Posmične zavjese i zastori na karniši

Izbor posmičnih zavjesa ovisi u velikoj mjeri o koloritu stambenog prostora kao i o količini svjetlosti. Ukoliko se u nekoj prostoriji nalazi tamni namještaj i nema dovoljno dnevne svjetlosti, onda malar zavjese moraju osigurati dotok dovoljno dnevnog svjetla naravno vodeći pri tome računa o zaštiti od pogleda.U takvom slučaju svakako treba koristiti svijetle, svjetlopropusne i transparentne materijale za zavjese. Kod transparentnih zavjesa je neosporno da će pri upaljenom svjetlu susjedi ili slučajni prolaznici moći gledati u vaš stambeni prostor. Zato je preporučljivo da zavjesu objesite ispred prozora te da sami provjerite u kojoj mjeri je moguć pogled s vana.

Posmične zavjese čine elegantni jednostavni dekorativni ili bočni šalovi koji se mogu pomjerati desno i lijevo. To je omogućeno panelnom vodilicom koja je postavljena na gornjem kraju posmične zavjese pomoću čičak-trake. Postavljanje posmične zavjese također je vrlo jednostavno, u principu se tu koriste karniše s više vodilica u koje se jednostavno stavljaju panelni klizači.

Kako bi zavjese lijepo padale imaju porub u koji se stavlja balastna šipka. Čim je šipka postavljena zavjese padaju glatko i ravno te se na taj način postiže dekorativan i elegantan izgled zavjesa. Zavjese se mogu pomjerati ili ručno ili se koristi bočni štap. Štap može biti od plastike, drveta ili metala i služi za bočno pomjeranje posmičnih zavjesa, ali i drugih vrsta zavjesa.

Za održavanje zavjesa obavezno pročitajte upute proizvođača, tako ćete duže uživati u Vašoj prozorskoj dekoraciji. Razmislite o tome da svaki proces pranja ostavlja tragove na tkanju materijala, naročito kada se zavjese peru u stroju za pranje rublja.