina,mješavine, moher, sintetska vlakna itd.

Stolovi podesivi

po visini postavljeni na sredini sjedeće garniture nude i mogućnost uporabe stola kao stola za jelo ili za društvene igre. Set stolića koji se uvlače jedan u drugi stoji uvijek na raspolaganju kao element za odlaganje. Stolovi s akrilnom ili staklenom površinom su doduše nešto zahtjevniji za održavanje, ali su zato transparentni i uklapaju se u manje prostore.

U dnevnom boravku se montiraju elementi za police , koji služe za slaganje knjiga, ploča, CD-a, čaša, pića, igrica, časopisa, ručnog rada i sl. Ti predmeti daju prostoru boju, život i atmosferu. Knjige moraju biti na dohvat ruke u otvorenim regalima, čaše i pića je bolje pohraniti u zatvorene police. Dekarativne zbirke dolaze posebno do izražaja iza ostakljenih vitrina.Igrice, časopise i pribor za ručni rad najbolje staviti u ladice iza vrata.

Industrija namještaja nudi mnoštvo

– sustava ormara i regala, koji se mogu postaviti ispred zida ( zidni sustavi)
– otvorene zidne sustave, koji se mogu koristite s obje strane , koji mogu dijeliti prostor
– atraktivni pojedinačni namještaj, kao bife,vitrinski ormari i sl.
Sav namještaj u jednoj prostoriji mora biti usuglašen prema materijalu, boji i proporcijama. Prilikom donošenja odluke za kupnju sustava ormara svakako treba voditi računa o fleksibilnosti, ugradbenim mogućnostima sustava i komponibilnosti. Za pohranjivanje vrijednosnih predmeta kao što su police osiguranja,nakit i uvjerenja treba koristiti trezor.

Obično se televizor i stereo-uređaj stavljaju u prostor dnevnog boravka. Uobičajeni televizori sa zaslonom 4:3 se sve više zamjenjuju velikim televizijskim uređajima sa zaslonima 16:9. Ti novi uređaji omogućuju reprodukciju kino-filmova na punom zaslonu , bez crne trake na donjem ili gornjem rubu ekrana.
Veličina zaslona se mora prilagoditi udaljenosti gledanja , također vodite računa kod postavljanja televizora o optimalnom kutu gledanja. Specijalni pojedinačni komadi namještaja su izuzetno praktični za postavljanje različitih elektronskih uređaja, jer se na taj način izbjegava i komplicirano izvođenje kabela , ukoliko u blizini postoji dovoljan broj neophodnih priključaka. I sustavi ormarića nude odgovarajuće mogućnosti. Zbog isijavanja topline najbolje je postaviti televizore u otvorene police.

Položaj kutija zvučnika odlučujući je za stereo zvuk kod slušanja glazbe ili gledanja televizije. Moraju biti po mogućnosti montirani simetrično u visini ušiju i ne smiju se prekrivati zavjesama ili namještajem Također je moguća i ugradnja u otvorene regale. Slobodno stojeći zvučnici predstavljaju oblikovni element prostora i daju mu značajan akcent. Dolby-sorround-uređaji kombiniraju televizor i kutije zvučnika u kućno kino. Na taj način i kod kuće možete uživati u modernim sound-efektima kino-filmova.

Zentralni stero-i video uređaj poslužuju zvučnike ili televizore u svim pojedinačnim prostorijama , upravljane preko daljinskog upravljača.
Za planiranje i instaliranje odlučujući si:

– koje prostorije će sustav posluživati?
– Kojim funkcijam će se upravljati?
– Postoje li kabeli ili prazne cijevi i treba li predvidjeti kabele za kasnije proširenje?

Dnevni boravak je mjesto susreta cijele obitelji, prijatelja, tu se odvijaju sve zajedničke aktivnosti: obiteljski razgovori,društvene igre, manja ili veća obiteljska slavlja itd.

Tu se primaju i poslužuju gosti, tu se čovjek želi i opustiti, čitati, gledati televiziju, slušati glazbu ili muzicirati. Veliki dnevni boravak se namještajem dijeli u različita područja, već prema namjeni: garnitura za sjedenje, zid s knjigama,intimno mjesto za čitanje s posebnim naslonjačem, koji služi i za opuštanje, slušanje glazbe, klavir , te stol za jelo, koji se nalazi u blizini prozora.

Kombinacijom namještaja i ukrasa( slike, skulpture, cvijeće, osobni predmeti, memorabilije, zbirke u vitrinama, stakleni okviri i sl.) svaki stan dobiva vlastitu, željenu atmosferu. Posebni komadi raritetnog namještaja također djeluju atraktivno. U svakom slučaju treba voditi računa o tome, da se u prostoriju ne natrpa previše glomaznog namještaja.

Otvoreni kamin, kaminska peć ili kaljeva peć predstavljaju također poseban oblikovni element prostora, kojem treba prilagoditi i namještaj. Mjesto gdje se grije predstavlja centar garniture za sjedenje. Kamini i kaljeve peći se mogu prilagoditi svakom ukusu i stilu stanovanja.
Klavir primjerice treba postaviti tako da što manje bude izložen oscilacijama temperature i vlage. Treba izbjegavati propuh i blizinu grijanja, kao i postavljanje u blizini vanjskih zidova.